Αρχική » Η Συνάντηση για το Κυπριακό στην Νέα Υόρκη και τα 80χρονα του ΟΗΕ

Η Συνάντηση για το Κυπριακό στην Νέα Υόρκη και τα 80χρονα του ΟΗΕ

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη

από ikivotos

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ιστορική ίδρυση του ΟΗΕ ( 80th Session of the UN General Assembly (UNGA 80), 9 -23 Σεπτεμβρίου 2025).

Η θετική εξέλιξη για δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος με σεβασμό στα ψηφίσματα του ΟΗΕ (Γενικής Συνέλευσης και Συμβουλίου Ασφαλείας) θα συμβάλει τα μέγιστα για τους εορτασμούς για τα 80χρονα της ιστορικής παρουσίας του ΟΗΕ, για να δούμε ξανά το ρόλο του για την υπόθεση της Ειρήνης και της Παγκόσμιας Ασφάλειας. Ο ΟΗΕ γεννήθηκε μέσα από τις στάκτες και τις πληγές του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, τη μεγαλύτερη τραγωδία που έζησε η Ανθρωπότητα στην ιστορική της πορεία, γεμίζοντας το Πλανήτη μας με απέραντα νεκροταφεία.

Οι κρίσεις που ζούμε σήμερα, με την απουσία ενότητας στο χώρο της Διεθνούς Κοινότητας για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, με τις εμπόλεμες συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Γάζα, που όλο και χειροτερεύουν με την εμπλοκή και άλλων χωρών, η ελπίδα μας για να επικρατήσει η πολιτική σύνεση για προτεραιότητα στον ειρηνικό διάλογο για την επίλυση των πολύπλοκων προβλημάτων που απειλούν πλέον ολόκληρη την Ανθρωπότητα, είναι ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών. Η θετική εξέλιξη για τη λύση του Κυπριακού Προβλήματος μπορεί να λειτουργήσει ως ηθικό κάλεσμα για την αναβάθμιση του ρόλου του ΟΗΕ για τη λύση πολύπλοκων προβλημάτων που απειλούν πλέον την επιβίωση της Ανθρωπότητας, αλλά και του Πλανήτη μας.

Οι ειδικοί επιστήμονες των Πυρηνικών όπλων μετακίνησαν το ρολόϊ μόλις 89 δευτερόλεπτα πριν την απειλή του ξαφνικού θανάτου με   τον υφιστάμενο κίνδυνο χρήσεως πυρηνικών όπλων και ολοκληρωτικής καταστροφής του Πλανήτη μας. Ταυτόχρονα, παρασυρόμενοι ήδη από τις υφιστάμενες πολεμικές συρράξεις, τα μεγάλα οικονομικά κονδύλια που διαθέτει σήμερα η Ανθρωπότητα αντί να διατεθούν για την υλοποίηση της Παγκόσμιας Συμφωνίας του Παρισιού για να προλάβουμε την απειλή του αργού θανάτου μιας οικολογικής αυτοκαταστροφής , μιας οικολογικής αυτοκτονίας, προτείνονται από Αρχηγούς Ισχυρών Κρατών , ο άμεσος διπλασιασμός των στρατιωτικών δαπανών με το επιχείρημα της ασφάλειας. Οι στόχοι για την επίτευξη των Βιώσιμων στόχων Ανάπτυξης του ΟΗΕ, να τερματισθεί η φτώχεια, να έχουν όλα τα παιδιά του κόσμου καθαρό νερό, πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην ιατρική περίθαλψη κτλ. έχουν υλοποιηθεί μόνο κατά 35%. Στο θέμα αυτό ως Ανθρωπότητα είμαστε στη κατηγορία αυτών που έδωσαν εξετάσεις και απέτυχαν παταγωδώς.

Είναι απαράδεκτο να εορτάζουμε  τα 80χρονα του ΟΗΕ εν τω μέσω επικίνδυνων πολεμικών συγκρούσεων που αν δεν σταματήσουν άμεσα, αποτελούν δυστυχώς την εξέλιξη τους σε ένα τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήδη οι ανθρώπινες και οικονομικές καταστροφές που βιώνουμε σε όλο το Πλανήτη θα έπρεπε να μας συνετίσουν και να βλέπουμε τη κάθε μορφή εμπόλεμης σύγκρουσης ως μορφή εμφυλίου πολέμου της Ανθρωπότητας που στο τέλος θα τη πληρώσουμε όλοι μας πολύ ακριβά.

Η Κύπρος είναι Μέλος της ΕΕ και κατά συνέπεια το Ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι και η καλύτερη μορφή εγγύησης και προστασίας όλων των κατοίκων της Κύπρου και φυσικά και το μέσον για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Τουρκοκυπρίων για την φυσική και εθνική και θρησκευτική τους προστασία, όπως συμβαίνει με όλους τους πολίτες της ΕΕ.

Η θετική στάση της Τουρκίας για λύση όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ θα συμβάλει τα μέγιστα για το σεβασμό των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης  του ΟΗΕ για να προχωρήσει η Διεθνής Κοινότητα για τη λύση Δύο Κρατών (Ισραήλ και Παλαιστίνης)  στη καθημερινή τραγωδία που ζούμε με παιδιά που πεθαίνουν καθημερινά στη Γάζα. Αν τερματισθεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού Προβλήματος, θα αναβαθμισθεί ο ρόλος του ΟΗΕ για να υποχρεωθεί και η Ρωσία και το Ισραήλ να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο.

Ο καλύτερος τρόπος να προετοιμάσει θετικά η Τουρκία την αποδοχή της ως Μέλους της ΕΕ είναι να περάσει τις εξετάσεις της πολιτικής θέλησης και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου για το θέμα του Κυπριακού Προβλήματος με την άμεση υλοποίηση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ένας εκ των λόγων που συνεχίζεται το χάος με τους πολέμους στην Ουκρανία για τέταρτο χρόνο και στη Γάζα για δεύτερο χρόνο είναι η απουσία  Πολιτικής Διπλωματίας για  ειρηνική λύση των εμπόλεμων συρράξεων αυτών. Η Διπλωματία είναι νεκρή. Ας ελπίσουμε ότι στη συνάντηση της Νέας Υόρκης η Πολιτική Διπλωματία και η  Πολιτική Σύνεση και  Θέληση θα επικρατήσουν ως συμβολή όχι μόνο για την ελπίδα μας για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος που όλοι θα κερδίσουμε, αλλά κι ως συμβολή για την ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ στο ταραγμένο κόσμο μας που απειλείται άμεσα η παγκόσμια ασφάλεια και η ειρηνική συνύπαρξη των Λαών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

close