Οι κληρικοί της Ουκρανικής Επισκοπής Ζαπορόζιε καθάρισαν την πλατεία της πόλης με αγιασμό την Κυριακή μετά τη διεξαγωγή ενός «Equality March» του κινήματος ομοφυλοφίλων LGBT.

Η πορεία, η οποία περιελάμβανε το συμβολικό «γάμο» τριών γυναικείων ζευγαριών, φάνηκε να αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία από τους κατοίκους της περιοχής.

«Ο τόπος στο Ζαπορόζιε έχει πλημμυρίσει με αγιασμό», γράφει ο πρωτοπρεβύτερος Γκενάντι Έλιν, της Επισκοπής Ζάποροζιε στη σελίδα του στο Facebook. «Το σημερινό κήρυγμα για την αμαρτία της πορνείας και της σοδομίας έγινε αμφίσημο από τους κατοίκους της περιοχής Ζαπορόζιε… Αλλά, όπως λένε, πρέπει να καταδικάσετε την αμαρτία όχι τον αμαρτωλό», γράφει.

"Επομένως, μετά τις «τελετές» αφιερωμένες στη διάδοση ανθυγιεινών τρόπων ζωής, τελέσαμε έναν αγιασμό για όσους πάσχουν από πάθη που καταστρέφουν την ψυχή" λέει.

Σύμφωνα με την Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων, στη συγκέντρωση των ΛΟΑΤ συμμετείχαν αρκετές εκατοντάδες ατόμων, συμπεριλαμβανομένων κι επισκεπτών άλλων πόλεων και χωρών, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών (ΟΑΣΕ, Διεθνής Αμνηστία).

Νωρίτερα, ο Μητροπολίτης Λουκάς, ο ιεράρχης της Επισκοπής Ζαπορόζιε κάλεσε τις αρχές να απαγορεύσουν την εκδήλωση ΛΟΑΤ, αν και δεν έλαβαν υπόψη την έκκλησή του. «Στην πραγματικότητα, προστατεύουμε μόνο τον εθνικό μας πολιτισμό και τις οικογενειακές μας αξίες. Ενώ η Εκκλησία αντιτίθεται στον αμαρτωλό τρόπο ζωής, δεν αντιτιθέμεθα σε ανθρώπους που τηρούν μη παραδοσιακές μορφές σεξουαλικής ζωής. Δεν είμαστε εναντίον ανθρώπων που επιλέγουν τη δική τους ελεύθερη βούληση, ας πούμε, να τρώνε σάπιο φαγητό… Αν κάποιος αρέσκεται να καταναλώνει σάπια πράγματα, αφήστε τον να ζήσει έτσι, στον προσωπικό του χώρο. Αλλά δεν θέλουμε τα παιδιά μας να πάρουν ένα παράδειγμα από αυτόν », εξήγησε ο ιεράρχης.