Αρχική » Στο πλευρό της Τουρκίας η Μόσχα για Αγιά Σοφιά και Μονή της Χώρας

Στο πλευρό της Τουρκίας η Μόσχα για Αγιά Σοφιά και Μονή της Χώρας

από christina

Tην πλήρη στήριξη στον Ερντογάν  για την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς και της Μονής της Χώρας σε τεμένη παρείχε για μια ακόμη φορά η Μόσχα ,αδιαφορώντας για τις διεθνείς αντιδράσεις.

“Η Ρωσία σέβεται το δικαίωμα της Τουρκίας να αποφασίζει ανεξάρτητα πώς θα χρησιμοποιήσει το κτίριο της Αγίας Σοφίας”, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαιώνοντας την αρχική άποψη του Κρεμλίνου για την μετατροπή του ναού σύμβολο της Χριστιανοσύνης σε τζαμί.

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Τουρκίας και των αρχών της Κωνσταντινούπολης να καθορίζουν συγκεκριμένες παραμέτρους για τη χρήση αυτού του τ’οπου, αλλά, φυσικά, λαμβάνοντας υπόψη την κατάστασή του ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της UNESCO», δήλωσε ο Λαβρόφ την Τετάρτη σε συνέντευξη σε ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Σημείωσε ότι στο πλαίσιο της UNESCO, αυτή η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο, οι τουρκικές αρχές διαβεβαίωσαν την παγκόσμια κοινότητα ότι οτιδήποτε σχετίζεται με τον ορθόδοξο πολιτισμό θα παραμείνει ανοιχτό σε πρόσβαση από επισκέπτες, τουρίστες και προσκυνητές.

«Ας δούμε πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη, διότι μέχρι στιγμής τα τεχνικά σχετικά μέτρα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία και με τις τελευταίες δηλώσεις Λαβρόφ  προσπαθεί να περιορίσει την επιρροή του Φαναρίου και φιλοδοξεί να γίνει «φύλακας- άγγελος» τον ορθοδόξων με τους δικούς της  όρους και κανόνες.  

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ