Η μνήμη του Αγίου Γερασίμου του Νοταρά στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου

 

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Γερασίμου, πλησίον του Αρχοντικού των Νοταράδων, στη Συνοικία των Άνω Τρικάλων, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος την Κυριακή, 16 Αυγούστου 2020. 

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον εορταζόμενο Άγιο ως πρότυπο για την ζωή του κάθε πιστού. Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε στους πανηγυριστές πιστούς να έχουν την ευλογία του συμπατριώτη μας Αγίου, τον οποίο παρεκάλεσε να πρεσβεύει στον Κύριο μας, ώστε να ξεπεράσουμε τον κίνδυνο της πανδημίας, παραμένοντας υγιείς και στην ψυχή και στο σώμα! 

Μετά το πέρας της Ι. Πανηγύρεως ο Σεβ. Μητροπολίτης μετέβη στην πλησιόχωρη Ι. Μονή του Αγίου Βλασίου για προσκυνηματικούς λόγους και παρακάθισε, μαζί με τους συνοδούς του,
στην Τράπεζα που παρέθεσαν οι Μοναχές της Ι. Μονής.

Την ίδια ημέρα ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος τέλεσε την Πανηγυρική Θ. Λειτουργία στο Ι. Ησυχ. Αγ. Γερασίμου Περαχώρας. Στον λόγο του, με αφορμή την Ευαγγελική περικοπή της Κυριακής, τόνισε ότι αποτελεί ευλογημένη συγκυρία η μνήμη του Οσίου Γερασίμου, κατ᾿ αυτή την ημέρα, αφού ο Όσιος έχει λάβει από τον Θεό το ιδιαίτερο χάρισμα να θεραπεύει όσους πάσχουν από ακάθαρτα πνεύματα και έτσι να αποδεικνύεται περίτρανα η Ευαγγελική ρήσις: «ὁ πιστεύων εἰς ἐμέ, τὰ ἔργα ἃ ἐγὼ ποιῶ κἀκεῖνος ποιήσει, καὶ μείζονα τούτων ποιήσει» (Ιω. ιδ΄, 12).

Ολοκληρώνοντας δε προέτρεψε τους πιστούς να κάνουν τον αυτοέλεγχό τους όπως οι εννέα Απόστολοι, οι οποίοι είπαν εις τον Ιησού: «διατί ἡμεῖς οὐκ ἠδυνήθημεν ἐκβαλεῖν αὐτό;»
(Ματθ. ιζ΄, 20) και να προσπαθούν να διορθώσουν τον βίο τους για να κατορθώσουν την ψυχική τους σωτηρία, ενώ παράλληλα μετέφερε τις ευχές του Σεβ. Ποιμενάρχου μας προς την
προεστώσα του Ι. Ησυχαστηρίου Γερόντισσα Ιωάννα, την Ι. Αδελφότητα και τους ευσεβείς Πιστούς.

Ταυτόχρονα και στον Ι. Ναό Αγίου Γερασίμου Λεχαίου λειτούργησε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, ο οποίος ομίλησεεπίκαιρα μεταφέροντας τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Διονυσίου.