Σκοπός της μελέτης της Αγίας Γραφής είναι να βοηθήσει τους πιστούς να αποκτήσουν επίγνωση του Υιού του Θεού: «Έτσι θα καταλήξουμε όλοι στην ενότητα που δίνει η πίστη κι η βαθιά γνώση του Υιού του Θεού, θα γίνουμε ώριμοι και θα φτάσουμε στην τελειότητα που μέτρο της είναι ο Χριστός» (Προς Εφεσίους δ´ 13). Είναι χαρακτηριστικές οι μαρτυρίες των Αποστόλων για τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, με τις οποίες εκφράζουν αυτά που πίστευαν για τον Διδάσκαλό τους. Βεβαίως, η μαρτυρία των αγίων Αποστόλων για τον Κύριο μας Ιησού Χριστό αναφέρεται σε όλα τα κείμενα της Καινής Διαθήκης (Ευαγγέλια – Επιστολές – Αποκάλυψη).
Αναφέρουμε τις μαρτυρίες εκείνων που παρότι δεν έγραψαν κείμενα τις αναφέρουν οι άλλοι Απόστολοι.
- Του Φιλίππου
«Βρίσκει ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ και του λέει: Αυτόν που προανήγγειλε ο Μωυσής στον νόμο και οι προφήτες, Τον βρήκαμε· είναι ο Ιησούς, ο Υιός του Ιωσήφ από την Ναζαρέτ» (Ιωάννου α΄, 46).
Ο απόστολος Φίλιππος ανακοινώνει στον απόστολο Ναθαναήλ, ότι στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού του υιού του Ιωσήφ από την Ναζαρέτ, αναγνώρισε τον Μεσσία που είχε αναγγελθεί από τον Μωυσή και τους Προφήτες.
- Του Ναθαναήλ
«Του αποκρίθηκε ο Ναθαναήλ και Του είπε: Διδάσκαλε, Εσύ είσαι ο Υιός του Θεού, Εσύ είσαι ο βασιλέας του Ισραήλ» (Ιωάννου α΄, 50). Ο απόστολος Ναθαναήλ, όταν συνάντησε για πρώτη φορά τον Ιησού Χριστό, απέδωσε στο πρόσωπο του Διδασκάλου τους μεσσιανικούς τίτλους της ιουδαϊκής παραδόσεως, ότι είναι ο Υιός του Θεού, ο βασιλιάς του Ισραήλ.
- Του Ανδρέα
«Αυτός βρίσκει σε λίγο τον αδελφό του τον Σίμωνα και του λέει: Βρήκαμε τον Μεσσία, που σημαίνει τον Χριστό» (Ιωάννου α΄ 42). Ο απόστολος Ανδρέας αναγγέλλει με χαρά στον αδελφό του, απόστολο Πέτρο, ότι βρήκαν τον Μεσσία.
Στις τρεις αυτές μαρτυρίες που αναφέραμε, καταγράφονται οι πρώτες εντυπώσεις και αντιλήψεις των Αποστόλων κατά την κλήση τους να γίνουν μαθητές του Ιησού Χριστού. Δείχνουν ακόμη την πνευματική καλλιέργειά τους και την ευσέβειά τους. Ανέμεναν τον Μεσσία, σύμφωνα με την ιουδαϊκή παράδοση και όταν Τον συνάντησαν Τον αναγνώρισαν και Τον ακολούθησαν.
- Του Πέτρου
«Ο Σίμων Πέτρος απάντησε: Εσύ είσαι ο Μεσσίας, ο Υιός του αληθινού Θεού» (Ματθαίου ιστ΄, 16). Ο απόστολος Πέτρος εκφράζει την πίστη των μαθητών, ότι ο Διδάσκαλός τους είναι ο Μεσσίας, ο Υιός του Θεού. Αυτή είναι η αυθεντική πίστη πάνω στην οποία στηρίζεται η σωτηρία όλων μας. Ο διάλογος του Κυρίου Ιησού Χριστού με τους μαθητές Του που έγινε με αφορμή την ερώτηση του Κυρίου «τίνα με λέγουσι οι άνθρωποι είναι;» Οι Μαθητές που παρακολούθησαν το δημόσιο κήρυγμα του Κυρίου Ιησού Χριστού, που Τον είδαν να θαυματουργεί, να θεραπεύει, που έζησαν μαζί Του και Τον γνώρισαν, επισφράγισαν ολόκληρη αυτή την εμπειρία τους με την ομολογία τους, ότι ο Ιησούς είναι ο Μεσσίας, ο Υιός του Θεού. Η ομολογία αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα εκβιασμού και πιέσεως, αλλά αυθόρμητη έκφραση της βαθειάς πεποιθήσεως και αντιλήψεως που διαμόρφωσαν ακολουθώντας τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.
- Του Θωμά
«Και αποκρίθηκε τότε ο Θωμάς: Είσαι ο Κύριός μου και ο Θεός μου» (Ιωάννου κ΄, 28). Ο απόστολος Θωμάς ομολογεί και προσκυνεί τον αναστημένο Ιησού Χριστό ως Κύριο και Θεό. Μετά τα σχόλιά μας στην προηγούμενη μαρτυρία του αποστόλου Πέτρου, και η μαρτυρία του αποστόλου Θωμά επιβεβαιώνει, ότι οι Μαθητές του Ιησού Χριστού είχαν σταθερή πεποίθηση, ότι ο αναστημένος Κύριος είναι ο Κύριος και Θεός.
Αυτή η ομολογία έγινε μετά την ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, περιεχόμενο του κηρύγματος των Αποστόλων. Είδαμε ότι οι Μαθητές Του, όταν κλήθηκαν από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό να Τον ακολουθήσουν, ομολόγησαν ότι στο πρόσωπό Του συνάντησαν τον Μεσσία, Τον αναγνώρισαν ως Υιό του Θεού. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι αυτή η αντίληψη καλλιεργήθηκε τον χρόνο που έζησαν μαζί με τον Κύριό μας και επισφραγίστηκε με την ίδια ομολογία. Οι Απόστολοι, δηλαδή, από τότε που γνώρισαν τον Ιησού Χριστό μέχρι τον θάνατό Του και την ανάστασή Του, παρά την αμφισβήτηση των πνευματικών ηγετών της ιουδαϊκής κοινότητας, έμειναν σταθεροί στην εμπειρία τους και την πεποίθησή τους, ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Μεσσίας, ο Υιός του Θεού. Μάλιστα δε ο Κύριος Ιησούς Χριστός, όπως εκθέσαμε στα προηγούμενα, τους βοήθησε να ξεκαθαρίσουν στην σκέψη τους όλους τους μεσσιανικούς τίτλους, αποκαλύπτοντας το πρόσωπό Του και την αποστολή Του.