Του Μιχάλη Ιγνατίου | Hellas Journal

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχασε μία μεγάλη και μοναδική ευκαιρία την Πέμπτη να απευθυνθεί και να κερδίσει το χριστιανικό κοινό στην Αμερική, και κυρίως τους Ελληνοαμερικανούς ψηφοφόρους.

Δέχθηκε να συναντήσει για μερικά λεπτά, όσο απαιτείται για να τραβηχτούν οι αναμνηστικές φωτογραφίες με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, αλλά δεν έπραξε την υποχρέωση του, στο πλαίσιο των διακηρύξεων του, ότι προστατεύει τις θρησκευτικές ελευθερίες σε όλο τον κόσμο.

Δεν έβγαλε τσιμουδιά για την αθλιότητα που συντελέστηκε την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη με θύμα την Αγία Σοφία. Κρίμα…

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά από ερώτηση του καναλιού OPEN και της ιστοσελίδας Hellas Journal  τοποθετήθηκε ξανά.

Θα κρατήσω την έκφραση της μεγάλης απογοήτευσης της αμερικανικής διπλωματία. Απ’ εκεί και πέρα το δεδομένο είναι ότι έχουν «χωνέψει» όλοι, και αποδεχθεί την απόφαση του Ερντογάν.

Οι Ρώσοι, βεβαίως, είναι χειρότεροι, διότι ο πρόεδρός τους είναι και «βαθύτατα» χριστιανός.

Αποδείχθηκε τόσο κακός και απαίσιος άνθρωπος, που ξέχασε τη χριστιανική θρησκεία για τα άδολα συμφέροντά του με την Τουρκία.

Εκδικείται το Οικουμενικό Πατριαρχείο για εκείνη την απόφαση να αναγνωρίσει την Ουκρανική Εκκλησία.

Αναφορικά με τον πρόεδρο Τραμπ και το Λευκό Οίκο, δεν έχουμε δει ακόμα κάποια αντίδραση για την Αγία Σοφία και την άθλια φιέστα του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας. Δυστυχώς… Ο Λευκός Οίκος δεν ένοιωσε την ανάγκη να τοποθετηθεί.

Ας ελπίσουμε ότι θα καταλάβουν το λάθος τους και θα το διορθώσουν. Και εμείς θα τους αποθεώσουμε.

Οι ομογενείς ψηφοφόροι του κ. Τραμπ, απαιτούν τη δήλωση αυτή και έχω πληροφορηθεί ότι μεταφέρθηκε ο θυμός τους στο Λευκό Οίκο και την προεδρική του εκστρατεία.

Μίλησε, όπως έχουμε γράψει από την Πέμπτη το βράδυ, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς, μετά από τη σύντομη συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, αλλά καλύτερα να μην έλεγε τίποτα.

Διότι δεν έκανε αυτό που περιμέναμε ή αν θέλετε που ελπίζαμε, ως ο μέγας προστάτης των Χριστιανών. Αυτό δεν καυχιέται ότι είναι;

Δεν ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί., και η ανακοίνωση του «καίει» και Τον κ. Ελπιδοφόρο, διότι φαίνεται να υπονοεί ότι άλλα είπε στον Αμερικανό αντιπρόεδρο… Φαίνεται να μην ζήτησε αλλαγή της απόφασης του Ερντογάν.

Έγραψε στο Twitter τα εξής:

“Όπως είπα στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, η Αμερική θα παραμείνει σταθερή με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην έκκληση της η Αγία Σοφία να παραμείνει προσβάσιμη ως πηγή έμπνευσης και προβληματισμού για κάθε άτομο κάθε πίστης”.

Είναι φανερό από τη δήλωση ότι η αρχική θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αλλάζει. Οι Αμερικανοί ζητάνε μόνο πρόσβαση για όλους τους πιστούς. Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά, αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων.

Ο αντιπρόεδρος Πενς έγραψε και αυτά για να καλοπιάσει τους ομογενείς ψηφοφόρους:

“Η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Λατρεύουμε την πίστη και τα φιλανθρωπικά έργα των 1,5 εκατομμυρίων μελών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας, η προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών ξεχάστηκε από τον κ. Πενς.

Η συνάντηση του κ. Ελπιδοφόρου με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο δεν έφερε αποτελέσματα. Και δυστυχώς θα χρησιμοποιηθεί από την εκστρατεία του προέδρου Τραμπ για να πείσει τους Ελληνοαμερικανούς ότι ασχολείται με τις ανησυχίες της Ομογένειας.

Αποδεικνύεται ξανά και ξανά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παραμένει όμηρος του Ταγίπ Ερντογάν. Οι διπλωμάτες ήθελαν πάρα πολύ να εκδοθεί ισχυρή ανακοίνωση. Αλλά, όπως πάντα, τελευταίος αποφασίζει ο πρόεδρος της Αμερικής.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η Ιερά Αρχιεπισκοπή διέδωσε χθες fake news ότι ο κ. Τραμπ μίλησε εναντίον της απόφασης του Ερντογάν και άλλα τινά. ΔΕΝ υπάρχει τέτοια δήλωση παρά μόνο στη φαντασία των ανθρώπων του κ. Ελπιδοφόρου. Μακάρι να υπάρξει στο μέλλον και θα την προβάλουμε, όπως της αρμόζει.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής αφαίρεσε από τον κατάλογο των ΜΜΕ, την ιστοσελίδα μας Hellas Journal. Κανένα απολύτως πρόβλημα… Δείχνουν πόσο μικροί και τιποτένιοι είναι…