Στον γραφικό και όμορφο Ναό των Αγίων Αναργύρων στο Κάστρο Λαμίας χοροστάτησε και μίλησε το απόγευμα του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου στον Αρχιερατικό Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στα πρόσωπα των δύο τιμωμένων θαυματουργών ιατρών, Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού και χαρακτηριστικά σημείωσε:
«Απευθυνόμαστε απόψε σε δυο πραγματικούς επιστήμονες και σε πραγματικούς ιατρούς, που μας εμπνέουν ασφάλεια και βεβαιότητα, οι οποίοι δεν είχαν και δεν έχουν αντιφάσεις στην πορεία τους και στη μαρτυρία τους μέσα στον κόσμο, διότι η δική τους ζωή ήταν απόλυτα ισορροπημένη και οριοθετημένη. Είχαν ξεκαθαρίσει μέσα τους τα πράγματα, ότι η αληθινή ιατρεία, η αληθινή διακονία και η αληθινή προσφορά και εν τέλει η λύση στο πρόβλημα του κόσμου, βρίσκεται σε δύο άξονες, οι οποίοι οφείλουν να συνυπάρχουν.

Ο ένας άξονας είναι, ο επιστήμονας άνθρωπος να κάνει ό,τι μπορεί καλύτερο με τη γνώση, με την επιστήμη, με το διάβασμα, με την έρευνα, με την προσπάθεια, αλλά πάντα με ανιδιοτέλεια, αναργύρως, με γνώμονα το συμφέρον των ανθρώπων και χωρίς να υποτάσσεται σε οικονομικά συμφέροντα και ο άλλος άξονας είναι ο πιστός άνθρωπος, να κάνει τα πάντα με την προσευχή του, με την αγάπη του, με το νοιάξιμο, να γονατίζει και να προσεύχεται και να εύχεται.

Αυτοί οι Άγιοι, ο Άγιος Κοσμάς και ο Άγιος Δαμιανός επέτυχαν όχι μόνο ως Άγιοι, επέτυχαν και ως ιατροί, επέτυχαν και ως επιστήμονες και ως άνθρωποι, διότι και τα δύο τα έβαλαν στον ίδιο προορισμό και κανένα δεν υποσκέλισε το άλλο. Έδωσαν όλο τους το είναι στη γνώση και στην επιστήμη και συγχρόνως όλο τους το είναι στην προσευχή και στην εμπιστοσύνη στο Θεό. Όταν αυτά τα δύο παύουν να είναι σε ισορροπία, τότε γεννιούνται οι αντιφάσεις, τα αδιέξοδα και η κοινωνία βρίσκεται σε σύγχυση».

Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ανέφερε:

«Όταν αυτά τα δύο παύουν να είναι σε ισορροπία, τότε γεννιούνται οι αντιφάσεις, τα αδιέξοδα και η κοινωνία βρίσκεται σε σύγχυση. Όταν κάποιοι θέλουν να καταργήσουν την πίστη, να εξοβελίσουν την προσευχή, την εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού και νομίζουν, ότι με τις δικές τους δυνάμεις, με τις ιδεοληψίες τους, ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματα, τότε αργά ή γρήγορα έρχονται οι αντιφάσεις, η σύγκρουση και τα αδιέξοδα. Και όταν πάλι κάποιοι άλλοι νομίζουν, ότι στο όνομα τάχατες μιας άκαμπτης και τυπολατρική φαινομενικά πίστης στο Θεό, ότι πρέπει να παραμερίσουμε στην άκρη την επιστημονική φωνή, την ευθύνη, τη σύσταση, τη γνώμη, το φάρμακο, την αγωγή, τη θεραπεία, τότε και αυτοί οδηγούν στην ίδια επικίνδυνη κατηφόρα πάλι τον άνθρωπο και στα ίδια αδιέξοδα.

Ο Θεός μας έδωσε και μυαλό και καρδιά. Ο Θεός μας έδωσε τα πάντα. Μας έδωσε μυαλό για να διαβάζουμε, για να μελετούμε, για να προοδεύουμε, να προκόβουμε, να βρίσκουμε λύσεις. Μας έδωσε καρδιά για να αγαπάμε, να προσευχόμεθα, να εμπιστεύομεθα το θέλημά Του, μας τα έδωσε όλα…
Και οι Άγιοι Ανάργυροι, δεν άφησαν κάποιο από αυτά ανενεργό, αλλά όλη τους την ύπαρξη και την ψυχή και την καρδιά και το μυαλό και το σώμα και τα πάντα, τα αφιέρωσαν στην αγάπη του Θεού και στην αγάπη των ανθρώπων. Αυτό είναι το φάρμακο για τη δοκιμασία, την οποία περνάμε και για κάθε δοκιμασία.
Αν υπάρξουν άνθρωποι, από οποιοδήποτε μετερίζι και αν βρίσκονται, είτε λέγεται πολιτική εξουσία, είτε λέγεται επιστημονική κοινότητα, είτε λέγεται πνευματική ηγεσία, είτε λέγεται απλός καθημερινός άνθρωπος, που θα χαρίσουν αφενός με την καρδιά τους στο Θεό και αφετέρου εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια του στην επιστήμη και στη γνώση και στην προσοχή και στη σύνεση και στη σοβαρότητα, τότε θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία και κάθε άλλη δοκιμασία που μπορεί να έρθει στη ζωή μας.

Η συνταγή είναι πολύ απλή, αρκεί να πάψουμε να είμαστε μονοφυσίτες, αρκεί να πάψουμε να είμαστε μονόχνωτοι άνθρωποι, αλλά να είμαστε ολοκληρωμένοι άνθρωποι, που μπορούμε να συνδυάζουμε και να συστρατεύουμε και να συνοδοιπορούμε, τόσο όμορφα μέσα μας, την σκέψη και το μυαλό, με την καρδιά και το συναίσθημα και σε ενότητα όλες τις λειτουργίες της ύπαρξης μας».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Συμεών για ακόμη μία φορά ευχαρίστησε όλους τους διακονητές του υγειονομικού συστήματος της Πατρίδος μας. Από την Διοίκηση των Νοσοκομείων, τους Ιατρούς, τους νοσηλευτές μέχρι και τον τελευταίο άνθρωπο που εργάζεται στα Νοσοκομεία και στις μονάδες υγείας και χαρακτηριστικά υπογράμμισε:

«Εύχομαι ολόψυχα, αδελφοί μου, από αυτό εδώ το προσκυνητάρι της αγάπης του Θεού, από αυτή την όμορφη πινελιά της αγάπης του Θεού, από αυτή την όμορφη ζωγραφιά, από το Εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, να μας αξιώσει να προσευχόμαστε για όλο τον κόσμο και τούτη ιδιαίτερα την περίοδο τη δύσκολη, έχουμε πολλή ανάγκη να προστρέχουμε σε αυτούς εδώ τους αληθινούς, τους γνήσιους, τους πραγματικούς επιστήμονες, τους Αγίους της Εκκλησίας μας ιατρούς.
Να ανάψουμε ένα κεράκι στους Αγίους Αναργύρους και να τους παρακαλέσουμε μέσα από την καρδιά μας, να δίνουν φώτιση στους γιατρούς, στους επιστήμονες και ερευνητές, να δίνουν κουράγιο στους νοσηλευτές, στις νοσηλεύτριες, στο Διοικητικό προσωπικό, στο τεχνικό προσωπικό, στις καθαρίστριες, σε όλους τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία και στις μονάδες υγείας. Να δίνουν δύναμη και παρηγοριά στους ασθενείς και κυρίως να προστατεύουν τα μικρά παιδιά και τους ευπαθείς γέροντες, τους ασθενείς, τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν διάφορα νοσήματα και να δίνουν ελπίδα και αισιοδοξία στο λαό μας και για αυτήν και για κάθε άλλη δοκιμασία».