Αρχική » «Τ’ αλφαβητάρι το’μαθα στο ψαλητήρι μπήκα»

«Τ’ αλφαβητάρι το’μαθα στο ψαλητήρι μπήκα»

από christina

του Αρχιεπισκόπου Καναδά κ. Σωτηρίου

29 Μαΐου 1453. Ημέρα Τρίτη. Ημέρα που σκεπάστηκε το φως του Ελληνοχριστιανισμού με το μαύρο πέπλο του σκοταδισμού. Η πόλις εάλω (έπεσε). Ο βασιλιάς μαρμάρωσε. Η Αγια-Σοφιά έγινε τζαμί. Η χιλιόχρονη βυζαντινή αυτοκρατορία διαλύθηκε. Το κακό που βρήκε τους Έλληνες είναι απερίγραπτο.
Έχασαν σχεδόν τα πάντα. Ευτυχώς δεν έχασαν την πίστη τους στον αληθινό Θεό. Τετρακόσια (400) χρόνια υπέφεραν όσο ουδείς άλλος λαός. Η Τουρκία χέρι με χέρι με τον μωαμεθανισμό, εφεύρηκαν το πιο σατανικό σχέδιο για να αφανίσουν τον ελληνισμό. Εφεύρηκαν τον γενιτσαρισμό.
Έπαιρναν τα ελληνοχριστιανόπουλα από την αγκαλιά των μανάδων τους, τα εξισλάμιζαν και τα εκτούρκευαν και τα έβαζαν να σκοτώνουν τους γονείς τους και τα αδέρφια τους. Υπάρχει σατανικότερο σχέδιο από αυτό; Δεν υπάρχει.

Τετρακόσια (400) ολόκληρα χρόνια υπέφεραν οι Έλληνες κάτω από την τούρκικη σκλαβιά. Σχολεία δεν υπήρχαν. Υπήρχαν μόνο εδώ και εκεί κρυφά σχολειά. Στο φως του φεγγαριού ή του κεριού ο γερο-καλόγερος μάθαινε τα ελληνόπουλα (σκλαβόπουλα) ελληνικά γράμματα. Αναγνωστικό βιβλίο ήταν το ψαλτήρι. «Τ’ αλφαβητάρι το’μαθα στο ψαλητήρι μπήκα».

Ναι. Οι Έλληνες έχασαν σχεδόν τα πάντα, αλλά δεν έχασαν την πίστη τους. Με την χριστιανική τους πίστη επέζησαν. Επανεστάτησαν για του Χριστού την πίστη την αγία. Για της πατρίδας την ελευθερία. Για την τιμή της οικογένειας. Τα κατάφεραν. Ελευθέρωσαν την πατρίδα. Ελευθερώθηκαν. Απέκτησαν ξανά σχολεία. Έγιναν ξανά κράτος. Μπήκαν στον χάρτη. Αναγνωρίστηκαν από όλους σαν κράτος. Έλαμψε το φως του Ελληνοχριστιανισμού. Τους θαύμασαν όλοι.

Τώρα είμαστε στην πατρίδα μας την Ελλάδα, αλλά και σκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο. Είμαστε και στον Καναδά. Σκόρπιοι, περισσότεροι από τριακόσιες χιλιάδες (300.000) στον απέραντο Καναδά. Οργανωμένοι κάτω από την Αρχιεπισκοπή μας. Με εκκλησιές. Με κοινότητες. Με σχολεία. Με οργανισμούς. Γιορτάζουμε τα ελληνικά γράμματα.

Κι εμείς εδώ στον Καναδά θα γιορτάσουμε τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών και τα ελληνικά γράμματα μαζί. Αυτή είναι η παράδοσή μας.

Και ποιοι μπορούν να είναι καλύτεροι προστάτες των ελληνικών γραμμάτων από τους Τρεις Ιεράρχες;

Να ρίξουμε όμως μια προσεκτική ματιά. Να δούμε που βρίσκεται σήμερα η Ελληνορθόδοξη Παιδεία στον Καναδά. Να είμαστε τίμιοι και ειλικρινείς. Ο κορωνοϊός μας έχει ζαλίσει. Όλα έχουν οπισθοδρομήσει. Μαζί και η Ελληνορθόδοξη Παιδεία. Μπόρα είναι και θα περάσει. Ας κοιτάξουμε όμως την πραγματικότητα κατάματα.

Οι Ελληνορθόδοξες Kοινότητές μας έχουν σχολεία. Ελληνορθόδοξα σχολεία. Οι περισσότερες έχουν ελληνορθόδοξα σχολεία απογευματινά ή σαββατιανά. Η μεγαλώνυμος Κοινότητα του Μόντρεαλ έχει ημερήσια ελληνορθόδοξα σχολεία. Δεν τα έκανε τώρα. Τα άρχισε από την αρχή και τα συνεχίζει. Αξίζει θερμών συγχαρητηρίων. Συγχαρητήρια αξίζουν και οι άλλες Κοινότητες που έχουν απογευματινά ή σαββατιανά ελληνορθόδοξα σχολεία. Και όλοι οι διδάσκοντες και διδάσκουσες. Αρίστη δουλειά κάμνει το HHF (Ίδρυμα Ελληνικής Κληρονομιάς), ιδρύονταςέδρες νεοελληνικών σπουδών στα διάφορα πανεπιστήμια του Καναδά. Θερμά συγχαρητήρια.

Το ημερήσιο ελληνορθόδοξο σχολείο «Μεταμόρφωση» στο Τορόντο το ίδρυσε η Αρχιεπισκοπή μας. Έχει περισσότερα από τριακόσια (300) παιδιά. Εργάζεται με τον καλύτερο τρόπο. Εφέτος, παρά τον κορωνοϊό, πηγαίνει καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά. Θερμά συγχαρητήρια στη διοίκηση και στο προσωπικό ολόκληρο, στους γονείς και τα παιδιά.

Είμαι υποχρεωμένος να ειπώ, ότι μπορούμε περισσότερα να κάνουμε για την ελληνορθόδοξη παιδεία στον Καναδά. Πρέπει να τα κάνουμε με παράδειγμα τους προγόνους μας στα τετρακόσια (400) χρόνια της τούρκικης σκλαβιάς που κράτησαν την ελληνική γλώσσα και την ορθόδοξη πίστη. Εμείς πρέπει να κάνουμε καλύτερα. Ο Καναδάς είναι μία θαυμάσια χώρα. Μας παρέχει τα πάντα. Πάνω απ’ όλα μας δίδει ελευθερία να ζούμε την πίστη μας. Να μιλούμε τη γλώσσα μας. Να κινούμαστε ελεύθερα.
Εάν δεν κάνουμε μεγαλύτερη πρόοδο, δεν έχουμε κανένα άλλο να κατηγορήσουμε παρά μόνο τους εαυτούς μας.

Οι σκλαβωμένοι πρόγονοί μας είπαν «ελευθερία ή θάνατος». Εμείς να ειπούμε: Ελληνορθόδοξη παιδεία για να επιζήσουμε. Για να μεγαλουργήσουμε. Για να κρατήσουμε την ορθόδοξη πίστη μας. Τα ελληνοχριστιανικά μας ιδεώδη. Αυτό μας αξίζει. Αυτό μας ταιριάζει. Αυτό το οφείλουμε στους προγόνους μαςπου άντεξαν τα τετρακόσια (400) χρόνια της τούρκικης σκλαβιάς. Αυτό είναι το θέλημα του Θεού. Κανείς να μη λιποψυχήσει. Κανείς να μην οπισθοχωρήσει.Κανείς να μη μείνει πίσω. Εμπρός όλοι μαζί μπροστά για την κατάκτηση της κορυφής. Κανένα ελληνορθόδοξο παιδί να μη χαθεί. Όλα τα παιδιά μας να είναι στα ελληνορθόδοξα σχολεία. Να μην κλείσουμε μάτι, μέχρι να επιτύχουμε αυτό.Αυτό οφείλουμε στους προγόνους μας. Αυτό οφείλουμε στους γονείς μας. Αυτό υποσχεθήκαμε στην πατρίδα μας Ελλάδα. Αυτό θέλει ο μόνος αληθινός Θεός. Ο Ιησούς Χριστός.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ