Αρχική » Ιδιαίτερη τιμή στον Γ. Κουρτάκη

Ιδιαίτερη τιμή στον Γ. Κουρτάκη

από kivotos

Μια ιδιαίτερη τιμή έγινε στον εκδότη της εφημερίδας μας, Γιάννη Κουρτάκη, ο οποίος πρόσφατα εξελέγη τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης για τα επόμενα δύο χρόνια. Η εκλογή του κ. Κουρτάκη έγινε ύστερα από πρόταση της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, η οποία έχει και την εποπτεία της Ακαδημίας, ενώ στο δεκαμελές διοικητικό συμβούλιο προεδρεύει ο Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος.

Σήμερα η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) έχει κατοχυρωθεί ως ένα από τα κορυφαία κοινωφελή ιδρύματα της χώρας, καθώς έχει καταφέρει να προσφέρει μια πολύμορφη, πολύχρονη και με ιδιαίτερη αξία υπηρεσία προώθησης του διαλόγου σε σημαντικά διεθνή, περιφερειακά και τοπικά ζητήματα. Άλλωστε βασική αποστολή του ιδρύματος είναι η διαλογική μαρτυρία και η λειτουργική διακονία της Ορθοδοξίας, εξελίσσοντας -με πλατωνικό πνεύμα- τον διάλογο ανάμεσα στην Ορθοδοξία και τις άλλες ομολογίες και θρησκείες.

 

48 χρόνια προσφοράς

Η ιστορία της ΟΑΚ κοντεύει πλέον να συμπληρώσει μισό αιώνα καθώς ο σχεδιασμός της ξεκίνησε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο (Γαλανάκη), μια από τις λαμπρότερες μορφές της Εκκλησίας της Κρήτης, ο οποίος σε συνεργασία με τον μαθητή του Αλέξανδρο Κ. Παπαδερό πάλεψε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 να συγκεντρώσει τους αναγκαίους πόρους για τη δημιουργία της. Σημαντική ήταν τότε η βοήθεια της Ιεράς Μονής Γωνιάς που διέθεσε την έκταση για την ανέγερση της Ακαδημίας σε μια πανέμορφη παραλιακή περιοχή κοντά στο Κολυμπάρι Χανίων, όπως και η οικονομική συνεισφορά από την Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας ως μια μορφή μετάνοιας για τα δεινά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τελικά, το 1968 έγιναν τα εγκαίνια του κεντρικού κτιρίου, ενώ το 1995 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εγκαινίασε και το δεύτερο κτίριο των εγκαταστάσεων, που συμπληρώνει τις υποδομές της Ακαδημίας ως μία από τις πληρέστερες συνεδριακού κέντρου στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα η Ακαδημία διαθέτει δύο κύριες συνεδριακές αίθουσες, με τη μεγαλύτερη να έχει χωρητικότητα 600 ατόμων, πολλές ακόμη μικρότερες αίθουσες συσκέψεων, μεγάλους εκθεσιακούς χώρους, πλήρη τεχνολογικό εξοπλισμό, εκτεταμένη δυνατότητα φιλοξενίας με 60 δίκλινα δωμάτια, 3 τραπεζαρίες και πλήρεις υποδομές εστίασης.

 

Δράσεις

Στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης από την ίδρυσή της έως σήμερα έχει παραχθεί ένα τεράστιο έργο διεθνούς διαλόγου, επιμόρφωσης, στήριξης της τοπικής Εκκλησίας αλλά και γενικότερα της Ορθοδοξίας. Έτσι έχουν φιλοξενηθεί συνέδρια για τον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο, την προστασία του περιβάλλοντος, την παιδεία, την επιστήμη -κυρίως σε θέματα Θεολογίας, Ιατρικής, Γενετικής, Βιοηθικής, Βιοτεχνολογίας, Φυσικής κ.ά.-, την ποιότητα ζωής και τον εναλλακτικό τουρισμό, αλλά και για πολλά θέματα τοπικού ενδιαφέροντος με στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού και της οικονομίας της Κρήτης. Η Ακαδημία έχει συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και τον Σύνδεσμο των Χριστιανικών Ακαδημιών Ευρώπης, ενώ ως οργανισμός έχει συμβάλει στην προαγωγή της διεκκλησιαστικής διακονίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Συνολικά στην ΟΑΚ έχουν γίνει πάνω από 2.100 συνέδρια (με πάνω από τα μισά να είναι διεθνή) και πάρα πολλές άλλες εκδηλώσεις, εκθέσεις τέχνης, ημερίδες, εορτές, σεμινάρια, όπως και σχετικές εκδόσεις, κ.λπ., όλα με σημαντική επιτυχία. Κάτι που αποδεικνύει και την τεράστια σχετική εμπειρία που έχει συγκεντρωθεί, αλλά και το συστηματικό έργο του ιδρύματος, που στηρίζεται σε μια στιβαρή επιστημονική και διοικητική ομάδα, με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή, δρα Κωνσταντίνο Ζορμπά.

 

Μεγάλη Σύνοδος: Η μεγάλη πρόκληση για την Ακαδημία

Έχοντας μια τέτοια εμπειρία, η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης είναι έτοιμη φέτος για την πιο σημαντική εκδήλωση που θα κληθεί να υλοποιήσει στην ιστορία της. Δηλαδή την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας η οποία θα γίνει τον Ιούνιο. Η Σύνοδος θα φέρει στην Κρήτη τους προκαθημένους 14 Ορθοδόξων Εκκλησιών από όλο τον κόσμο, εκατοντάδες μητροπολίτες, ειδικούς συμβούλους, πάνω από εκατό δημοσιογράφους και βέβαια όλο το προσωπικό υποστήριξης και ασφαλείας μιας τέτοιας παγκόσμιας διοργάνωσης.

Η Ακαδημία ήδη βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την Εκκλησία της Κρήτης, τις τοπικές Αρχές και τα αρμόδια υπουργεία, ακολουθώντας βέβαια τις οδηγίες και τις παραινέσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη (στην πνευματική προστασία του οποίου βρίσκεται από την ίδρυσή της). Έτσι, όπως δήλωσε και ο δρ Ζορμπάς σε συνέντευξή του στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» στις 17 Μαρτίου, η αγάπη του Οικουμενικού Πατριάρχη και πολλών ακόμη ιεραρχών, η εμπειρία του ιδρύματος, η καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και βέβαια η συμπαράσταση του κρητικού λαού θα προσφέρουν μια άριστη οργάνωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ