Της Σοφίας Χρήστου

 

Μια νέα, αξιέπαινη πρωτοβουλία, που ξεκίνησε από την Αμερική, αρχίζει να αποκτά μεγάλη ανταπόκριση και στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη δωρεά μαλλιών σε παιδιά με καρκίνο από άντρες και γυναίκες που επιθυμούν να προσφέρουν χαρά και αγάπη κόβοντας και δωρίζοντας τα μαλλιά τους.

Στην Αμερική έχει ιδρυθεί ο Οργανισμός «Children with Loss Hair», ενώ στην Ελλάδα η 26χρονη σήμερα Μελίνα Λιουντμίλα-Κωνσταντινίδη δημιούργησε αρχικά, τον Σεπτέμβριο του 2013, τη σελίδα στο Facebook «Δωρεά μαλλιών - Μπορείς και εσύ να βοηθήσεις».

Η εκστρατεία ενημέρωσης που διοργάνωσε, με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη δωρεά μαλλιών σε παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και οι γονείς τους αδυνατούν να καλύψουν το κόστος.

Οι μορφές της συγκεκριμένης ασθένειας είναι πολλές, το ίδιο και τα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο ασθενής στο άκουσμά της και μόνο. Οι θεραπείες, όμως, που σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύονται αποτελεσματικές, προκαλούν μια σοβαρή απώλεια, που «στοχοποιεί» τους ασθενείς, θυμίζοντάς τους καθημερινά το πρόβλημα – ακόμα και με ένα κοίταγμα στον καθρέφτη… Ακριβώς εκεί είναι που όλοι εμείς, με τη βοήθεια και την πρωτοβουλία της Μελίνας Κωνσταντινίδη, μπορούμε με μια απλή κίνηση να απαλύνουμε τον πόνο των ασθενών, να γεμίσουμε την ψυχή τους με ζεστασιά και να μεταδώσουμε το μήνυμα της αγάπης και της αισιοδοξίας, χαρίζοντάς τους την πλούσια κόμη μας.

Η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι στιγμής είναι συγκινητική και οι άνθρωποι που συνδράμουν στον σκοπό αυτό πολλοί. Η μικρότερη κοπέλα που κούρεψε τα μαλλιά της είναι μόλις 4 ετών και η μεγαλύτερη γυναίκα είναι 75 ετών.

Έτσι, ύστερα από μεγάλη γραφειοκρατική ταλαιπωρία, η 26χρονη Μελίνα Λιουντμίλα-Κωνσταντινίδη μαζί με άλλα έξι άτομα ίδρυσαν ένα σωματείο, το «Donate Hair Greece», που στόχο έχει όχι μόνο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη δωρεά μαλλιών, αλλά και τη δημιουργία φυσικών περουκών για παιδιά έως 14 ετών που πάσχουν από καρκίνο ή αλωπεκία.

Αντίστοιχοι οργανισμοί στο εξωτερικό μετρούν ήδη πολλά χρόνια λειτουργίας. Για παράδειγμα, στην Αμερική είναι πάρα πολλοί, ενώ σε μερικές χώρες της Ευρώπης η αντικατάσταση των μαλλιών σε καρκινοπαθείς γίνεται δωρεάν από το κράτος!

Μια περούκα χρειάζεται 160 με 200 γραμμάτια μαλλιά για φτιαχτεί. Περίπου δύο με τρεις κοτσίδες, δηλαδή, ανάλογα με το πάχος τους. Το κόστος μια φυσικής περούκας καλής ποιότητας είναι από 1.000 μέχρι 1.400 ευρώ.

Για να γίνει αποδεκτή η δωρεά, η ομάδα του «Donate Hair Greece», όπως και αντίστοιχοι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο, έχουν θέσει κάποιες προϋποθέσεις.

Προϋποθέσεις

Για να μπορέσει κάποιος να δωρίσει τα μαλλιά του θα πρέπει:

• Τα μαλλιά να είναι στο φυσικό τους χρώμα (βαμμένα μαλλιά σε καλή κατάσταση είναι αποδεκτά) και να μην είναι καμένα ή ταλαιπωρημένα.

• Το μήκος των μαλλιών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 22 εκατοστά ή μεγαλύτερο.

• Γκρίζα και σγουρά μαλλιά είναι αποδεκτά.

• Τα μαλλιά θα πρέπει να σταλούν στεγνά. Μαλλιά με υγρασία δεν είναι αποδεκτά.

Για περισσότερες πληροφορίες και αποστολή της δωρεάς στον οργανισμό θα πρέπει να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του «Δωρεά μαλλιών - Μπορείς» ή το childrenwithhairloss.us.