Αρχική » Αλβανίας Αναστάσιος: Η παραποίηση της θρησκείας οδηγεί στην τρέλα του φανατισμού

Αλβανίας Αναστάσιος: Η παραποίηση της θρησκείας οδηγεί στην τρέλα του φανατισμού

από kivotos

Μια εκτεταμένη συνέντευξη στην ΕΡΤ και στον Πάνο Χαρίτο έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος στις 28 Δεκεμβρίου μιλώντας τόσο για το έργο του στην Αλβανία αλλά και για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την Ορθοδοξία αλλά και γενικότερα για το ρόλο της θρησκείας σήμερα.

Στο θέμα του διαθρησκειακού διαλόγου είπε πως δεν πιστεύει πως υπάρχει προσπάθεια να σχηματιστεί μια παγκόσμια νέα θρησκεία. Αυτό που ο ίδιος διαπιστώνει ως θετικό, είναι ότι μέσω διαλόγου αναδεικνύονται μερικά κοινά σημεία, π.χ. ότι δεν μπορεί να χρησιμοποείται η θρησκεία ως αίτιο βίας.

Μιλώντας για το Ισλάμ τόνισε ότι ως θρησκεία είναι πολύ συνδεδεμένο με την πολιτική, αλλά επέκτεινε τη σκέψη του εκφράζοντας το φόβο ότι στην σημερινή εποχή, μπορεί το απογοητευμένο πλήθος σε πολλές κοινωνίες να αναζητήσει -ως διαμαρτυρία- ένα ακραίο μήνυμα στη θρησκεία, οδηγούμενο στο φανατισμό. Η αλλοίωση της θρησκείας μπορεί να οδηγήσει στην τρέλα είπε χαρακτηριστικά. 

Στην Ευρώπη τόνισε υπήρξε μια συστηματική υπονόμευση της χριστιανικής αλήθειας κάτι που συνεχίζεται και στον 21ο αιώνα και απαιτείται να ξαναβρούμε τις ρίζες μας και τις χριστιανικές αξίες.

Για το ρόλο της Εκκλησίας ανέφερε ότι ποτέ δεν πρέπει να σταματήσει να εκφράζει το μυσταγωγικό και το σωτηριολογικό χαρακτήρα της, ανταποκρινόμενη στην ανθρώπινη λαχτάρα για το άπειρο. Σε πρακτικό επίπεδο θύμισε ότι ήδη η Εκκλησία έχει πάρει πολλές πρωτοβουλίες συμπαράστασης στο λαό, στους πρόσφυγες, σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ