Τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας στην ανακοίνωσή τους εξέφρασαν την ανησυχία της για την απόφαση αλλαγής του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς και απηύθυναν έκκληση να διατηρηθεί η Αγιά Σοφιά ως μουσείο και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

"Η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας παρακολουθεί προσεκτικά και με ανησυχία τις συζητήσεις και τις αποφάσεις του Στε και της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας για αλλαγή του καθεστώτος του αρχαίου χριστιανικού Ναού "Αγιά Σοφιά" στην Κωνσταντινούπολη" - τονίζουν χαρακτηριστικά τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου στην ανακοίνωση.

"Ως χιλιετής Ιερός Ναός για ολόκληρο τον Χριστιανισμό και πνευματικό κέντρο της Ορθοδοξίας, αυτός ο Ναός είναι αγαπητός σε κάθε χριστιανική καρδιά και αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική πολιτιστική αξία για όλη την ανθρωπότητα" - συμπληρώνουν οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Σε άλλο σημείο τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου προσθέτουν: "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενώνουμε τη φωνή μας με τις εκκλήσεις των Αδελφών Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών, καθώς και ορισμένων ηγετών κρατών και διεθνών οργανισμών, για να διατηρηθεί η τρέχουσα κατάσταση της Αγιάς Σοφιάς ως μουσείου και μνημείου Παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ".

"Εκφράζοντας τον σεβασμό μας προς τους θεσμούς του τουρκικού κράτους, ζητούμε να επικρατήσει η σοφία και η καλή θέληση στην επίλυση αυτής της σημαντικής υπόθεσης στο όνομα της διατήρησης των καλών διαθρησκευτικών και γειτονικών σχέσεων" - υπογραμμίζει κλείνοντας το Πατριαρχείο Βουλγαρίας στην ανακοίνωσή του.