Αρχική » Ι.Σ.Κ.Ε: Έκκληση για “ομοιόμορφη” στάση της Εκκλησίας

Ι.Σ.Κ.Ε: Έκκληση για “ομοιόμορφη” στάση της Εκκλησίας

από christina

Έκκληση να υπάρξει “ομοιομορφία” ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου ως προς την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας απευθύνει προς όλους ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) με σχετικό  Δελτίο Τύπου .  «Ταπεινά πιστεύουμε πως στη ζωή του κάθε ανθρώπου η Χάρις του Αγίου Θεού είναι εκείνη που κατευθύνει τα πάντα αλλά ταυτόχρονα ο άνθρωπος πλάστηκε από το Δημιουργό Θεό αυτεξούσιος και ελεύθερος να ενεργεί και να αποφασίζει για τα αυτονόητα της ζωής του όπως π.χ. είναι η διαφύλαξη της υγείας του. Εκεί που η ανθρώπινη δύναμη αδυνατεί να ενεργήσει έρχεται η Παντοδυναμία του Θεού», επισημαίνει μεταξύ των άλλων .

Αναλυτικά ο ΙΣΚΕ αναφέρει:

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε.) από την πρώτη στιγμή της εμφανίσεως της νόσου Covid -19 και της λήψεως μέτρων προστασίας τόσο εκ μέρους της Πολιτείας όσο και της Εκκλησίας για το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου που είναι η υγεία (ψυχής και σώματος) θεώρησε αυτονόητη τη φροντίδα και την προστασία του κάθε ανθρώπου εκ μέρους των κληρικών, φροντίδα και προστασία για την οποία κάθε κληρικός νυχθημερόν προσεύχεται και επιμελείται μέσα από την πνευματική και ποιμαντική του διακονία. Αλλωστε ο στόχος και ο σκοπός κάθε Ιερωμένου εκφράζεται μέσα από το αγιογραφικό χωρίο «ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων» (Ιω.10,11).

Έχοντας συναίσθηση της Ιεράς Αποστολής και Διακονίας ως Διοικητικό Συμβούλιο που εκπροσωπεί το σύνολο των Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας μας, εκφράσαμε τις απόψεις μας, τις προτάσεις μας, τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις μας τόσο στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας όσο και προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι γνωστό επίσης πως ο Ι.Σ.Κ.Ε. γι’ αυτές τις παρεμβάσεις δέχθηκε από πολλές πλευρές δριμύτατη κριτική. Παρόλα αυτά από την πρώτη ημέρα πειθαρχήσαμε στις υποδείξεις, των αρμοδίων για την νόσο του Covid -19 επιστημόνων, ιατρών, λοιμοξιολόγων κ.λ.π. και με τις εντολές της Κυβερνήσεως και της Ιεράς Συνόδου, όσο δύσκολες, επώδυνες και πρωτόγνωρες κι αν ήταν για το σύνολο των πιστών κληρικών και λαϊκών. Πάνω από όλα βάλαμε τον άνθρωπο τον κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν  Θεού πλασμένο και την Εκκλησία του Χριστού μας.

Μ’ αυτήν την υπεύθυνη στάση στις εντολές της Πολιτείας και της Ιεράς Συνόδου αποδείξαμε και αποδεικνύουμε για μία ακόμη φορά προς την ενορχηστρωμένη και οργανωμένη αθεΐα και προς πάσα κατεύθυνση ότι ο Θεανθρώπινος Οργανισμός που λέγεται Εκκλησία του Χριστού σέβεται όσο κανένας άλλος θεσμός τον άνθρωπο και μπορεί να τηρήσει κάθε μέτρο για την προστασία του. Μ’ αυτή μας την στάση αποδείξαμε και αποδεικνύουμε ότι η Εκκλησία μας απαρτίζεται από υπεύθυνα πρόσωπα που γνωρίζουν την αποστολή τους και καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, παρά τα ανθρώπινα λάθη και τις αδυναμίες τους, για την προστασία και την ασφάλεια του κάθε ανθρώπου.

Γι΄ αυτό σήμερα κάνουμε έκκληση προς όλους τους εν Χριστώ αδελφούς μας, να παραμείνουμε ενωμένοι και να κρατήσουμε όλοι μία στάση, μία θέση, μία ομοιομορφία προς τις αποφάσεις της Εκκλησίας μας όσον αφορά τα μέτρα προστασίας, γιατί με  την ανομοιομορφία και την διαφορετική στάση μας διχάζουμε τον λαό του Θεού και άθελα μας τον οδηγούμε σε εσφαλμένες θέσεις και απόψεις  όπως π.χ. ότι, αυτός που τηρεί τα μέτρα είναι ολιγόπιστος και αυτός που δεν τα τηρεί είναι πιστός. Γι’ αυτές τις απόψεις νομίζουμε ότι απάντησαν κατάλληλα και θεολογικότατα διακεκριμένοι κληρικοί και λαϊκοί. Ταπεινά πιστεύουμε πως στη ζωή του κάθε ανθρώπου η Χάρις του Αγίου Θεού είναι εκείνη που κατευθύνει τα πάντα αλλά ταυτόχρονα ο άνθρωπος πλάστηκε από το Δημιουργό Θεό αυτεξούσιος και ελεύθερος να ενεργεί και να αποφασίζει για τα αυτόνοητα της ζωής του όπως π.χ. είναι η διαφύλαξη της υγείας του. Εκεί που η ανθρώπινη δύναμη αδυνατεί να ενεργήσει έρχεται η Παντοδυναμία του Θεού «και τα αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ εστιν» (Λουκ. ιη΄ 27).

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ