Του Πρωτοπρεσβυτέρου Αθανασίου Πολ. Τύμπα,

Θεολόγου-Μουσικού*

Το ερώτημα γεννιέται στο μυαλό των ανθρώπων που έχουν δυτικό τρόπο σκέψεως και κατά συνέπεια έχουν θεοποιήσει τη λογική τους. Απόλυτο κριτήριο για τους προτεστάντες και τους καθολικούς είναι ο ορθολογισμός, ενώ για τους Ορθοδόξους η Αγιότητα. Ετσι λοιπόν, όπως λέγει και ο Απόστολος Παύλος, δεν έχει καμιά σημασία ποιος είναι άνδρας και ποιος είναι γυναίκα, ποιος είναι μαύρος ή ποιος είναι άσπρος, ποιος είναι ιερέας και μπαίνει μέσα στο Αγιο Βήμα ή ποιος είναι λαϊκός και προσεύχεται στον κυρίως ναό. Αξία έχει μόνον ο Αγιος ή η Αγία.

Αυτές τις ημέρες στον ναό του Αγίου Βησσαρίωνος στην πόλη μας είχαμε όλοι την ευκαιρία να προσκυνήσουμε δίπλα-δίπλα την Αγία Κάρα του Αγίου Βησσαρίωνος και το άφθαρτο Λείψανο της Αγίας Φωτεινής της ισαποστόλου. Η Εκκλησία μας τιμά ως σπουδαιότερο πρόσωπο μετά τον Θεάνθρωπο Κύριο την μητέρα Του Παναγία. Η παράδοση του λαού συνηθίζει να προσφωνεί: Αγιε Πάτερ, άγιε ιεροψάλτη, αγία Γερόντισσα, δίδοντας έτσι την ευχή μέσα από τα διακονήματα που έχει ο κάθε άνθρωπος μέσα σ’ αυτό τον κόσμο, να φτάσει στην αγιότητα που θα μας χαρίσει την ευτυχία σε αυτήν αλλά και στην αιώνιο ζωή.

Θεολόγοι αθεολόγητοι, ευτυχώς λίγοι, πιστεύουν πως οι Ιεροί Κανόνες της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας έχουν ισχύ μόνο για τις παλιές εποχές. Αυτοί οι θεολόγοι δεν παραδέχονται ότι οι Ιεροί Κανόνες επικυρώθηκαν από τις Ιερές Συνόδους με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος. Οι Ιεροί Κανόνες μάς δείχνουν και μας διασφαλίζουν τον δρόμο προς την Αγιότητα όλες τις εποχές έως την συντέλεια του κόσμου, διότι τα πάθη της ψυχής είναι πάντοτε τα ίδια.

Για να αναφερθούμε σε ένα παράδειγμα, οι Κανόνες δεν επιτρέπουν στη γυναίκα που έχει περίοδο ή αιμορραγία για διάφορους λόγους να κοινωνά. Αυτό βέβαια ισχύει και για τους άνδρες που έχουν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος μία αιμορραγία. Ο Κανόνας αυτός θα έχει πάντοτε ισχύ διότι μας διδάσκει τον σεβασμό στο Σώμα και το Αίμα του Χριστού που κοινωνούμε. Μπορούμε να αναβάλουμε την Θεία Κοινωνία ώστε να μην γίνουμε αιτία το Σώμα και το Αίμα του Χριστού να πέσει στον απόπατο ή στον δρόμο.

Μόνον η Ορθοδοξία με το Ευαγγέλιο και τους Ιερούς της Κανόνες, που είναι η καταγραφή της Ιεράς της Παράδοσης, ο Λόγος δηλαδή μέσα στους αιώνες των Φωτισμένων από το Αγιο Πνεύμα Πατέρων, μπορούν να γλυτώσουν τον ταλαιπωρημένο σύγχρονο άνθρωπο από τον ψυχικό θάνατο. Ολες οι άλλες θρησκείες, οι οποίες δεικνύουν και αυτές έναν τρόπο ζωής, είναι ένα λάθος φάρμακο που μπορούμε να πάρουμε σε κάποια ασθένειά μας. Ποια πατρίδα του κόσμου σήμερα έβγαλε Αγιο Παΐσιο, Αγιο Πορφύριο ή ανθρώπους που υπερέβησαν τους φυσικούς νόμους κάνοντας θαύματα;

Τα παραπάνω τα σημειώσαμε ώστε οι γονείς, έχοντας τα Ορθόδοξα κριτήρια, να διαλέγονται με τα παιδιά τους όταν γυρνούν από το σχολείο, διότι υπάρχουν εκτός από Θεολόγους αθεολόγητους και άλλων ειδικοτήτων καθηγητές που σπέρνουν την αθεΐα στις ψυχές των αδόκιμων -λόγω ηλικίας- παιδιών και έτσι τα ταλαιπωρούν ψυχικά. Οι καθηγητές αυτοί συχνά δεν είναι κακοπροαίρετοι, αυτό πιστεύουν και άρα αυτό θα πουν και στα παιδιά μας. Αυτοί όμως που είναι Θεολόγοι, οφείλουν να διδάσκουν στα παιδιά μας με ακρίβεια και σύμφωνα με το Ελληνικό σύνταγμα αυτά που πρεσβεύει η Ορθοδοξία, αλλιώς εάν θέλουν να είναι τίμιοι και με τη συνείδησή τους αλλά και με τον όρκο που έδωσαν κατά τον διορισμό τους, ας παραιτηθούν.

 

*Το κείμενο είναι από την ιστοσελίδα της μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών