Σε επιφυλακή βρίσκονται τις τελευταίες μέρες όλες οι μητροπόλεις προκειμένου να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους συνανθρώπους μας. Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στη χώρα (κλείσιμο τραπεζών κ.λπ.), η Αρχιεπισκοπή, όπως δήλωσε στέλεχός της στην «Κιβωτό», έχει δώσει εντολή σε όλες τις υπηρεσίες, και κατ’ επέκταση στους ναούς και τα ιδρύματα, να κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Και δεν αποκλείεται να ληφθούν νέες πρωτοβουλίες. Δυναμικά έχει μπει στη μάχη κατά της ανθρωπιστικής κρίσης και η Μητρόπολη του Πειραιά, η οποία προσφέρει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ακόμη και σε αυτούς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στις καταστάσεις των ενοριών και των φιλόπτωχων ταμείων της, ενώ σχεδιάζει νέες παρεμβάσεις σε όλες τις περιοχές.
Γενικώς, όλες οι μητροπόλεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες, οι οποίες χαρακτηρίζονται κρίσιμες από όλους.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, με δηλώσεις του θεωρεί τις στιγμές που ζούμε ίσως τις κρισιμότερες στην πορεία του έθνους μας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός της εντολής για τη στήριξη των αδυνάτων, ζητά από όλους «για κάθε θεσμό σε αυτή τη χώρα, για τα κόμματα, για την Εκκλησία, για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα χωριστά» να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να περιοριστούν στο μέτρο του δυνατού οι επιπτώσεις της κρίσης. Ο κ. Ιερώνυμος, γνωρίζοντας ότι οι δυσκολίες φέρνουν και προβλήματα στις σχέσεις των ανθρώπων, αναφέρει ότι «πάνω από το καθετί και από τον καθένα υπάρχει η πατρίδα. Μας ενώνει όλους η αγάπη για αυτόν τον τόπο. Η αγωνία για το παρόν και το μέλλον του. Δεν μας χωρίζει τίποτε. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να επιτρέψουμε το δηλητήριο του διχασμού να στάξει στις ψυχές μας. Θα πρόκειται για έγκλημα σε βάρος των επόμενων γενεών».
Την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους Έλληνες που δοκιμάζονται εξέφρασε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο οποίος τονίζει την ανάγκη τήρησης ψυχραιμίας και συνέσεως και τη -με κάθε τρόπο- διατήρηση της ομονοίας και της ομοψυχίας στην αντιμετώπιση των οιωνδήποτε δυσκολιών και καταστάσεων».
Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αναφέρει στην «Κιβωτό»: «Κατ’ αρχάς, η Εκκλησία δεν μπορεί να έχει κάποια ανάμιξη σε οποιαδήποτε διάσταση πολιτικής. Η αντιμετώπιση της κρίσεως πρέπει να είναι στο επίπεδο της ποιμαντικής, και μάλιστα με έναν τέτοιο τρόπο που να επισημαίνει όχι μόνο με τον λόγο, αλλά και έμπρακτα ότι σέβεται το ανθρώπινο πρόσωπο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να υπερβαίνει καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην πόλωση και στον διχασμό και να δραστηριοποιηθεί με σκοπό να αποδειχθεί παράγοντας ενωτικός και συνεκτικός, στο πλαίσιο κάθε μορφής κοινωνίας. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι οιαδήποτε αντιμετώπιση της κρίσεως αποκλειστικά και μόνο στο επίπεδο του βιοπορισμού -χωρίς αυτό για την Εκκλησία να αποτελεί ένα μέρος της γενικότερης παρουσίας της και συμβολής της στον χώρο της κοινωνίας- θα είναι μια μονομερής δράση».
Πρόγραμμα 330 εκατομμυρίων για τα επόμενα χρόνια
Οι περισσότερες μητροπόλεις από τον Οκτώβριο, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και μέσω του ΕΣΠΑ, θα προσφέρουν νέα επισιτιστική βοήθεια σε οικογένειες και άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ήδη έχουν υπογραφεί σχετικές συμφωνίες και υπάρχει οργάνωση για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Συνολικά, έχουν υπογραφεί 57 συμπράξεις σε όλη τη χώρα για τη στήριξη με παροχή τροφίμων χιλιάδων οικογενειών, οι οποίες έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 4.500 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 900 ευρώ ανά τέκνο. Όταν πρόκειται για άτομα το ποσό αυτό κυμαίνεται στα 3.000 ευρώ.
Οι δικαιούχοι, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά από τις 13 Ιουλίου έως τις 13 Αυγούστου για την περίοδο 2015-2016. Το συνολικό πρόγραμμα είναι διάρκειας επτά χρόνων. Για την περίοδο αυτή (2015-2016) θα διατεθούν συνολικά 135 εκατομμύρια ευρώ.
Το πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους» θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά την ολοκλήρωση διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως προβλέπεται, λοιπόν, τον Οκτώβριο θα γίνει η πρώτη διανομή, που θα περιλαμβάνει νωπά κρέατα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, βρεφικές τροφές, καθώς και είδη και προϊόντα γενικής καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής. Μέρος των τροφίμων θα διατεθεί για την ενίσχυση των συσσιτίων για τους αστέγους, στους οποίους θα παρέχονται είδη προσωπικής υγιεινής σε ατομική συσκευασία.
Στο πλαίσιο αυτής της στήριξης των απόρων, αναμένεται να υπάρχει μέριμνα και για τη διανομή γευμάτων σε σχολεία της πρωτοβάθμιας βοήθειας, χωρίς καμία εξαίρεση. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα έχουν οι δομές των μητροπόλεων, αλλά και όλες οι πιστοποιημένες μονάδες, όπως κοινωνικά μαγειρεία, βρεφοκομεία και παιδικοί σταθμοί, οι οποίες ήδη παρασκευάζουν βρεφικά και γεύματα.
Σε όλη αυτή την προσπάθεια, το κακό είναι ότι στο πρόγραμμα δεν θα συμμετέχουν άτομα που θα έχουν περιέλθει σε καθεστώς ένδειας μετά τις 13 Αυγούστου.
Έχουν υπογραφεί 57 συμπράξεις σε όλη τη χώρα για τη στήριξη με παροχή τροφίμων χιλιάδων οικογενειών, οι οποίες έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 4.500 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 900 ευρώ ανά τέκνο
Διανομή τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής
- Τρόφιμα
α) Στους ωφελούμενους θα παρέχονται πακέτα τροφίμων ανάλογα σε ποσότητα με τον αριθμό των μελών της ωφελούμενης μονάδας, έτσι όπως θα εξειδικευτεί αυτή μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής αυτών.
β) Στους αστέγους θα παρέχονται έτοιμα γεύματα μέσω συσσιτίων.
γ) Στους μαθητές των δημοτικών σχολείων όλης της επικράτειας δύνανται να παρέχονται μαγειρεμένα σχολικά γεύματα.
-
Βασική υλική συνδρομή
α) Στους ωφελούμενους δύνανται να παρέχονται είδη οικιακού καθαρισμού ανά ωφελούμενη μονάδα, είδη προσωπικής υγιεινής και, ανάλογα με τα μέλη της ωφελούμενης μονάδας, ρουχισμός, βρεφικά και παιδικά είδη.
β) Στους αστέγους δύνανται να παρέχονται ρουχισμός και είδη προσωπικής υγιεινής σε ατομική συσκευασία.
- Συνοδευτικά μέτρα
Παράλληλα με τη διανομή τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής θα παρέχονται συνοδευτικά μέτρα, με στόχο την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και των κοινωνικών έκτακτων αναγκών των απόρων με πιο ενεργό και βιώσιμο τρόπο. Τα επιλέξιμα συνοδευτικά μέτρα ενδεικτικά είναι τα εξής:
– Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο (ή και σε μονήρη άτομα).
– Διατροφικές συμβουλές (συμβουλές υγιεινής διατροφής).
– Συμβουλές υγιεινής διαβίωσης.
– Συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού.
– Νομική συνδρομή.
– Υπηρεσίες κοινωνικοποίησης παιδιών (π.χ. πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες κ.λπ.).
– Κοινωνικά φροντιστήρια που θα παρέχουν τόσο διδακτική υποστήριξη όσο και επαρκείς και κατάλληλους χώρους για μελέτη για τα παιδιά-ωφελούμενους.
– Υλοποίηση πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων απασχόλησης για παιδιά ωφελούμενους (π.χ. θεατρικές παραστάσεις αλλά και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά).
– Εκδρομές (εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές).
– Παροχή χώρων για παιχνίδι, συναντήσεις και εκδηλώσεις για παιδιά που δεν έχουν σχετική πρόσβαση.
Οι κοινωνικές συμπράξεις μπορούν να έχουν άτυπη συνεργασία με καταναλωτικές οργανώσεις, άτυπα κοινωνικά δίκτυα με πρωτοβουλίες και δράσεις διανομής ειδών σε απόρους σε τοπικό επίπεδο και σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης – τα οποία σε συνεργασία με πιστοποιημένες μονάδες (κοινωνικά μαγειρεία, βρεφοκομεία, παιδικούς σταθμοί κ.ά.) μπορούν να παρασκευάζουν σχολικά γεύματα, τα οποία θα διανέμονται στους μαθητές.
Οι δυνητικά ωφελούμενοι που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή θα μπορούν να απευθύνονται στους εταίρους στους οποίους υπέβαλαν την αρχική αίτησή τους και να εκτυπώνουν το αυτοματοποιημένο, εγκριτικό ή απορριπτικό, μήνυμα που εμφανίζεται στην ηλεκτρονική αίτηση. Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης, ο απορριφθείς μπορεί να υποβάλει αίτημα επανεξέτασης κατά της πράξης απόρριψης, μετά την ενημέρωσή του ότι απορρίφθηκε η αίτησή του.
Στις περιπτώσεις των αστέγων, οι εταίροι θα διαθέτουν επιστημονικό προσωπικό για τη διενέργεια ερευνών πεδίου, το πόρισμα των οποίων θα λαμβάνεται υπόψη για την τελική απόφαση ένταξης.
Συσσίτια παντού
Χιλιάδες είναι οι ενορίες και τα ιδρύματα σε όλη τη χώρα που προσφέρουν κάθε είδους βοήθεια σε απόρους και αστέγους, αλλά και σε άτομα που το τελευταίο διάστημα αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε βασικά είδη διατροφής και φάρμακα.
Ενώ μέχρι τώρα η βοήθεια προσφέρονταν σε συγκεκριμένα σημεία (280 χώροι για συσσίτια, 180 κοινωνικά παντοπωλεία και 80 τράπεζες ρούχων), πλέον σε κάθε ναό και σε κάθε ίδρυμα φτάνουν χιλιάδες συμπολίτες μας ζητώντας «κάτι για να πάνε σπίτι».
Δίπλα στους ιερείς αυτή την περίοδο δραστηριοποιούνται χιλιάδες ιδιώτες, οι οποίοι βοηθάνε με κάθε τρόπο στη συγκέντρωση τροφίμων, ρούχων και φαρμάκων. Παρά τις προσπάθειες, όμως, αυτή τη στιγμή οι μητροπόλεις απειλούνται με οικονομική ασφυξία, καθώς οι προσφορές των πιστών έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, ενώ έχουν αυξηθεί δραστικά οι ανάγκες.
Τα έξοδα των μητροπόλεων για κοινωφελή προγράμματα έχουν μειωθεί το 2014 σε σχέση με το 2013 περίπου κατά 2.000.000 ευρώ, ενώ σημαντική είναι η μείωση που καταγράφεται μέχρι τώρα και το 2015.
Σήμερα, οι δομές της Ελλαδικής Εκκλησίας αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα, εκτός των άλλων, γιατί καλούνται να βοηθήσουν και τους παράνομους μετανάστες, οι οποίοι φτάνουν σε κακή κατάσταση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Όπως είναι φυσικό, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών είναι αυτή που διαθέτει τα περισσότερα κονδύλια, ενώ ακολουθούν οι μητροπόλεις της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Νίκαιας, της Πάτρας, της Ηλείας, της Σπάρτης, της Δημητριάδος, της Σύρου, των Σερρών, της Καβάλας κ.λπ.