Η επέτειος ίδρυσης κάθε τοπικής Εκκλησίας αποτελεί σημαντική ευκαιρία όχι μόνο για την αναβάπτιση στα νάματα της ελληνορθόδοξης πνευματικότητας, αλλά και για αναστοχασμό, στάθμιση του παρελθόντος και προγραμματισμό του μέλλοντος. Και τούτο επειδή καθώς οι καιροί περνούν και εξελίσσονται, είναι διαρκώς χρήσιμη η επάνοδος «επί τας πηγάς των υδάτων», που στην περίπτωσή μας είναι η εκκλησιαστική πράξη και ζωή, σε συνδυασμό με την πορεία και τον πνευματικό καταρτισμό του Γένους.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά το διήμερο 13 και 14 Ιουλίου 2024 εορτάστηκε με λαμπρότητα και επισημότητα η Εκατονταετηρίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πριγκηπονήσων στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Πριγκήπου. Στον πανηγυρικό εσπερινό του Σαββάτου 13 Ιουλίου χοροστάτησε και ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηπονήσσων κ. Δημήτριος, ο επιχώριος ιεράρχης που είχε την έμπνευση και την ευθύνη του σπουδαίου και καλοοργανωμένου αυτού σεμνοπρεπούς εορτασμού.
Κατά τον εσπερινό, στον οποίο την διεύθυνση των χορών είχε αναλάβει ο Μουσικολογιώτατος Άρχων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γρηγόρης Νταραβάνογλου, ευλογήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Γέροντα Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριο αρτοκλασία «υπέρ της κατά Θεόν προστασίας και ευημερίας πάντων των ενταύθα τε και όπου γης γόνων των Πριγκηποννήσων».
Στη συνέχεια, την Κυριακή 14 Ιουλίου, εορτή των Αγίων 630 Θεοφόρων Πατέρων της εν Χαλκηδόνι συνελθούσης το έτος 451 Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, τελέστηκε στον ίδιο ναό λαμπρή Πατριαρχική θεία Λειτουργία από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γέροντος Πριγκηπονήσσων κ. Δημητρίου, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Σεβάστειας κ. Σεραφείμ, Βεροίας κ. Παντελεήμονος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, Σύμης κ. Χρυσοστόμου, και Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου. Κατά τη λειτουργία έψαλαν οι πατριαρχικοί χοροί υπό τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Παναγιώτη Νεοχωρίτη και τον Άρχοντα Λαμπαδάριο κ. Στυλιανό Φλοίκο.
Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο οικείος Ποιμενάρχης, ο Σεβασμιώτατος κ. Δημήτριος, προσφώνησε με λόγους θερμούς, πνευματικούς και περινούστατους τον Παναγιώτατο, ο οποίος στη συνέχεια εκφώνησε την πατριαρχική προσλαλιά για την επέτειο της Εκατονταετηρίδας της Ιεράς Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων, η οποία ιδρύθηκε το 1924, αλλά και την επέτειο πενήντα ετών ιεροσύνης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Πριγκήπου, η Πρόεδρος της Ρωμέικης κοινότητας και η Πρόεδρος των εν Αθήναις καταγομένων από την Πρίγκηπο. Ακολούθησαν αποκαλυπτήρια αφιερωματικής πλάκας στην πρόσοψη του Ιερού Ναού και επίσημο γεύμα στη Λέσχη «Ανατολή» (Anadolu Kulübü), «εις το οποίον παρεκάθησαν τριακόσιοι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων και ο Εξοχ. Έπαρχος των νήσων κ. Abdurrahman İnan, φέρων τον βαθμόν Νομάρχου», κατά την ανακοίνωση της εορταζούσης την εκατονταετηρίδα της Μητρόπολης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε, στον ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο της ίδιας λέσχης, μουσική συναυλία «προνοία και προσφορά του Σεβ. Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, υπό της πολυμελούς χορωδίας της κατ’ αυτόν Επαρχίας, «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος», διευθυνομένη υπό της Ελλογιμ. Κας Μαρίας Χαραλαμπίδου, την οποίαν συναυλίαν ελάμπρυνε δια της συμμετοχής του ο ευφήμως γνωστός εν Ελλάδι μουσικός κ. Δημήτρης Μπάσης, παρουσία εκατοντάδων ενθουσιωδώς παρισταμένων».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων «κατά την επετειακήν ταύτην Θ. Λειτουργίαν παρέστησαν συμπροσευχόμενοι, ο Επίτροπος του Παναγίου Τάφου, Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, οι Σεβ. Μητροπολίται Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας και Προύσης κ. Ιωακείμ, και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ξανθουπόλεως κ. Παΐσιος. Παρέστησαν ωσαύτως, ο Σεβ. Μητροπολίτης των εν τή Πόλει Συροϊακωβιτών κ. Yusuf Çetin, ο εν αυτή Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος κ. Maximilian Palinuro, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος ενταύθα, Πρέσβυς κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, μετά του Προξένου αυτής κ. Θεοφίλου Γεωργάκη, ο Εντιμ. κ. Ali Ercan Akpolat, Δήμαρχος των Νήσων, πλείστοι Οφφικιάλοι της Μητρός Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Πρόεδροι και μέλη ομογενειακών Ιδρυμάτων, σύσσωμοι αι Εκκλησιαστικαί Επιτροπαί των Κοινοτήτων των Πριγκηποννήσων, πλειάς εκπαιδευτικών και Κοινοτικών παραγόντων, επίλεκτοι προσωπικοί φίλοι του Σεβ. Ποιμενάρχου Καθηγηταί και επιφανείς ιατροί, και μέγας αριθμός πιστών, εκ των νήσων, της Πόλεως και του εξωτερικού».
Οι εορτασμοί αυτοί δεν ήταν απλές πανηγυρικές εκδηλώσεις, αλλά συνδύασαν την πνευματικότητα του Οικουμενικού Θρόνου με την αρχοντιά της Πολίτικης Ρωμιοσύνης, γι’ αυτό και θα επανέλθουμε σε αυτούς, την ποιότητα, την υφή και τα διδάγματά τους και σε επόμενα σχετικά άρθρα μας.