Σε ευθεία αμφισβήτηση των πρωτείων του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου προχώρησε ο  πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων  μόλιςς έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, όπου συζητήθηκε η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου να μνημονεύσει τον επικεφαλής της «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» Επιφάνιο Ντουμένκο.

"Η υπέρβαση της βαθιάς κρίσεως, η οποία έχει επεκταθεί στον κόσμο της Ορθοδοξίας, κρίνεται εφικτή μόνον διά της επαναφοράς στην κανονική εκκλησιαστική τάξη και την ορθόδοξη συνοδικότητα, η οποία δεν προβλέπει πρωτείο εξουσίας κάποιου από τους Προκαθημένους επί της Οικουμενικής Εκκλησίας, Κεφαλή της οποίας ήταν και παραμένει ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός", ανέθερε θέτοντας ευθέως θέμα περιορισμού της επιρροής του Φαναρίου,.

Με αφρομή τη Σύνοδο τόνισε:

Συνεχίζεται ο διχασμός στην παγκόσμια Ορθοδοξία, για τον οποίο ευθύνεται ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος. Η αντικανονική πράξη, στην οποία προχώρησε στην Ουκρανία, οδηγεί πλέον στην απώλεια της εσωτερικής ενότητας στις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Υπό την πίεση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος συμφώνησε να μνημονεύει τον αρχηγό της ουκρανικής σχισματικής ομάδας. Μέρος της ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου, ως φαίνεται από το ανακοινωθέν, που δημοσιεύθηκε σήμερα, συμφώνησε να υποστηρίξει τον Προκαθήμενό της στην πράξη αυτή, ενώ το άλλο μέρος κατηγορηματικά δεν την αποδέχεται, έχοντας ως γνώμονα τους ιερούς κανόνες και την αρχιερατική του συνείδηση.

Οι ιεράρχες αυτοί βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Δεν χωρά αμφιβολία ότι επιθυμούν να διαφυλάξουν την ενότητα της οικείας αυτών Τοπικής Εκκλησίας και να περιφρουρήσουν την ειρήνη μεταξύ των αδελφών τους.

Αλλά η αφοσίωση στην Ιερά Παράδοση και η προσήλωση στους ιερούς κανόνες δεν τους επιτρέπουν να συμμετέχουν στη μνημόνευση ενός σχισματικού και στην αναγνώριση μιας «εκκλησίας», οι αυτόκλητοι ηγέτες της οποίας δεν διαθέτουν έγκυρη χειροτονία.

Η υπέρβαση της βαθιάς κρίσεως, η οποία έχει επεκταθεί στον κόσμο της Ορθοδοξίας, κρίνεται εφικτή μόνον διά της επαναφοράς στην κανονική εκκλησιαστική τάξη και την ορθόδοξη συνοδικότητα, η οποία δεν προβλέπει πρωτείο εξουσίας κάποιου από τους Προκαθημένους επί της Οικουμενικής Εκκλησίας, Κεφαλή της οποίας ήταν και παραμένει ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.