Αρχική » Βρυούλων Παντελεήμων: Θέλουν μόνο να μας ενδιαφέρει εάν θα επιτραπεί η έξοδος το Πάσχα

Βρυούλων Παντελεήμων: Θέλουν μόνο να μας ενδιαφέρει εάν θα επιτραπεί η έξοδος το Πάσχα

από christina

“Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβάμαι ότι θα καταλήξουν σε ψυχιατρεία” τονίζει  σε μηνυμά του προς τους πιστούς για την δύσκολη συγκυρία που διανύουμε λόγω της πανδημάις  ο  μητροπολίτης Βρυούλων Παντελεήμων.

Τπ μηνυμά του 

Με την Χάρη του Αγίου Θεού, εισήλθαμε στον λειτουργικό χρόνο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και σιγά σιγά πλησιάζουμε στη συγκλονιστικότερη εβδομάδα του χρόνου, την Μεγάλη Εβδομάδα, που ουσιαστικά άλλαξε τον κόσμο.

Διανύουμε την περίοδο αυτή, κάτω από τις ίδιες σχεδόν συνθήκες με τη χρονιά πού πέρασε, με το μέτρο του δυνατού ο καθένας,την προσευχή του,τη νηστεία του, την πνευματική του άσκηση σε όλους τους τομείς, όπως μας υποδεικνύει η Εκκλησία.

role=button style=’display:inline-block;outline: none;cursor:pointer; transition: all 0.2s ease-in-out 0s;border-radius: 0px;overflow:hidden’ class=”aries_aspectRatio” v:shapes=”_x0000_i1025″>

role=button style=’display:inline-block;outline: none;cursor:pointer; transition: all 0.2s ease-in-out 0s;border-radius: 0px;overflow:hidden’ class=”aries_aspectRatio” v:shapes=”_x0000_i1026″>

role=button’ class=”aries_aspectRatio” v:shapes=”_x0000_i1027″>

Πρέπει να βιώσουμε το πάθος και τη Σταυρική Θυσία του Κυρίου στον Γολγοθά, πού έχει κατάληξη την Ανάσταση.
Όσο περισσότερο μετέχουμε στο Πάθος Του,σφογγίζουμε τον ιδρώτα Του με τη μετάνοια μας, μειώνουμε την οδύνη του Σταυρού Του, που τόσο λαμπρύνεται και δυναμώνεται η πίστη μας, προς τον πάσχοντα για μας Κύριο.

Να συνειδητοποιήσουμε ότι Αυτός που πάσχει επί του Σταυρού, είναι ο Θεάνθρωπος Κύριος Ιησούς Χριστός.

Το αίμα που χύθηκε από το Σταυρό,μας καθάρισε από το δηλητήριο της αμαρτίας. Είναι αίμα Θεού.

Αίμα, που μόνο αυτό έχει τη δύναμη, να μας προσφέρει αιώνια Λύτρωση και Σωτηρία.Με το αίμα αυτό υπέγραψε αμετάκλητα ο Θεός τη σωτηρία του ανθρώπου,γιατί αγάπα τον άνθρωπο.Τον θέλει ευτυχισμένο κοντά Του, χωρίς πόνους και ταλαιπωρίες.

Από τότε, ο Ουρανός είναι πάντα ανοιχτός για τον καθένα μας, έτοιμος να μας ακούσει, φτάνει, να βρίσκουμε τη δύναμη, να κοιτάμε τον Ουρανό,χωρίς φόβο.

Η Εκκλησία, μας καλεί να συμπορευθούμε με τον Κύριο στο δρόμο του Γολγοθά, για να συναισθανθούμε πιο πολύ το “Εσταυρωθείς δι εμέ”. Τότε θα συμπανηγυρίσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση Του, καθώς το Πάσχα, είναι το κέντρο της Λειτουργικής ζωής της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

Η περίοδος αυτή της Μ.Τεσσαρακοστής, ειδικά τη χρονιά αυτή, ίσως, είναι η καλύτερη,για όσους τουλάχιστον είμεθα ζωντανά μέλη της Εκκλησίας. Να ξεκαθαρίσουμε στο νου και την καρδιά μας, βασικές αλήθειες της πίστεώς μας.

Ο χριστιανισμός είναι θρησκεία Αποκαλύψεως του Ίδιου του Θεού, που ούτε απρόσωπος είναι, ούτε μια κάποια αφηρημένη ιδέα.

Είναι ο ενανθρωπήσας Θεός,τον οποίον,όπως μαρτυρούν οι Απόστολοι Του “Υπήρχε εξ αρχής• Τον ακούσαμε,τον είδαμε με τα μάτια μας από κοντά και τα χέρια μας τον ψηλάφησαν”( Α Καθ. Ιωαν.1,1).

Ο “Ίδιος ο Κύριος παράλληλα δηλώνει: “Άνθρωπε μη φοβάσαι”. “Εγώ είμαι ζωντανός”. “Με θανάτωσαν, όμως τώρα ζώ για πάντα και εξουσιάζω τον θάνατο και το Βασίλειο Του”.(Αποκ.9,18). “Απέθανα επί του Σταυρού για τη σωτηρία των ανθρώπων, όμως ενίκησα τον θάνατο και αναστήθηκα εκ των νεκρών”.

Όταν όμως καθημερινά ζούμε μέσα σε κοινωνικές αναταραχές, διαμαρτυρίες ,αγωνίες ακόμη και οικονομικές και παράλληλα ο καθένας έχει τις προσωπικές αμφιβολίες, τους πειρασμούς και τους φόβους του.

Όταν οι πιστοί στον Θεό άνθρωποι, δεν έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ζωντανά τη φωνή του Θεού, για να πάρουν δύναμη και κουράγιο.

Όταν παράλληλα με τα σωστά μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καλλιεργείται ο φόβος (Εάν αρρωστήσω και δεν υπάρχει νοσοκομείο να νοσηλευτώ και δεν πρόλαβα να εμβολιαστω) οι περισσότεροι άνθρωποι, με τα ποικίλα ψυχικά τραύματα που έχουν, φοβάμαι ότι θα καταλήξουν σε ψυχιατρεία.

Δυστυχώς στην Χριστιανική Ορθόδοξη Ελλάδα,γίνεται συντονισμένη προσπάθεια, αποξένωσις των ανθρώπων από τον Θεό.Το Όνομα Του ξεχάστηκε και δίδεται η εντύπωση, ότι αυτό που πιστεύουν τα ΜΜΕ, αυτό πιστεύει και το σύνολο του Ορθόδοξου Ελληνικού Χριστιανικού λαού.

Αδελφοί μου Το πάθος του Κυρίου που θα ξαναζήσουμε τη Μ. Εβδομάδα, πλησιάζει.

Μεγάλη Εβδομάδα όμως ,δεν είναι μόνο η Μ.Πέμπτη με τα 12 Ευαγγέλια. Ούτε η Μ. Παρασκευή με τον Επιτάφιο και τα εγκώμια. Αλλά ούτε και η μισή ώρα το βράδυ της Αναστάσεως, με την λαμπάδα για να πάρουμε το Άγιο Φώς,να ακούσουμε το Χριστός Ανέστη,στο προαύλιο του Ναού,να τσουγκρίσουμε τα αυγά και να γυρίσουμε γρήγορα στο σπίτι για τη ζεστή μαγειρίτσα.

Αυτό που ακούμε σήμερα και που θέλουν μόνο να μας ενδιαφέρει είναι, εάν θα επιτραπεί η έξοδος το Πάσχα.
Σας παρακαλώ ζήστε φέτος όσο το δυνατόν πιο έντονα το Πάθος του Κυρίου,τη Θυσία Του προς χάριν όλων μας.

Μην ξεχνάτε τα λόγια του Κυρίου:

” Οράτε μη θροείσθε”(Ματθ.24,6). Μην ταράζεσθε. ” Ιδού εγώ μεθ’ ημών ειμί”(Μάτθ.28,20). “Ο Κύριος εγγύς”(Φίλιπ.4,5). Είμαι μαζί σας! Κοντά σας! Σας αγαπώ!

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ