Αρχική » Γράφει στην «ΚτΟ» ο Καισαριανής Δανιήλ: Συμβιβασμοί στη ζωή

Γράφει στην «ΚτΟ» ο Καισαριανής Δανιήλ: Συμβιβασμοί στη ζωή

από christina

Tου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ

Πολλοί είναι εκείνοι που στη ζωή τους απέτυχαν οικτρά, γιατί επέτρεψαν στον εαυτό τους να οδηγηθεί στον συμβιβασμό.

A΄. Ιδού μερικά διδακτικά παραδείγματα συμβιβασμών στην ζωή από την αγία Γραφή:

1. Ο Ησαύ πούλησε τα πρωτοτόκιά του δηλαδή τα δικαιώματα που είχε οικογενειακά, κληρονομικά και θρησκευτικά ως πρωτότοκος γιός του Ισαάκ, για ένα πιάτο φακή (Γενέσεως κε΄ 34).

2. Ο Ιούδας πούλησε τον Κύριό του για τριάντα αργύρια (Ματθαίου κστ΄ 15). Τόση υπολογιζόταν η αξία ενός δούλου από τους Ιουδαίους.

3. Ο Ηρώδης αποκεφάλισε τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, αν και τον εκτιμούσε και τον σεβόταν, για το πάθος της θηλυμανίας του (Ματθαίου ιδ΄ 8).

4. Οι Γαδαρηνοί έδιωξαν τον Χριστό από την περιοχή τους, επειδή έχασαν τα γουρούνια τους και ζημιώθηκαν οικονομικά (Μάρκου ε΄ 17).

5. Ενας νέος αν και είχε πνευματικές αναζητήσεις δεν προχώρησε προς την αιώνια ζωή, για να κρατήσει τα κτήματά του  (Ματθαίου ιθ΄ 22).

* * * * *

Η αμαρτία εισέρχεται στην ψυχή μας όταν συμβιβαζόμαστε μαζί της, όταν την ανεχόμαστε, όταν την δικαιολογούμε.

* * * * *

Β΄. Ιδού τα αποτελέσματα μερικών συμβιβασμών με την αμαρτία:

1. Οταν ο Αβραάμ επρόκειτο να χωρισθεί από τον Λωτ του πρότεινε να διαλέξει σε ποιο τόπο θα εγκατασταθεί με την οικογένειά του, τους δούλους του και τα κοπάδια των ζώων του. Ο Λωτ διάλεξε την κοιλάδα των Σοδόμων και Γομόρων που ήταν εύφορη, νικημένος από την απληστία και την τρυφηλή ζωή των κατοίκων της (Γενέσεως ιγ΄ 12-13).

Αυτή όμως η περιοχή καταστράφηκε, μαζί και η περιουσία του Λωτ. Ο Λωτ για να σωθεί κατέφυγε στην ορεινή Σηγώρ (Γενέσεως ιθ΄ 17-22).

2. Ο Σαμψών ενώ ήταν Ναζηραίος, δηλαδή αφιερωμένος στον Θεό και δεν έπινε κρασί, δεν έκοβε τα μαλλιά της κεφαλής του και εγκρατευόταν. Κυριεύθηκε όμως από τον δαίμονα της πορνείας, κοιμήθηκε με την Δαλιδά και της εκμυστηρεύτηκε τα μυστικά του. Αυτή τον πρόδωσε στους εχθρούς του που τον συνέλαβαν, τον τύφλωσαν και τον φυλάκισαν (Κριταί ιγ΄ 1-5 και ιστ΄ 17-21).

3. Ο Σολομών επειδή συνήψε μεικτούς γάμους, που απαγορευόταν για τους Ισραηλίτες από τον Νόμο του Θεού, το ενιαίο βασίλειό του διαιρέθηκε μετά την βασιλεία του στο βόρειο βασίλειο του Ισραήλ που κατοικούσαν όσοι ανήκαν στις 10 φυλές και στο νότιο βασίλειο του Ιούδα που κατοικούσαν οι δύο φυλές του Ιούδα και του Βενιαμίν (Γ΄ Βασιλειών ια΄).

4. Ο βασιλιάς των Ιουδαίων Ιωσαφάτ αποδοκιμάσθηκε από τον Θεό επειδή δεν εμπιστευόταν τον Θεό για την διακυβέρνηση του Κράτους του και συνεταιρίσθηκε με τους απίστους.

5. Ο απόστολος Πέτρος που το βράδυ της δίκης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού καθόταν με την συντροφιά των εχθρών του Κυρίου, παρασύρθηκε, ντράπηκε όταν τον αναγνώρισαν και αρνήθηκε τον Διδάσκαλό του (Ματθαίου κστ΄ 69-75).

6. Ο νεανίας που ζήτησε από τον Κύριο να κερδίσει την αιώνιο ζωή απογοητεύθηκε όταν ο Κύριος του ζήτησε να πουλήσει την περιουσία του και να Τον ακολουθήσει (Ματθαίου ιθ΄ 22).

* * * * *

Ο απόστολος Παύλος συνιστά στους Χριστιανούς να διακρατούν την ακεραιότητα της ψυχής τους (Προς Ρωμαίους ιβ΄ 2 και Προς Εφεσίους ε΄ 11).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ