Αρχική » Του Αρχιμανδρίτη Σωφρόνιου Γκουτζίνη: Ξάνθης Παντελεήμων – 50 χρόνια προσφοράς!

Του Αρχιμανδρίτη Σωφρόνιου Γκουτζίνη: Ξάνθης Παντελεήμων – 50 χρόνια προσφοράς!

από christina

Toυ π. Σωφρόνιου Γκουτζίνη

Πρωτοσύγκελλου Ι.Μ. Ξάνθης και Περιθεωρίου

Aρχιμανδρίτη Οικουμενικού Θρόνου

Το 2020 είναι για την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου ένα σημαντικό χρονικό ορόσημο αφού συμπληρώνονται 25 χρόνια Αρχιερωσύνης και 50 χρόνια Ιερωσύνης του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Παντελεήμονος.

Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων γεννήθηκε το 1943 στα Πετροκέρασα Χαλκιδικής. Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1967 και από την Θεολογική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου το έτος 1973.

Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το έτος 1970. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης. Διετέλεσε Σχολάρχης στο Εκκλησιαστικό Λύκειον Καβάλας, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Τιμίου Προδρόμου Καβάλας, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Ιεροκήρυκας και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μαριών Θάσου.

Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου εξελέγη, χειροτονήθηκε και ενεθρονίσθη κατά το 1995.

Την 1η Φεβρουαρίου 2001 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Με δική του πρωτοβουλία και ενέργειές του, έγινε στις 11.4.2000 η Αγιοκατάταξη του Αγίου Θεοφάνους, Επισκόπου Περιθεωρίου, διά Πράξεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου και διά της Εγκυκλίου 2692 της 18.5.2000 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, έγινε γνωστή η ένταξή του στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας. Ημέρα μνήμης του Αγίου ορίσθηκε η 3η Μαΐου.

Βλέποντας τη διαδρομή αυτών των 25 ετών ποιμαντορίας του Σεβασμιωτάτου μπορούμε να πούμε ότι ο Ποιμενάρχης της Ξάνθης έχει αναδειχθεί ως ο Ανακαινιστής της Εκκλησιαστικής Ζωής της Ιεράς Μητροπόλεως του ακριτικού μας τόπου. Οχι μόνο λόγω του λαμπρού κτηριακού και ανακαινιστικού προγράμματος στο οποίο επιδόθηκε αμέσως μετά την εγκατάστασή του, ανακαινίζοντας τις παλαίφατες Ιερές Μονές Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης και Παναγίας Καλαμούς Ξάνθης, αλλά γιατί προσέδωσε νέα πνοή στην ενοριακή και εν γένει πνευματική ζωή της τοπικής εκκλησίας. Νέοι κληρικοί εντάχθηκαν στον ιερό κλήρο, ενώ παράλληλα νέες ποιμαντικές πρωτοβουλίες, όπως οι κατασκηνώσεις της Δρυμιάς για τη νεολαία μας και η έκδοση του τριμηνιαίου περιοδικού «Διακονία» και του ενιαυσίου εγκολπίου ημερολογίου της Ιεράς Μητροπόλεως ανελήφθησαν. Τόσο η πόλις όσο και η ύπαιθρος της Ξάνθης, από τον μικρότερο οικισμό έως την σπουδαιότερη ενορία, είδαν τον Επίσκοπό τους να πρωτοστατεί και αυτοί με τη σειρά τους ακολούθησαν στην ανακαίνιση των παλαιών ιερών ναών και στην ανέγερση νέων, στην Ιδρυση Πνευματικών Κέντρων, στη λειτουργία Κατηχητικών και Νεανικών Συνάξεων, στο πλούσιο ιεραποστολικό έργο στην καρδιά της Αφρικής, στο λαμπρό εκδοτικό του πρόγραμμα για την ανάδειξη της τοπικής εκκλησιαστικής ιστορίας και του πολιτισμού, στην ίδρυση και λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού και της ιστοσελίδος της Ιεράς Μητροπόλεως, στην δημιουργία του «Τραπεζιού της Αγάπης», του «Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου» και της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ».

Ο Σεβασμιώτατος είναι εκείνος που πρώτος δίνει το παράδειγμα του σεβασμού, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων και είναι ένας από τους θεσμικούς παράγοντες που μπορεί και κρατά τις απαραίτητες ισορροπίες για τη συνύπαρξη των σύνοικων στοιχείων στη Θράκη.

Η Ιερά Μητρόπολις εορτάζει την επέτειο με σειρά εκδηλώσεων. Ετσι την 25η Ιανουαρίου 2020, εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, κατά την οποία συμπληρώνεται 25ετία από της εκλογής του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας ως Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβασμιώτατος προέστη της Πανηγυρικής Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εις την Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης Ξάνθης, συλλειτουργούντων των Αγιωτάτων Αρχιερέων: Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνού, Τριπόλεως κ.κ. Θεοφυλάκτου, Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλου, Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ.κ. Ανθίμου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος. Στην ακολουθία του Ορθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός. Τον Θείον Λόγον εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Αγιος Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, αναφερόμενος προσφυέστατα εις το παράδειγμα του Καλού Ποιμένος το οποίον έδωκε ο εν Αγίοις Πατήρ ημών Γρηγόριος ο Θεολόγος και απηύθυνε λόγους αγάπης και σεβασμού προς το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Αγίου Ξάνθης, εκφράζοντας τη συνείδηση της Εκκλησίας. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Αγιος Ξάνθης ευχαρίστησε όλους τους συλλειτουργούντας Αρχιερείς και τη συνοδεία τους, τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, καθώς και τον χορό του Ιεροψαλτικού Συλλόγου Ξάνθης “Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης” και τον χοράρχη του, κ. Ιωάννη Κατσούλη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε δοχή των ευλαβών προσκυνητών στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής. Η πανήγυρις περατώθηκε με παράθεση γεύματος υπό της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης. Κατά τη διάρκεια του γεύματος μουσικό σύνολο του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Ξάνθης, υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας κας Κάλλης Μαμούση απέδωσε γνωστές μελωδίες, εκφράζοντας με αυτόν τον καλλιτεχνικό τρόπο  την αγάπη του προς τον εορτάζοντα ποιμενάρχη.

Τον Σεβασμιώτατο προσεφώνησαν προσηκόντως ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νικόλαος Ευφραιμίδης καθώς και ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Εμμανουήλ Τσέπελης. Ο Σεβασμιώτατος αντιφώνησε ευχαριστώντας τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές για την αγαστή συνεργασία μετά της Ιεράς Μητροπόλεως καθώς και όλους τους συνεργάτες εις το ποιμαντικό, διοικητικό και πνευματικό έργο της τοπικής Εκκλησίας.

Επίσης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού ως και προς τον Διευθυντή της ΛΑΦ Ξάνθης για την παράθεση του γεύματος.

Οι εκδηλώσεις εορτασμού του Αργυρού Ιωβηλαίου Αρχιερωσύνης και Χρυσού Ιωβηλαίου Ιερωσύνης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ