Οι εθνικιστές Αλβανοί τον τελευταίο καιρό προσπαθούν με κάθε τρόπο να κάνουν αισθητή την παρουσία  τους και κυρίως στον Νότο όπου έχουν επιδοθεί σε τραμπουκισμούς και εκδηλώσεις μίσους κατά των Βορειοηπειρωτών και βεβαίως του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.Αναστάσιου.

Εκτός των Τσάμηδων  ,τώρα τελευταία αυτοπροβάλλονται ως οργανωμένες ομάδες και  οι Λιάπηδες , μία από τις πολλές φυλές της Αλβανίας  που κατοικούν Νοτιοδυτικά.

Με μια ανοιχτή επιστολή  τους με παραλήπτη την αλβανική κυβέρνηση ζητούν την αφαίρεση της υπηκοότητας και την ανακήρυξη ως ανεπιθύμητου προσώπου του Αναστασίου Γιαννουλάτου.Κάτι τέτοιο είχαν ζητήσει και κάποιοι άλλοι φανατικοί από το Νότο πριν από τρία χρόνια.

Αλλά δε σταματούν εκεί.Λίγες μέρες μετά την καταστροφή αρχαιοτήτων στη Βόρειο Ήπειρο απαιτούν την  απομάκρυνση όλων των ελληνικών μνημείων στο έδαφος της Αλβανίας (τάφοι ελλήνων στρατιωτών, προτομές, αναμνηστικές στήλες) ατόμων τα οποία δεν σχετίζονται με τα συμφέροντα της Αλβανίας, ενώ χαρακτηρίζουν ως ανεπιθύμητο πρόσωπο τον Έλληνα πρόξενο στο Αργυρόκαστρο ζητώντας την απέλασή του.Πριν από περίπου 10 μέρες είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας  έξω από το προξενείο της Ελλάδας αλλά παρενέβη η Αστυνομία και τους συνέλαβε.

Το θέμα όμως δεν είναι απλώς  το μίσος των Λιάπηδων και των Τσάμηδων , είναι και  η πρακτική της αλβανικής  κυβέρνηση η οποία τα τελευταία χρόνια με διάφορες αφορμές επιχειρεί να αρπάξει τις περιουσίες των Ελλήνων στην περιοχή της Χιμάρας.Την ίδια στιγμή «άγωνστοι» τις νύχτες μπαίνουν σε ελληνικά χωριά και  ρημάζουν τα σπίτια ομογενών που λείπουν.