Της Σοφίας-Χριστίνας Χρήστου
Δεν περιορίζεται μόνο στα θρησκευτικά του καθήκοντα, αλλά έβαλε τα θεμέλια για να μετατραπεί το πρώην αγροτικό ιατρείο σε ένα φαρμακείο για όλους! Ο πάτερ Βασίλειος Εξουζίδης, πατέρας δύο παιδιών και παππούς δύο εγγονών, εφημέριος επί 42 συναπτά έτη του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου του Δήμου Χορτιάτη του Νομού Θεσσαλονίκης, πρώην γυμνασιάρχης, μάλιστα, της περιοχής, πριν από περίπου δύο χρόνια, τον Μάιο του 2013, δημιούργησε το Κοινωνικό Φαρμακείο στην οδό Ευζώνων 3-4. Πώς ξεκίνησε η ιδέα;
«Η ιδέα ξεκίνησε όταν ένας φίλος-συγχωριανός, λόγω ελλείψεως χρημάτων, δεν έπαιρνε το χάπι που του είχε δώσει ο γιατρός κάθε μέρα, αλλά κάθε τρεις-τέσσερις ημέρες! Η πίεσή του ανέβαινε. Αποτέλεσμα ήταν να επιβαρυνθεί η καρδιά του και να κάνει τελικά “μπαλονάκι”. Τότε, συγκινημένος, σκέφτηκα να κάνω το Κοινωνικό Φαρμακείο, έτσι ώστε σε όσους δεν έχουν χρήματα και ασφάλεια να προσφέρουμε τα φάρμακα που χρειάζονται», σημειώνει ο π. Βασίλειος.
Μαζί με άλλους τρεις εθελοντές-συνεργάτες (τρεις άντρες και μία γυναίκα) πήγε στα τέσσερα φαρμακεία του Ασβεστοχωρίου και άλλα της περιοχής και όλοι δέχτηκαν να βοηθήσουν, όπως κάνουν μέχρι και σήμερα. Η ομαλή λειτουργία του στηρίζεται, δηλαδή, στην εθελοντική προσφορά.
«Ζητούν από τους πελάτες να μαζεύουν όσα φάρμακα δεν θέλουν, να τα δίνουν στα φαρμακεία και στη συνέχεια να τα παίρνουμε στο Κοινωνικό Φαρμακείο που δημιουργήσαμε», τονίζει ο 70χρονος ιερέας και προσθέτει: «Αυτήν τη στιγμή το Κοινωνικό Φαρμακείο εξυπηρετεί 29 οικογένειες σε χωριά απομονωμένα. Έχουμε 1.469 είδη φαρμάκων».
Στόχος της δράσης είναι η φαρμακευτική περίθαλψη των ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ώστε να είναι ευχερέστερη η κοινωνικο-προνοιακή τους αποκατάσταση. Άνεργοι και ανασφάλιστοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτό καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, 10 π.μ.-12 μ.μ., αλλά, αν υπάρχει ανάγκη, ό,τι ώρα και να είναι, θα εξυπηρετηθούν, όπως λέει ο π. Βασίλειος. Πώς μπορούν να έχουν πρόσβαση; «Δεν ζητάω εκκαθαριστικό, όπως άλλα κοινωνικά φαρμακεία. Τους γνωρίζω όλους προσωπικά. Είμαι 42 χρόνια στην περιοχή. Έκλαψα, χάρηκα, πόνεσα, χόρεψα μαζί τους. Βασικό είναι να μην έχουν ασφάλεια. Αν, όμως, κάποιος έχει ασφάλεια, αλλά έχει πολλά έξοδα, που δεν μπορεί να τα καλύψει, και χρειάζεται φάρμακα, θα τον βοηθήσουμε. Αν δεν τα έχουμε, τα αγοράζουμε εμείς», αναφέρει και προσθέτει: «Συνεργαζόμαστε με άλλα φαρμακεία, αλλά και με τους Γιατρούς του Κόσμου».
«Η ψυχή του Κοινωνικού Φαρμακείου είναι ο συνταξιούχος πλέον γιατρός Ιωάννης Κορατζής, ο οποίος κάθε Πέμπτη 10 π.μ.-12.30 μ.μ. προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του. Δεν συνταγογραφεί, αλλά τους δίνει τα φάρμακα δωρεάν, εφόσον χρειάζονται».
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να έρχονται άνθρωποι με σκυφτό κεφάλι και να φεύγουν χαρούμενοι», τονίζει ο π. Βασίλειος.
Οι εθελοντές, όμως, δείχνουν την έμπρακτη στήριξή τους στους συνανθρώπους που έχουν ανάγκη και με άλλους τρόπους. Μαζεύουν χρήματα, ώστε να καλύπτουν την ιατρική επίσκεψη σε περίπτωση που κάποιοι ασθενείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τον γιατρό τους, αλλά και για την ενίσχυση του κοινωνικού φαρμακείου. «Όταν κάποιος δίνει χρήματα, αμέσως του στέλνω ιδιόχειρο ευχαριστήριο για να είμαι κι εγώ ήρεμος», αναφέρει.
Επίσης, στα σχολεία της περιοχής τακτικά και για μία εβδομάδα γίνεται συλλογή φαρμάκων, προκειμένου να ενισχυθεί το Κοινωνικό Φαρμακείο, ενώ ο ίδιος ο ιερέας προχώρησε στη συγγραφή βιβλίου με τίτλο «Τα μηνύματα ενός πνευματικού», το οποίο πωλείται από το Κοινωνικό Φαρμακείο στην τιμή των 10 ευρώ και τα έσοδα πάνε σε αυτό.
Αν κάποιος θέλει να βοηθήσει, μπορεί να το κάνει είτε με κατάθεση χρηματικού ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό 5284-060819-366 (Τράπεζα Πειραιώς) είτε με αποστολή φαρμάκων.
Τράπεζα αίματος για όλους!
Το πολύ σημαντικό έργο προσφοράς του π. Βασιλείου εκτείνεται, ωστόσο, και στο πεδίο της δημιουργίας τράπεζας αίματος, η οποία αποδεικνύεται σωτήρια για δεκάδες ασθενείς. «Συγκεντρώνουμε περίπου 10 φιάλες με αίμα κάθε χρόνο και τις στέλνουμε όπου υπάρχουν αιτήματα ασθενών οι οποίοι έχουν ανάγκη: Βόλο, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, όπου κι αν μας ζητηθεί», σημειώνει ο π. Βασίλειος. «Όπου υπάρχουν προβλήματα πρέπει να είσαι παρών», καταλήγει.