Η  ουκρανική Εκκλησία, εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα της χώρα και από την πλευρά της Ρωσίας.

 

Η  ουκρανική Εκκλησία, εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα της χώρα και από την πλευρά της Ρωσίας.

ΗΙερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία δεν αναγνωρίζεται από τις περισσότερες άλλες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, εξέδωσε δήλωση σχετικά με την απειλή πολέμου που φαίνεται να υπάρχει στην Ουκρανία λόγω της τεράστιας συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα στην Κριμαία και στην Ντόνμπας.


Το μήνυμα απευθύνθηκε εντός και εκτός Ουκρανίας, ενώ η δημοσίευση, εκτός από τα Ουκρανικά, έγινε επίσης στα Ρωσικά.

«Δεν φοβόμαστε! Αυτή είναι η απάντησή μας σε μια άλλη επιθετική στάση των ρωσικών αρχών. «Θα δώσουμε τις ψυχές και τα σώματά μας για την ελευθερία μας» - δεν είναι μόνο λόγια. Είναι μια πεποίθηση, ένα από τα χαρακτηριστικά του ουκρανικού έθνους (…). Δεν ζητάμε να πάρουμε κάτι που δεν είναι δικό μας, ο ουκρανικός λαός θέλει να ζήσει σε ειρήνη και αρμονία με όλους, πρώτα απ 'όλα με τους ιστορικούς γείτονες. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε στον ζυγό, από τον οποίο απελευθερώθηκε ο ουκρανικός λαός πριν από τρεις δεκαετίες, να μας επιβαρύνει ξανά », ανέφερε η δήλωση.

Η Εκκλησία κάλεσε επίσης τους Ρώσους στρατιώτες και άλλους που εμπλέκονται στη ρωσική επιθετικότητα να αναλογιστούν ότι όλοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν για τις ευθύνες τους. Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος στους ανθρώπους της Ουκρανίας που συνεργάζονται με τον εισβολέα, το μήνυμα της Εκκλησίας θυμίζει την τύχη του Ιούδα Ισκαριώτη.

“Είμαστε ευγνώμονες στους συμμάχους μας, τις χώρες του ελεύθερου κόσμου, που εξέφρασαν ομόφωνα την υποστήριξή τους στην Ουκρανία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και καλούμε τις ρωσικές αρχές να σταματήσουν την κλιμάκωση της επιθετικότητας. Ακριβώς όπως ο χρυσός δοκιμάζεται από την φωτιά και καθαρίζεται από βρωμιά, έτσι η φιλία, η αφοσίωση στις αρχές της ειρήνης και της δημοκρατίας επιβεβαιώνονται από την ετοιμότητα να τις υπερασπιστούν. Η ελευθερία και η ειρήνη για την Ουκρανία είναι η ειρήνη και η ασφάλεια για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Και αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ενός καλύτερου μέλλοντος για την ίδια τη Ρωσία, όταν, αργά ή γρήγορα, συνειδητοποισεί πόσο επιβλαβής είναι ο αυταρχικός τρόπος αποκατάστασης της αυτοκρατορίας του κακού”, καταλήγει το μήνυμα.