Tου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ

Οι άνθρωποι κάθε εποχής αναζητούν το πραγματικό φως της ζωής για να πορευθούν στον κόσμο αυτό και να μη χαθούν, ζημιωθούν, απογοητευθούν από τις επιλογές τους παγιδευόμενοι στα σκοτάδια της άγνοιας, της πλάνης και των ποικίλων συγχύσεων.

Ανταποκρινόμενος σ’ αυτή την ανάγκη και το υπαρξιακό αίτημα ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός διεκήρυξε: «Εγώ είμαι το φως του κόσμου· εκείνος που με ακολουθεί δεν θα πλανιέται μέσα στο σκοτάδι, αλλά θα έχει το φως που οδηγεί στη ζωή» (Ιωάννου η΄ 12).

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης βεβαιώνει ότι: «Ο Λόγος ήταν το αληθινό φως, που καθώς έρχεται στον κόσμο φωτίζει κάθε άνθρωπο» (Ιωάννου α΄ 9).

* * * * * *

Ας δούμε πώς ο Κύριός μας νοείται, ότι είναι το αληθινό φως για τους ανθρώπους.

Φως αληθινό είναι η πίστη στον αληθινό Θεό. Ο Ιησούς Χριστός οδήγησε και οδηγεί τους ανθρώπους στην θεογνωσία, να γνωρίσουν τον αληθινό Θεό (Ιωάννου α΄ 18). Γι’ αυτό ο Κύριος επιβεβαίωσε αυτήν τη διακονία Του απευθυνόμενος προς τον Επουράνιο Πατέρα Του λέγοντας «Φανέρωσα το όνομά σου στους ανθρώπους» (Ιωάννου ιζ΄ 6). Σ’ αυτή την αποκάλυψη αναφέρεται και ο απόστολος Παύλος λέγοντας: «Ο Θεός που είπε: «Μέσα από το σκοτάδι να λάμψει το φως», αυτός έλαμψε μέσα στις καρδιές μας και μας φώτισε να γνωρίσουμε τη δόξα του στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού» (Προς Κορινθίους Β΄, δ΄ 6).

Φως αληθινό είναι η σταυρική θυσία του Κυρίου Ιησού Χριστού. Γι’ αυτό ο πιστός με ευγνωμοσύνη ψάλλει και ομολογεί: «Σημειώθηκε σε μας το φως του προσώπου σου » (Ψαλμού δ΄ 7). Με τα παθήματά Του ο Κύριός μας φώτισε τον κόσμο δείχνοντας τη δύναμη της ταπείνωσης, της αυτοθυσίας, της υπομονής, της μακροθυμίας. Με το σημείο του σταυρού σφραγίζονται οι πιστοί και παν ό,τι ανήκει στον Θεό.

Φως αληθινό είναι τα καλά έργα. Καλά έργα θεωρούνται η τήρηση των εντολών του Θεού, η απόκτηση των αρετών, η υπακοή στο θέλημα του Θεού, όπως υπέδειξε ο Κύριος στους μαθητές Του με τον λόγο Του: «Ετσι να λάμψει και το δικό σας φως μπροστά στους ανθρώπους, για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξολογήσουν τον ουράνιο Πατέρα σας» (Ματθαίου ε΄ 16). Ετσι οι άνθρωποι που έχουν το δώρο του ζην, πλουτίζονται μ’ ένα ακόμη θείο δώρο, το ευ ζην, που είναι η εν Χριστώ ζωή για να αποκτήσουν το αεί ζην, δηλαδή την αιώνια ζωή.

* * * * * *

Οι άνθρωποι όμως δεν έρχονται προς το φως το αληθινό. Αλλοι από ραθυμία. Αλλοι από άγνοια. Αλλοι επειδή δεν τους επιτρέπουν τα πάθη τους και τα φαύλα έργα τους, όπως είπε ο ίδιος ο Κύριος: «Κάθε άνθρωπος που πράττει έργα φαύλα μισεί το φως και δεν έρχεται στο φως, γιατί φοβάται μήπως φανούν τα έργα του και κριθούν» (Ιωάννου γ΄ 20). Γι’ αυτό δεν αναζητούν τον αληθινό Θεό, αδιαφορούν για τη σταυρική θυσία Του, αποφεύγουν τα καλά έργα. Ενώ παρασύρονται από την πρόσκαιρη λάμψη των εφήμερων φώτων και ακολουθούν τους σκοτισμένους στον νου, με την ρυπαρή ψυχή που πορεύονται στα σκοτάδια. Κι όταν τα ψεύτικα αυτά φώτα χαθούν, εγκαταλείπονται παγιδευμένοι οι άνθρωποι στα υπαρξιακά αδιέξοδά τους από τα οποία αδυνατούν να εξέλθουν.

* * * * * *

Γι’ αυτό είναι επίκαιρη η επισήμανση και προτροπή του Κυρίου  «Για όσο λοιπόν διάστημα έχετε το φως ανάμεσά σας, περιπατείτε κάτω από την οδηγία του και τον φωτισμό του για να μην σας κατακυριεύσει το σκοτάδι της αμαρτίας και της πλάνης. Διότι εκείνος που περιπατεί στο σκοτάδι δεν ξέρει πού πηγαίνει» (Ιωάννου ιβ΄ 35).