Το απόγευμα του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου 2015 τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα, σε ανάμνηση του θαύματος της διασώσεως της νήσου από την θανατηφόρο πανώλη το έτος 1673.
Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, όπου και κήρυξε το θείο λόγο. Ακόμη συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Ναζαρέτ κ. Κυριακός, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς και ο Επιχώριος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.
Ο κ. Νεκτάριος καλωσόρισε τους τρείς Αρχιερείς και τους ευχαρίστησε που αποδέχτηκαν την πρόσκληση της τοπικής Εκκλησίας, ώστε μαζί να εορτάσουν το Θαύμα του Αγίου και να λιτανεύσουν το Ιερό του Σκήνωμα.
Ακολούθως ο κ. Τιμόθεος εξήρε την προσωπικότητα του Αγίου Σπυρίδωνος. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «Άγιος είναι ο άνθρωπος και φίλος του Θεού. Είναι ο άνθρωπος που δια της προσευχής, ασκεί έλεγχο ενδελεχή στον εαυτό του και αισθανώμενος την αμαρτωλότητά του, ζητά το έλεος του Θεού».
«Ένας Άγιος» συνέχισε ο κ. Τιμόθεος, «πονάει συνεχώς ψυχικά καθώς προσεύχεται για όλη την κτίση. Ο πνευματικός αγώνας είναι διαρκής, όπως και οι παγίδες του Πονηρού. Στην καρδιά του Αγίου τελείται αενάως η Θεία Λειτουργία. Το Θαύμα, είναι όπως αναφέρουν οι Πατέρες η κάθοδος της αγάπης του Θεού στον κόσμο. Ο Άγιος μεσιτεύει έχοντας παρρησία ενώπιον του Χριστού. Ο Άγιος Σπυρίδων μας διδάσκει δια μέσου των αιώνων την ορθή πίστη, αλλά και την ορθοπραξία στη ζωή μας. Μέσα στην κοινωνία μας παρατηρούμε μια “συμφωνία” σε ό,τι έχει να κάνει με την προσβολή κατά του Θεού, την προβολή της αμαρτίας ως κανόνα ζωής και πρότυπο, και την αθεϊα. Η Εκκλησία απαντά σε όλες αυτές τις επιθέσεις που δέχεται, με τους Αγίους της, που αποτελούν ζωντανά παραδείγματα της παρουσίας του Θεού στον κόσμο, δείχνοντας με τη βιωτή τους και το μαρτύριο τόσο της συνειδήσεως, όσο και του αίματός τους ότι η αγάπη στο Χριστό υπερέχει όλων.»
Καταλήγοντας ο κ. Τιμόθεος ευχήθηκε να ομοιάσουμε όλοι στον Άγιο Σπυρίδωνα, καθώς αποστολή του ανθρώπου στον κόσμο είναι η ομοίωση με το Δημιουργό του.
Πηγή: www.imcorfu.gr