Νέα δημοσιογραφική έρευνα ρίχνει φως και δημοσιεύει νέα στοιχεία για την συγκλονιστική υπόθεση με την αρπαγή των δύο ιερωμένων από Τζιχαντιστές. Ο ρόλος της ΜΙΤ, τα βασανιστήρια και η εκτέλεση που σφράγισε την τραγική μοίρα τους τους τον Δεκέμβριο του 2016 μετά από τρία χρόνια κράτησης

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η 22η Απριλίου του 2013 ήταν μια όμορφη ανοιξιάτικη μέρα, ακόμη και στην σπαρασόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Συρία. Ο ήλιος έλαμπε πάνω από το Χαλέπι, την ώρα που ο Μητροπολίτης Παύλος και ο ομόλογος του Γιοχάνα Ιμπραήμ επιβιβάστηκαν σε ένα αγροτικό Toyota, για συγκεκριμένο και πολύ σοβαρό λόγο. Αμφότεροι φορούσαν πολιτικά ρούχα και επρόκειτο να μεταβούν σε μια τοποθεσία προκειμένου να διαπραγματευθούν την απελευθέρωση δυο ιερέων που είχαν απαχθεί απο Τζιχαντιστές, φανατικούς αντιπάλους του προέδρου Άσαντ. Τραγική ειρωνεία; Μια ώρα αργότερα αντί να φτάσουν στον προορισμό τους και να συναντηθούν με τους ανθρώπους που είχαν υπό κράτηση τους δύο κληρικούς, έπεσαν και οι ίδιοι θύματα μιας φριχτής απαγωγής.
Μιας απαγωγής που τους οδήγησε τελικά σε έναν μαρτυρικό θάνατο, σχεδόν τρία χρόνια μετά την αρπαγή τους από αγνώστους και ενώ καμία οργάνωση δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη της συγκεκριμένης πράξης.

Όλο αυτό το διάστημα ακούστηκαν πολλά για την τύχη τους, κυρίως φήμες και ανυπόστατες πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, ενώ η απαγωγή τους πέρασε σταδιακά στη λήθη του χρόνου. Η επικαιρότητα τρέχει με φρενήρεις ρυθμούς, αυτούς που κάνουν ακόμη και τα σημερινά νέα να ακούγονται χθεσινά όταν «σκάει» άλλο μεγάλο θέμα. Μια νέα έρευνα που κράτησε μήνες, δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα και πραγματοποιήθηκε από ομάδα δημοσιογράφων αποφαίνεται ότι οι δύο Μητροπολίτες εκτελέστηκαν τελικά τον Δεκέμβριο του 2016 και οι σωροί τους θάφτηκαν σε άγνωστη τοποθεσία.

Τους έδωσε η ΜΙΤ

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε σε έγκριτη ιστοσελίδα την οποία διαχειρίζεται Σύριος δημοσιογράφος που κατοικεί μόνιμα στις ΗΠΑ αποκαλύπτεται ότι στην απαγωγή σημαίνοντα ρόλο διαδραμάτισε η MIT, η Τουρκική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών. Όπως τονίζεται η απαγωγή έλαβε χώρα σε μια περιοχή «πρόσφορη» εκείνη την περίοδο για διείσδυση ξένων μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες δύσκολα θα δραστηριοποιούνταν χωρίς την υποστήριξη τρομοκρατών και Τζιχαντιστών. Φαίνεται λοιπόν ότι οι Τούρκοι πράκτορες έβαλαν στο στόχαστρο τους δύο Μητροπολίτες, οι οποίοι τέθηκαν υπό στενή παρακολούθηση σε καθημερινή βάση. Στις 22 Απριλίου του 2013 η πορεία του αγροτικού Toyοta στο οποίο επέβαιναν διακόπηκε απότομα σε σημείο που δεν προσδιορίζεται, από ομάδα οπλισμένων ανδρών που είχαν μπλοκάρει τον δρόμο. Ο οδηγός τους δεν πρόλαβε να κάνει τίποτε, αφού εκτελέσθηκε άμεσα με δύο σφαίρες στο κεφάλι, πριν σκεφτεί καν πως να αντιδράσει απέναντι στην παγίδα που έπεσαν.

Οι απαγωγείς των δύο ιερωμένων που ανήκαν στο κίνημα Nour Al-Din Al-Zenki, έβγαλαν από το αυτοκίνητο τους δύο σοκαρισμένους Μητροπολίτες, τους οποίους οδήγησαν στα δικά τους οχήματα. Λίγη ώρα αργότερα ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος κατορθώνει να στείλει ένα sms με λίγες λέξεις: «Μας απήγαγαν και μας πάνε σε μια περιοχή κοντά στα Συροτουρκικά σύνορα». Μετά από 24 μόλις ώρες διέρρευσε η πληροφορία ότι οι ιεράρχες αφέθηκαν ελεύθεροι από τους απαγωγείς τους και επιστρέφουν στο Χαλέπι, σώοι και υγιείς.  Την είδηση έδωσε η οργάνωση Ouvre d’ Orient με ανακοίνωση που απέστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων στην οποία τονιζόταν ότι εκείνη την ώρα επέστρεφαν. Πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο Χαλέπι προκειμένου να τους υποδεχθεί, αλλά όσο η ώρα περνούσε τόσο διαπίστωναν όλοι ότι το χαρμόσυνο νέο δεν έμελλε να επιβεβαιωθεί. Το θρίλερ της απαγωγής μόλις είχε ξεκινήσει και θα κρατούσε σχεδόν τρία χρόνια μέχρι το τραγικό τέλος του, ενώ χρειάστηκαν άλλα τόσα για να γίνουν γνωστές οι δραματικές στιγμές της υπόθεσης.

Οι άγνωστες πτυχές

Στα χρόνια που ακολούθησαν, γράφτηκαν και ακούστηκαν κατά καιρούς διάφορα για την τύχη των δύο άτυχων ιερωμένων, που δεν επικοινώνησαν ποτέ ξανά με κανέναν. Στην νέα έρευνα αποκαλύπτεται ότι στην υπόθεση της απαγωγής φέρεται να εμπλέκεται και ο Τζορτζ Σάμπρα, ηγέτης των Χριστιανών στην Συρία, που ήταν ταυτισμένος πολιτικά με γκρουπ της αντιπολίτευσης. Επισημαίνεται επίσης ότι οι εγκέφαλοι της απαγωγής εξανάγκασαν τους δύο Μητροπολίτες να ασπαστούν το Ισλάμ, ώστε διαδίδοντας το νέο να σπείρουν τον φόβο και την απόγνωση στις Χριστιανικές κοινότητες. Ο πιο αξιόπιστος εκ των μαρτύρων που αναφέρονται στο ρεπορτάζ της ομάδας των δημοσιογράφων είναι ο Γιασίρ Μουχντί, ο οποίος ήταν δεσμοφύλακας των δύο Μητροπολιτών και αργότερα συνελήφθη από τις Συριακές ένοπλες δυνάμεις.

Η άρνηση των ιερωμένων να προσηλυτιστούν φέρεται να ήταν και η αρχή των παθών τους από τους απαγωγείς που τους κρατούσαν σε άγνωστη τοποθεσία, πιθανότατα κάπου κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία. Δεν έγινε γνωστό τι βασανιστήρια υπέστησαν και σε τι βαθμό κακοποιήθηκαν από τους Τζιχαντιστές, θα πρέπει όμως να θεωρείται σίγουρο γνωρίζοντας τις μεθόδους των τελευταίων, ότι υπέφεραν φρικτά. Ανάμεσα σε πολλά στοιχεία της έρευνας, τα οποία παρουσιάζονται μέσω ενδείξεων και θολών πληροφοριών που δεν δύναται να επιβεβαιωθούν 100%, ιδιαίτερη σημασία έχει ένα από αυτά. Σε κάποια χρονική περίοδο του 2015 ο ένας εκ των δύο Μητροπολιτών αρρώστησε βαριά και νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο της Αντιόχειας στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας. Κάτι που δείχνει ότι η MIT παρακολουθούσε στενά την υπόθεση της απαγωγής και πράκτορες της που ήταν επιφορτισμένοι με αυτήν, κανόνισαν με κάθε μυστικότητα την μεταφορά του άρρωστου Μητροπολίτη, στο νοσοκομείο της Αντιόχειας. Δεν διευκρινίζεται για πόσο διάστημα παρέμεινε ο συγκεκριμένος ιερωμένος εκεί, πιθανότατα απομονωμένος σε ένα δωμάτιο, χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο.

Η εκτέλεση και ο άγνωστος τάφος

Μέχρι τα τέλη του 2016, οι απαγωγείς φέρεται να είχαν ελπίδες ότι θα αποκομίσουν κάτι από τα θύματα τους, την ώρα που ο εμφύλιος μαινόταν στην Συρία. Όταν αυτές οι ελπίδες έσβησαν, η μοίρα του Μητροπολίτη Παύλου και του ομολόγου του Γιοχάνα Ιμπραχίμ σφραγίστηκε τον τελευταίο μήνα του έτους. Τότε που τους έβγαλαν από την φυλακή που τους κρατούσαν και τους μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία για την τελευταία πράξη ενός δράματος, που είχε πλέον περάσει στα ψιλά της ειδησεογραφίας. Η έρευνα δεν διευκρινίζει τον τρόπο εκτέλεσης, όμως πρώην ειδικοί αξιωματούχοι δυτικών μυστικών υπηρεσιών, είναι σχεδόν σίγουροι ότι οι δύο Μητροπολίτες αποκεφαλίστηκαν ή σφαγιάστηκαν σαν αμνοερίφια.

Σύμφωνα με την επίσημη έρευνα ο φάκελος της υπόθεσης δεν έχει κλείσει αφού δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν οι σωροί των δύο ιεραρχών που τάφηκαν σε ακαθόριστο μέρος. Ο θάνατος τους φέρεται να έγινε λίγες ημέρες πριν οι Συριακές ένοπλες δυνάμεις καταλάβουν περιοχές ανατολικά από το Χαλέπι, την μαρτυρική πόλη όπου ζούσαν οι δύο ιερωμένοι. Το τελευταίο φωτογραφικό ντοκουμέντο που τους δείχνει ζωντανούς τραβήχτηκε προφανώς έξω από το Χαλέπι σε έναν αγροτικό δρόμο και οι Μητροπολίτες Παύλος και Γιοχάνα Ιμπραήμ χαμογελούν μαζί με άλλα τρία άτομα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η φωτογραφία τραβήχτηκε μισή ώρα πριν από την απαγωγή τους και την αρχή του Γολγοθά τους στα χέρια των ενόπλων Τζιχαντιστών. Αυτών που τους κράτησαν στην ζωή για να αποκομίσουν κάτι, σε κελιά όπου υπέφεραν τα πάνδεινα στα χέρια τους ελπίζοντας ότι δεν θα αργήσει η μέρα της απελευθέρωσής τους. Μια μέρα που τελικά δεν ήρθε ποτέ, αφού η τραγική μοίρα τους σφραγίστηκε με τον πλέον αποτρόπαιο τρόπο εκείνο τον Δεκέμβρη πριν από τέσσερα χρόνια.