Στην 44η Σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που αφορά Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κωνσταντινούπολη, συγκεκριμένα την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας, υιοθετήθηκε απόφαση που κρίνεται ικανοποιητική για την Ελλάδα, καθώς ανταποκρίνεται στις βασικές επιδιώξεις της, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, από την ελληνική πλευρά.
Η εν λόγω απόφαση, μεταξύ άλλων, αποτυπώνει τη βαθύτατη λύπη της Επιτροπής για την έλλειψη διαλόγου και σχετικής πληροφόρησης των προθέσεων της Τουρκίας για την αλλαγή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας και τούτο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις οδηγίες των κατευθυντήριων γραμμών του Οργανισμού.
Η απόφαση εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις που αυτές οι αλλαγές θα επιφέρουν στον οικουμενικό χαρακτήρα των δύο μνημείων και καλεί την Τουρκία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει σε διάλογο πριν αποφασίσει οποιαδήποτε άλλη ριζική αλλαγή η οποία θα αφορά τα δύο μνημεία.
Τέλος, η απόφαση ζητάει από την Τουρκία να καταθέσει στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2022, ενημερωμένη έκθεση των εργασιών συντήρησης των δύο μνημείων, προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής.
Σημειώνεται ότι στην εν λόγω Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν 21 κράτη-μέλη, η Ελλάδα μετέχει ως παρατηρητής (έχει θέσει υποψηφιότητα για την επόμενη περίοδο).
Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών, σε στενό συντονισμό με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προέβησαν σε φιλικές κρούσεις προς τα κράτη-μέλη τής εν λόγω Επιτροπής με σκοπό αφενός να επιτευχθεί θετικό για τη χώρα μας λεκτικό, και αφετέρου να αντικρουστούν αντίστοιχες προσπάθειες της Τουρκίας, η οποία επίσης προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να αποφύγει την υιοθέτηση του λεκτικού αυτού.
Καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειές μας διαδραμάτισε η Αίγυπτος.