Μήνυμα   συνεργασίας απέστειλε ο εκλεγμένος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κ. Τζο Μπάιντεν προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη  σε απάντηση  της συγχαρητήριας  επιστολής του  Οικουμενικού  Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, αμέσως μετά την εκλογική επιτυχία του.

Στην επιστολή του  ο νεοεκλεγείς πρόεδρος αναφέρει:

«Παναγιώτατε,

Ευχαριστώ για τους ευγενείς λόγους και τις καλές ευχές σας. Λυπούμαι διότι δεν είχαμε ακόμη την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικώς.

Είναι μεγάλη μου τιμή να έχω εκλεγεί ο επόμενος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, και αντιλαμβάνομαι ακριβώς πόσο πολλή εργασία βρίσκεται ενώπιον μας. Η εκλεγμένη Αντιπρόεδρος Harris και εγώ θα αναλάβουμε καθήκοντα σε μία περίοδο μεγάλων παγκοσμίων προκλήσεων – από τον κορωνοϊό έως την κλιματική αλλαγή – οι οποίες υπερβαίνουν σύνορα και απαιτούν διεθνή συνεργασία.

Προσβλέπουμε σε συνεργασία μαζί σας κατά τη δύσκολη αυτή στιγμή».

Σας ευχαριστώ και πάλι, Παναγιώτατε. Προσβλέπω σε μελλοντικό διάλογο.

Ειλικρινώς,

Joe»

Μπάιντεν και Αγία Σοφία

Υπενθυμίζεται τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο Ερντογάν  μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τέμενος είχε ζητήσει από τον Τούρκο πρόεδρο να αναθεωρήσει την αποφασή του:

«Η Αγία Σοφία είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα και μια πολύτιμη ιερή τοποθεσία για ανθρώπους πολλών θρησκειών. Τα τελευταία 85 χρόνια, η Αγία Σοφία υπήρξε ένα μουσείο, που επέτρεπε σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να το επισκεφτούν, να το θαυμάσουν και να προσευχηθούν σε αυτόν τον ιερό χώρο που από το 1985 αποτελεί επίσης μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Λυπάμαι για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και καλώ τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του και να διατηρήσει αυτόν τον ιερό χώρο υπό το σημερινό καθεστώς του μουσείου διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση σε όλους».