Αρχική » Περιμένοντας τα Χριστούγεννα στο Βυζαντινό Μουσείο με μουσική

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα στο Βυζαντινό Μουσείο με μουσική

από kivotos

Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 20:30 στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο θα παρουσιαστεί το μουσικό σχήμα «Τρίο Θεσσαλονίκης». Η μουσική εκδήλωση διοργανώνεται από τον Σύλλογο των Φίλων του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου υπέρ των σκοπών του.

Το Τρίο Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε με τη σημερινή του μορφή το 1994. Τα μέλη του (Μαριλένα Λιακοπούλου – πιάνο, Εύη Δελφινοπούλου – βιολί, Δημήτρης Πάτρας – βιολοντσέλο) συνεχίζουν την παράδοση των αείμνηστων δασκάλων Κ. Γαλιλαία, Ε. Καζαμπάκα και Γ. Θυμή που αποτελούσαν το «Τρίο Θεσσαλονίκης» από το 1950 έως το 1970. Συμμετέχουν σε συναυλίες μουσικής δωματίου, κονσέρτα με ορχήστρες, καθώς και σε σεμινάρια μουσικής δωματίου στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνείς διοργανώσεις και φεστιβάλ. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει έργα διαφορετικών ρευμάτων και τάσεων της μουσικής δωματίου, ενώ ασχολούνται και με τη σύγχρονη μουσική. Έχουν παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση έργα Ελλήνων συνθετών.

Η Μαριλένα Λιακοπούλου σπούδασε πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές της δίπλα σε διακεκριμένους πιανίστες και δασκάλους στην Αθήνα και το Παρίσι. Έχει παρουσιαστεί και διδάξει σε μεγάλες αίθουσες, φεστιβάλ και master-classes της Ευρώπης. Έχει ηχογραφήσει για την ελληνική και γαλλική ραδιοφωνία και τηλεόραση, κατέχει τη θέση της Α΄ κορυφαίας στο πιάνο στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και παίζει την βάρβιτο στο συγκρότημα αρχαίας ελληνικής μουσικής «Ορφεία Αρμονία».

Η Εύη Δελφινοπούλου είναι απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και της Ανωτάτης Μουσικής Ακαδημίας του Γκρατς της Αυστρίας. Διετέλεσε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Γκρατς. Συμμετείχε ως κοντσερτίνο ορχηστρών σε συναυλίες που δόθηκαν στην Αυστρία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Κροατία με έργα κλασικού αλλά και σύγχρονου ρεπερτορίου. Έχει παίξει ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Ο Δημήτρης Πάτρας συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους Έλληνες ερμηνευτές. Αφού ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές κοντά σε διακεκριμένους σολίστ του εξωτερικού, ξεκίνησε την καριέρα του με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το ρεπερτόριό του καλύπτει μεγάλο εύρος μουσικών δημιουργιών, από το μπαρόκ μέχρι τα έργα των σημαντικότερων συνθετών της εποχής μας, μερικά από τα οποία έχουν γραφτεί ειδικά για τον ίδιο. Επίσης, έχει συμμετάσχει ως σολίστ βιολοντσέλου σε παραστάσεις σύγχρονου θεάτρου και χορού και σε multimedia performances. Διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το «Τρίο Θεσσαλονίκης» θα ερμηνεύσει έργα των Φραντς Γιόζεφ Χάυντν, Σεργκέι Ραχμάνινοφ και Φέλιξ Μέντελσον Μπαρτόλντυ.

Με την εκδήλωση αυτή το Βυζαντινό Μουσείο συνεχίζει τον κύκλο συναυλιών με τίτλο «Περιμένοντας τα Χριστούγεννα στο Βυζαντινό Μουσείο με μουσική» που ξεκίνησε στις 28 Νοεμβρίου με τη μουσική εκδήλωση «Χειμωνιάτικο Ταξίδι» του Φ. Σούμπερτ.

Συμβολική δωρεά προς τον Σύλλογο των Φίλων του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου: 10€

Λόγω των περιορισμένων θέσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία του Συλλόγου των Φίλων του ΒΧΜ στο τηλέφωνο 213 213 9518 (κ. Μαρία Μπίθα).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ