Αρχική » Κορωνοϊοί και «παρανοϊοί»

Κορωνοϊοί και «παρανοϊοί»

από christina

Γράφει ο Σταύρος Γουλούλης 

 

Ο κορωνοϊός με τη νέκρωση των μετακινήσεων σε όλο τον κόσμο δημιούργησε ένα κενό στη σύλληψη ροής του χρόνου, αίσθηση ότι μία νέα εποχή αρχίζει, και στην Ελλάδα. Είναι εντελώς υποκειμενικό. Η πανδημία αναστέλλει τη ζωή, αλλά η επιπίπτουσα φτώχια επισπεύδει αλλαγές πέραν πάσης φαντασίας. Πολλοί και πολλά περιμένουν στη γωνία…

Ενα πρώτο δείγμα από τα ΜΜΕ είναι ο εσωτερικός πόλεμος στις ΗΠΑ μεσούσης της πανδημίας, εκδηλούμενος λ.χ. με την εικονομαχία που βλέπουμε κατά “ηρώων” του παρελθόντος, ακόμη και του Κολόμβου: πρόεδρος Τραμπ και εθνικά κράτη εναντίον παγκοσμιοποίησης, στην οποία σήμερα συντάσσονται εκτός από διεθνή μονοπώλια, Δημοκρατικοί των ΗΠΑ, Κίνα, γερμανική (;) Ευρώπη, όσες δυνάμεις (κυβερνήσεις, φορείς) την ακολουθούν. Αλλά πραγματική βάση νέων δεδομένων είναι η αυξανόμενη διάσταση ΗΠΑ και Κίνας, χώρας από όπου μεταδόθηκε ο ιός.

Ας δεχτούμε ότι είναι έτσι. Τότε πράγματι οι ΗΠΑ μεταφέρουν τον εσωτερικό τους “πόλεμο” σε όλο τον κόσμο. Είναι η νέα παγκόσμια μάχη όχι μεταξύ κρατών ακριβώς, αλλά μεταξύ των προβολών του εθνικού κράτους και της παγκοσμιοποίησης. Με βάση τη θεωρία αυτή η μάχη αγγίζει την Ελλάδα: όσοι υποστηρίζουν το έθνος-κράτος (κόμματα ή τμήματα κομμάτων) που συντάσσονται με τον πρόεδρο Τραμπ και όσοι πάνε με την Παγκοσμιοποίηση. Αναδύεται νέα πολιτική ταξινόμηση. Π.χ. τι νόημα έχει ότι Τσίπρας και Σία εκφράζονται κατά καιρούς εναντίον του Τραμπ; Δηλώνουν παρόντες, στον αντίπαλό του! Για να κατανοήσει κανείς την ελλαδική σύγχρονη Ιστορία, θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη την πάλη των μεγάλων δυνάμεων γύρω από τον έλεγχο του ενδιάμεσου χώρου μας. Το Κυπριακό το αποδεικνύει. Πάντα έτσι γινόταν.

Τώρα όμως τη σάλπιγγα της εγέρσεως κρατεί γνωστός “συντηρητικός” δημοσιογράφος, επί δεκαετίες μαχητής και performer των ΜΜΕ, παράγοντας έναν δριμύτατο αντιπολιτευτικό λόγο. Κινείται μόνος, αλλά ο ντόρος που προκαλεί ούτε κόμμα να ήταν! Και πού κινείται; Οταν λέει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη δουλειά της Παγκοσμιοποίησης κάνει, συντάσσεται στη μία ομάδα.

Ακούμε να διαδίδει πρωτοφανή πράγματα: κατά μέτωπον επίθεση εναντίον κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων που τη συνέδραμαν να αντιμετωπίσει την πανδημία. Ομως όλες οι χώρες την αντιμετώπισαν με τα ίδια μέτρα, απαγορευτικό, γενικό lockdown. Κι όσες την αψήφησαν είδαμε τι έπαθαν. Επομένως μπορεί να έχει διαφορές με την οικογένεια Μητσοτάκη (επί εθνικών θεμάτων κ.λπ.), που ισορροπεί μεταξύ Ε.Ε. και των διαιρεμένων ΗΠΑ, αλλά εδώ πράττει υπερβαίνοντας τα όρια μίας επαγγελματικής κριτικής. Εκβιάζει από ένα σημείο και πέρα τα πράγματα, τη λογική. Ο ακροατής αισθάνεται ντροπή να ακούμε, σαν κουτσομπολιό, όσα εκστομίζει για καταξιωμένους διεθνώς επιστήμονες. Λ.χ., είναι κι αυτοί στο κόλπο! Από τα φάρμακα που εισηγούνται μέχρι και ότι πάνε για βουλευτές, γι’ αυτό μας χώνουν στην πανδημία! Ανθρωποι που έβαλαν τόνους βιβλία στο μυαλό τους, δεν θα είχαν δικαίωμα να πολιτευθούν; Δεν έχουν δικαίωμα αποζημίωσης στις εισηγήσεις που κάνουν; Πολλοί τα πιστεύουν, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια.

Αλλά το μόνο που φέρνει η υπερκριτική πάνω σε μία πανδημία που δεν έχει καταγραφεί ακόμη απόλυτα, ούτε αντιμετωπίζεται ολοκληρωμένα διεθνώς, είναι το χάος. Τέτοιοι τύποι κινούνται σε ξένο έδαφος, οπότε ό,τι λένε υποστηρίζοντας τα αντίθετα, είναι σαν πλαστά νέα, σαν fake news. Ερασιτέχνες κριτικοί, όπως δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι sites, hoaxes κ.ο.κ. δημιουργούν πρόβλημα. Θα ενδιέφερε να μάθαιναν λεπτομέρειες από μία πρόσφατη απόφαση από το Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Γερμανίας, επιβάλλοντας πρόστιμο σε Μ.Κ.Ο. η οποία σε ιστοσελίδα κατέκρινε επιστημονικές θέσεις για το περιβάλλον, παραχαράσσοντας από άγνοια ή οτιδήποτε άλλο, ως μη ειδικευμένη, την επιστήμη. [youtube: Σ. Καμενόπουλος: επιστήμη, fake news και Περιβάλλον]. Δεν πρόκειται λοιπόν εδώ για ενημέρωση, αλλά για χειραγώγηση μαζών. Εμβολίζονται οριζόντια οι κατακόρυφα διαιρεμένες μάζες ψηφοφόρων των κομμάτων, τώρα από “δεξιά”! Απίστευτο αλλά όχι ανεξήγητο.

Πάντως αυτό που πέτυχε ο εν λόγω, είναι να αναβιώσει μία Δεξιά άλλης εποχής, με επιχειρήματα κάτω της λογικής, σαν την παράνοια του εμφυλιοπολεμικού παρελθόντος. Ενας φιλολαϊκός μαχητής, πατριώτης δημοσιογράφος, τιμά τους αγωνιστές της ζωής γιατρούς, κάθε αξία του λαού, δεν ρίχνει ποτέ το φρόνημά του, την ειδική σχέση του με τα σύμβολά του. Και δη την ώρα που βιώνει κάτι διαφορετικό από τη λοιμική που τον ανάλωσε στη Μεταπολίτευση, με καπάκι τους Σύριζα-Ανέλ, ό,τι πιο άρρωστο παράγει η σύγχρονη πολιτική ιστορία μας, συνεχίζοντας ακόμη. Σε περίοδο που ο κόσμος παραπαίει, αυτοί δίνουν αντί για ψωμί παντεσπάνι: δωρεάν διακοπές για εκατομμύρια Ελληνες! Θέλουν να σταθεροποιηθούν στη δεύτερη θέση και με λίγη τύχη, μερικές τρικλοποδιές -ποιος ξέρει;- πάλι κυβέρνηση. Δεν είναι παράνοια;

Συνοψίζοντας: είναι μεγάλη επιτυχία των ΗΠΑ-Αγγλοσαξόνων, ότι δεν ένωσαν μεν όλους στην κυριαρχία τους‧ ο Τραμπ αυτό το απορρίπτει, έχει κόστος, αλλά κατάφεραν να επιβλέπουν τις υπάρχουσες δυνάμεις παγκοσμίως, διαιρεμένες σε ένα νέο διπολικό σχήμα (made in US;). Σε αυτή τη διαίρεση μάλλον ακολουθούν και δικές μας πολιτικές δυνάμεις. Αλλά ποιες ξιφουλκούν μέχρι στιγμής; Μία “αυτόφωτη” Δεξιά, μία “προκομμένη” Αριστερά. Να αναμένουμε κι άλλες ενισχύσεις;

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ