1/4
Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Μαρτύρων Γεροντίου και Βασιλείδου. Οσίων Μακαρίου του ομολογητού, ηγουμένου της Μονής Πελεκητής και Ευθυμίου του θαυματουργού, του Ρώσου. Αγίου Αχάζ.
Η Οσία Μαρία γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 345. Λέγεται ότι επί δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια η ζωή της ήταν έντονη, γεμάτη από αμαρτίες. Μέχρι τη στιγμή που κατά τη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού βρέθηκε στους Αγίους Τόπους. Ήταν η πρώτη φορά που ήθελε τόσο πολύ να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό, όμως λέγεται ότι μια δύναμη την εμπόδιζε. Η Οσία Μαρία προσευχήθηκε στην Παρθένο Μαρία και έδωσε όρκο ότι, προκειμένου να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό, θα ακολουθήσει την Ορθόδοξη Πίστη. Έτσι και έγινε. Στη συνέχεια, αποσύρθηκε στην έρημο του Ιορδάνη. Εκεί ασκήτεψε επί πενήντα ολόκληρα χρόνια, χωρίς να συναντήσει ποτέ της άνθρωπο, παρά μόνο τον ιερομόναχο Ζωσιμά.
2/4
Τίτου οσίου, του θαυματουργού. Αιδεσίου και Αμφιανού μαρτύρων. Θεοδώρας και Ευθαλίας των παρθένων και Πολυκάρπου. Νεομάρτυρος Παναγιώτου, του εν Ιεροσολύμοις. Οσίου Γρηγορίου του εν τω Κόλπω της Νικομήδειας.
Τα αδέλφια Αμφιανός και Αιδέσιος υπέστησαν διώξεις και βασανιστήρια την εποχή του Διοκλητιανού. Πιστοί στον Λόγο του Θεού, ανακρίθηκαν και φυλακίστηκαν. Ο Αμφιανός πέθανε όταν ρίχθηκε δεμένος στη θάλασσα. O Αιδέσιος, αφού ομολόγησε την πίστη του στον Θεό, εξορίστηκε στην Αίγυπτο, όπου υποβλήθηκε σε καταναγκαστικά έργα. Υπέμεινε κάθε βασανιστήριο, όμως, όταν ο άρχοντας Ιεροκλής βασάνισε έναν χριστιανό, λέγεται πως ο Αιδέσιος τον χαστούκισε δημόσια, με αποτέλεσμα να τον ρίξουν στη θάλασσα και να πνιγεί.
3/4
Νικήτα του ομολογητού, ηγουμένου της Μονής Μηδικίου, Ιωσήφ του υμνογράφου. Μαρτύρων Βιθυνίου, Γλαύκου, Δίου και Ελπιδοφόρου. Νεομάρτυρος Παύλου του Ρώσου, του απελεύθερου. Οσίου Ιλλυριού.
4/4
Οσίων Γεωργίου του εν τω Μαλέω, Ζωσιμά, Πλάτωνος του Στουδίτου, Θεωνά Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης. Νικήτα ιερομάρτυρος του εν Σέρραις αθλήσαντος. Μαρτύρων Αγαθόποδος και Θεοδούλου, των Θεσσαλονικέων. Φερβούθης, Πουπλίου, Θεωνά, Συμεώνος και Φερβίνου.
5/4
Μαρτύρων Κλαυδίου, Διόδωρου, Ουίκτωρος, Ουικτωρίνου, Παππίου, Σεραπίωνος και Νικηφόρου. Μαξίμου και Τερεντίου. Θεοδώρας και Διδύμου, Ζήνωνος, Θέρμου, Πομπηίου. Των εν Λέσβω Αγίων Πέντε Νεανίδων. Υπομονής της Οσίας. Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Εφέσω. Οσίας Θεοδώρας της εν Θεσσαλονίκη.
6/4
Των εν Περσίδι 120 Αγίων Μαρτύρων. Ευτυχίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Οσιομάρτυρος Γενναδίου, του νέου. Νεομαρτύρων Γεωργίου, Εμμανουήλ, Λάμπρου, Μιχαήλ, Θεοδώρου και Γεωργίου, των εκ Σαμοθράκης και εν Μάκρη (Αλεξανδρουπόλεως) αθλησάντων. Οσίων Γρηγορίου του Σιναΐτου, Γρηγορίου του εν Άθω και Πλατωνίδος.
7/4
Μαρτύρων Καλλιοπίου, Ακυλίνας, Ρουφίνου διακόνου και των συν αυτοίς εν Σινώπη Διακοσίων. Οσίου Γεωργίου, Μητροπολίτου Μυτιλήνης, του «σημειοφόρου».
8/4
Αποστόλων Αγάβου, Ασυγκρίτου Επισκόπου Υρκανίας, Ερμού Επισκόπου Δαλματίας, Φλέγοντος Επισκόπου Μαραθώνος. Κελεστίνου, Πάπα Ρώμης. Μάρτυρος Παυσιλύπου. Νεομαρτύρων Ιωάννου του Κουλικά και Ιωάννου του ναυκλήρου, του εν Κω.
Ο Άγιος Κελεστίνος γεννήθηκε στη Ρώμη και ο πατέρας του ονομαζόταν Πρίσκος. Από νεαρή ηλικία, ως διάκονος, διακρίθηκε για την ευσέβεια και τη μόρφωσή του. Μετά τον θάνατο του Πάπα Βονιφάτιου, το 422, ανήλθε στον θρόνο. Πρώτο του μέλημα ήταν η παρέμβαση στην Αφρική, τη Γαλατία και την Καλαβρία για την εφαρμογή των Ιερών Κανόνων στην εκλογή των επισκόπων. Εργάστηκε για την αναίρεση των κακοδοξιών του πελαγιανισμού στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ συγχρόνως η ιεραποστολική του προσπάθεια στην Ιρλανδία στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Απέστειλε, επίσης, αντιπροσωπία στη συγκληθείσα Γ’ Οικουμενική Σύνοδο, η οποία καταδίκασε την πλάνη του Νεστόριου.
9/4
Ευψυχίου μάρτυρος, του εν Καισαρεία, Βαδίμου Αρχιμανδρίτου. Αβδιού και των εν Περσία τελειωθέντων 300 Αιχμαλώτων. Οσιομαρτύρων Ραφαήλ Αρχιμανδρίτου, Νικολάου διακόνου, Ειρήνης της νεανίδος, των εν Λέσβω και των συν αυτοίς αθλησάντων.
10/4
Τερεντίου, Αφρικανού, Μαξίμου, Πομπηίου και ετέρων 36. Αλεξάνδρου, Επαμεινώνδου, Μιλτιάδου και των συν αυτοίς μαρτύρων. Ιερομάρτυρος Γρηγορίου, Πατριάρχου Κων/πόλεως του Ε’, απαγχονισθέντος υπό των Τούρκων υπέρ της Ορθοδόξου Πίστεως και της ελευθερίας του Γένους. Μαρτύρων Ιακώβου πρεσβυτέρου και Αζά διακόνου, Μακαρίου, Θεοδώρου του «μακαρίου» και Ζήνωνος. Νεομάρτυρος Δήμου αλιέως, του εν Σμύρνη. Προφήτιδος Ολδάς.
11/4
Ιερομάρτυρος Αντύπα, Επισκόπου Περγάμου, του πρώτου χριστιανού και πιστού μάρτυρος εν Μικρά Ασία. Οσίων Τρυφαίνης και Ματρώνης, των εν Κυζίκω, και Φαρμουθίου ασκητού. Γεωργίου του κτίτορος της εν Κύπρω Αγίας Μονής του Χρυσοστόμου.
12/4
Βασιλείου Επισκόπου Παρίου, του ομολογητού. Οσίας Ανθούσης, θυγατρός βασιλέως Κωνσταντίνου του Κοπρωνύμου. Ιερομάρτυρος Αρτέμονος πρεσβυτέρου. Οσιομαρτύρων Δαβίδ, Ιωάννου και Μηνά. Ακακίου του Καυσοκαλυβίτου. Μαρτύρων Δήμη και Πρωτίωνος. Οσίων Γεωργίου και Σεργίου, Πατριαρχών Κων/πόλεως.
13/4
Μαρτίνου Πάπα Ρώμης, του ομολογητού. Μαρτύρων Δάδα, Κυντιλλιανού, Μαξίμου, Ελευθερίου του Πέρσου, Ζωίλου, Θεοδοσίου, Θεοδοσίας της βασιλίσσης και Γεροντίου.
14/4
Αποστόλων Αριστάρχου του Θεσσαλονικέως, επισκόπου Απαμείας, Πούδη και Τροφίμου. Μαρτύρων Αρδαλίωνος του μίμου και Θωμαΐδος. Νεομάρτυρος Δημητρίου του εκ Χώρας (Τριφυλίας) και εν Τριπόλει μαρτυρήσαντος.
Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε στο χωριό Λιγούδιστα Αρκαδίας. Νεαρός, μετέβη μαζί με τον αδελφό του στην Τρίπολη και ασχολήθηκε με το επάγγελμα του κτίστη.
Σύμφωνα με τον βίο του, στη συνέχεια δούλεψε στο σπίτι ενός Τούρκου κουρέα, ο οποίος τον εξισλάμισε, δίνοντάς του το όνομα Μεχμέτ. Όταν ο Δημήτριος μετάνιωσε για την επιλογή του, έφυγε από την Τρίπολη, πήγε στο Αργος και στη Σμύρνη, για να καταλήξει στις Κυδωνιές, στη Μονή του Προδρόμου. Εκεί συνάντησε έναν μοναχό, ο οποίος τον προέτρεψε να πάει στη Χίο και να γνωρίσει έναν άλλον πνευματικό. Επέστρεψε τελικά στην Τρίπολη, όπου παρουσιάστηκε στον Τούρκο διοικητή, δηλώνοντάς του την πίστη του στον Χριστό. Βασανίστηκε άγρια, αλλά δεν αλλαξοπίστησε. Αποκεφαλίστηκε στις 14 Απριλίου 1803 στην Τρίπολη. Οι χριστιανοί παρέλαβαν το λείψανό του και το έθαψαν με τις τιμές που του άξιζε. Σήμερα βρίσκεται στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών.
15/4
Κρήσκεντος του εν Μύροις και Παυσολυπίου. Ιερομαρτύρων Λεωνίδου, Επισκόπου Αθηνών και Θεοδώρου πρεσβυτέρου. Μαρτύρων Αναστασίας και Βασιλίσσης.
16/4
Φήλικος Επισκόπου και Ιανουαρίου πρεσβυτέρου. Μαρτύρων Σεπτεμίνου και Φουρτουνάτου. Μάρτυρος Λεωνίδη του εν Νέα Επιδαύρω Ναυπλίας και του υπ’ αυτόν πνευματικού χορού: Βασιλίσσης, Γαλήνης, Θεοδώρας, Καλλίδος, Νίκης, Νουνεχίας, Χαρίσσης και Ειρήνης. Μάρτυρος Θεοδότης και των θυγατέρων αυτής, Αγάπης, Ειρήνης και Χιονίας. Νεομάρτυρος Μιχαήλ του Βουρλιώτου. Οσιομάρτυρος Χριστοφόρου του εν Αδριανουπόλει.
17/4
Συμεώνος ιερομάρτυρος, Επισκόπου εν Περσία, Αγαπητού Πάπα Ρώμης Αδριανού Μάρτυρος, Μακαρίου Επισκόπου Κορίνθου, του Νοταρά.
18/4
Σάββα του στρατηλάτου. Νεομαρτύρων Ιωάννου του ράπτου, του εξ Ιωαννίνων. Οσίων Ακακίου Β’, Επισκόπου Μελιτινής, Κοσμά Επισκόπου Χαλκηδόνος, του ομολογητού, Ευθυμίου του θαυματουργού, Ιωάννου του ησυχαστού και Ναυκρατίου του Στουδίτου. Οσίας Αθανασίας της εξ Αιγίνης.
19/4
Οσιομαρτύρων Παφνουτίου και Αγαθαγγέλου, του εν Άθω. Μαρτύρων Διονυσίου, Θεοδώρου, Σωκράτους του εν Πέργη και των συν αυτοίς. Τρύφωνος Πατριάρχου Κων/πόλεως, Γεωργίου Επισκόπου Αντιοχείας της Πισιδίας, του ομολογητού. Συμεών του «μονοχίτωνος και ανυπόδητου», ιδρυτού της Ιεράς Μονής Φλαμουρίου, εν Πηλίω (1594), και Φιλίππης, μητρός Αγίου Θεοδώρου, του εκ Πέργης.
20/4
Αποστόλου Ζακχαίου, του αρχιτελώνου της Ιεριχούς. Ιερομάρτυρος Αναστασίου, Επισκόπου Αντιοχείας. Μαρτύρων Ακινδύνου, Αντωνίνου, Βίκτωρος, Ζήνωνος, Ζωτικού, Θεωνά, Καισαρίου, Σεβηριανού και Χριστοφόρου. Οσίων Αθανασίου, κτίτορος της Μονής των Μετεώρων, και Ιωάσαφ. Θεοδώρου του «Τρίχινα», Ιωάννου του Παλαιολαυρίτου.
Ο Όσιος Αθανάσιος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1305. Μετά την κατάληψη της περιοχής, μετέβη στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στο Άγιον Όρος, όπου γνώρισε τους ασκητές Γρηγόριο τον Σιναΐτη, τον ησυχαστή, και τον Ισίδωρο τον Θεσσαλονικέα, τον μετέπειτα Οικουμενικό Πατριάρχη. Επισκέφθηκε πολλούς ασκητικούς τόπους και κατέληξε στους Σταγούς (Καλαμπάκα). Εκεί, κατοίκησε επάνω σε μια τεράστια πέτρα, τη λεγόμενη Στύλο, μαζί με δύο μαθητές του, και στη συνέχεια έκτισε ναό. Την πέτρα εκείνη την ονόμασε Μετέωρο. Γρήγορα έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στους νέους ασκητές, για αυτό και ίδρυσε κοινόβιο με μεγάλο ναό, αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.
Πέρασε την υπόλοιπη ζωή του με αυστηρή άσκηση, διδάσκοντας και νουθετώντας τους νέους μοναχούς. Απεβίωσε το 1383, σε ηλικία 78 ετών.
21/4
Ιερομάρτυρος Ιανουαρίου, Επισκόπου Βενεβενδού, και των συν αυτώ: Πρόκλου, Σώσσου και Φαίστου, των διακόνων Δησιδερίου Αναγνώστου, Ακουτίωνος και Ευτυχίου. Αλεξάνδρας της βασιλίσσης και των συν αυτή: Απολλώ, Ισαακίου και Κοδράτου. Μαξίμου Πατριάρχου Κων/πόλεως (†434)και Αναστασίου του Σιναΐτου. Καρόλου.
22/4
Αποστόλου Ναθαναήλ. Θεοχάρους και Αποστόλου, Οσίων των εν Άρτη. Νεάρχου. Οσίου Θεοδώρου του Συκεώτου, Επισκόπου Αναστασιουπόλεως.
23/4
Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Μαρτύρων Αθανασίου του από «μάγων», Ανατολίου, Γλυκερίου του γεωργού, Δονάτου και Θερινού, εκ Βουθρωτού (Ηπείρου), και Πρωτολέοντος του στρατηλάτου, Ουαλερίου. Νεομαρτύρων Γεωργίου του Κυπρίου, του εν Πτολεμαΐδι, και Λαζάρου Βουλγάρεως, του εν Περγάμω.
24/4
Οσίων Ελισάβετ της θαυματουργού και Σάββα του Ρώσου. Ιερομαρτύρων Αχιλλέως, Φήλικος και Φουρτουνάτου. Μαρτύρων Βαλεντίωνος και Πασικράτους. Σάββα στρατηλάτου του Γότθου και των δι’ αυτού πιστευσάντων 70 στρατιωτών. Ευσεβίου, Λεοντίου, Λογγίνου, Νέωνος, Χριστοφόρου, Δημητρίου, Δανάβου και Νέσταβος. Νεομαρτύρων Δούκα του Μυτιληναίου, του εν τη Βασιλευούση, και Νικολάου του εν Μαγνησία.
25/4
Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου. Μάρτυρος Νίκης και ετέρων Οκτώ Οσιομαρτύρων και Αναχωρητών. Μακεδονίου Πατριάρχου Κων/πόλεως.
26/4
Ιερομάρτυρος Βασιλέως Επισκόπου Αμασείας. Οσίων Γλαφύρας και Ιούστας, Καλανδίου και Νέστορος.
27/4
Ιερομάρτυρος Συμεών, δεύτερου επισκόπου Ιεροσολύμων, συγγενούς του Κυρίου. Μαρτύρων Λολλίωνος του νέου και Ποπλίωνος. Οσίων Συμεών και Γεωργίου, των Στυλιτών. Ιωάννου, ηγουμένου της Ιεράς Μονής των Καθαρών, του ομολογητού και Ευλογίου του ξενοδόχου.
28/4
Των Αγίων Εννέα Μαρτύρων των εν Κυζίκω: Αντιπάτρου, Αρτεμά, Θαυμασίου, Θεόγνιδος, Θεοδότου, Θεοδούλου, Θεοστίχου, Μάγνου, Ρούφου και Φιλήμονος. Οσίων Αυξεντίου και Μέμνονος του θαυματουργού.
29/4
Αποστόλων (Ο’) και Μαρτύρων Ιάσονος, Επισκόπου Ταρσού και Σωσιπάτρου Επισκόπου Ικονίου. Των πρώτων κηρύκων του Ευαγγελίου εν τη νήσω και πόλει Κέρκυρα και των δι’ αυτών πιστευσάντων Επτά πρώην ληστών: Ιακισχόλου, Ιανουαρίου, Ευφρασίου, Μαμμίνου, Μαρσαλίου, Σατορνίνου και Φαυστιανού. Μαρτύρων Κερκύρας, θυγατρός Κερκυλλίνου του βασιλέως, Βιταλίου, Ευσεβίου και Ζήνωνος. Κυντιανού, Αττικού και Νέωνος. Οσίου Ιωάννου, Μητροπολίτου Θηβών και πάσης Βοιωτίας, του «νέου ελεήμονος».
30/4
Αποστόλου Ιακώβου, αδελφού Ιωάννου του Θεολόγου. Οσίου Κλήμεντος του ποιητού. Μάρτυρος Μαξίμου. Νεομάρτυρος Αργυρής της εν Πικριδίω Κων/πόλεως. Οσίου Δονάτου, Επισκόπου Ευροίας Ηπείρου, πολιούχου και προστάτου της Ιεράς Μητροπόλεως Παραμυθίας.