Αρχική » Ο «τοίχος της καλοσύνης» στο Facebook

Ο «τοίχος της καλοσύνης» στο Facebook

από christina

Της Σοφίας Χρήστου

 

Τι και αν οι τοίχοι χωρίζουν τους ανθρώπους; Στην προκειμένη περίπτωση, οι «Τοίχοι της καλοσύνης» ενώνουν, προκαλώντας παράλληλα ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης και στη χώρα μας. Mια αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από περίπου δύο μήνες στη χώρα μας και λέγεται «Ο τοίχος της καλοσύνης».

Οι εμπνευστές της ιδέας, μια ομάδα περίπου 20 ατόμων από τη Λάρισα, δημιούργησαν μια σελίδα στο Facebook, μέσα από την οποία ενημερώνουν τους κατοίκους για τα σημεία όπου μπορούν να βρίσκουν τρόφιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία τοποθετούνται σε ειδικές, αυτοσχέδιες κρεμάστρες για συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται.

Ο Σάκης, 46 χρόνων, πατέρας τεσσάρων παιδιών, από τη Λάρισα, ένας από τους εμπνευστές της εν λόγω ομάδας, περιγράφει στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» πώς προέκυψε η ιδέα. «Η προσπάθεια ξεκίνησε από τη Λάρισα, από μια παρέα ανθρώπων που είχαν να βρεθούν 30 χρόνια. Παρακινηθήκαμε από ένα βίντεο από το Ιράν, όπου κάποιος είχε βάλει μερικά άγκιστρα και κρεμάστρες σε έναν τοίχο, γράφοντας δίπλα: “Αν δεν το χρειάζεσαι, άφησέ το. Εάν το χρειάζεσαι, πάρ’ το”… Έτσι, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα, που μαστίζεται από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, και να το προσαρμόσουμε στη δική μας καθημερινότητα. Γιατί τι ψάχνουν οι άνθρωποι στους κάδους; Ένα πιάτο φαγητό και απλά εμείς είπαμε να “ντύσουμε” τη διαδικασία με αξιοπρέπεια».

Έτσι, η ιδέα ξεκίνησε να γίνεται πράξη στις 21 Δεκεμβρίου 2015 στο Facebook. Περίπου μισό μήνα αργότερα, στις 15 Ιανουαρίου, η ομάδα τοποθέτησε κρεμάστρες σε διάφορους τοίχους της Λάρισας, αρχικά στις γειτονιές των ενεργών μελών της, με στόχο να διαδοθεί η ιδέα και στη συνέχεια να τοποθετηθούν κρεμάστρες για «καθαρό φαγητό» σε κάθε γωνιά της πόλης και όχι μόνο.

«Πολίτες που έχουν περίσσεια φαγητού και θέλουν να το δώσουν σε έναν άνθρωπο που έχει ανάγκη, αντί να το αφήνουν μέσα στη βρωμιά του δρόμου ή δίπλα σε σκουπιδοτενεκέδες, το κρεμάνε μέσα σε καθαρές σακούλες από τα ειδικά άγκιστρα σε εμφανή σημεία των πόλεων. Επίσης, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης. Ό,τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας. Καθαριότητα, αξιοπρέπεια, σεβασμός σε αυτόν που πεινάει», σημειώνει ο Σάκης.

Δεν είναι ντροπή να μένεις από δουλειά και από τρόφιμα. Ντροπή είναι να σε αναγκάζουν να ψάχνεις ακόμα και στα σκουπίδια. Εμείς θέλουμε οι αδύναμες ομάδες να νιώσουν λίγο καλύτερα

Μέσα σε σύντομο διάστημα η δράση διαδόθηκε αρκετά και ήδη υπάρχουν πολλά σημεία στη χώρα με τις ξύλινες, ζωγραφισμένες κρεμάστρες της αγάπης και της αξιοπρέπειας. «Βρεθήκαμε αμέσως πολλοί εθελοντές και ήδη έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις. Όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο θα οργανωνόμαστε και θα δυναμώνουμε. Θέλουμε τη βοήθεια όλων, για να υπάρχει αξιοπρέπεια στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που έχουν κάποιοι συνάνθρωποί μας», τονίζει χαρακτηριστικά και σημειώνει πως «δεν είναι ντροπή να μένεις από δουλειά και από τρόφιμα. Ντροπή είναι να σε αναγκάζουν να ψάχνεις ακόμα και στα σκουπίδια. Εμείς θέλουμε οι αδύναμες ομάδες να νιώσουν λίγο καλύτερα».

Βασικός στόχος των μελών της ομάδας (στηρίζεται καθαρά στην αλληλεγγύη, δεν είναι ούτε σύλλογος ούτε ΜΚΟ, αλλά ούτε και τα μέλη της, που δεν επιθυμούν ούτε καν τη δημοσίευση των ονομάτων τους, επιθυμούν να γίνει αυτό στο μέλλον), είναι, σύμφωνα με τον Σάκη, «το φαγητό που πετάμε, ό,τι μας περισσεύει, αντί για τον κάδο, να το βάζουμε σε ένα τάπερ, σε μια συσκευασία μίας χρήσης, όπου θέλει ο καθένας. Όχι να φύγουν οι σακούλες (καθαρό φαγητό) από τους κάδους σκουπιδιών, αλλά να τοποθετούνται σε ένα πιο ασφαλές και αξιοπρεπές σημείο (κρεμάστρες), με ένα χαρτάκι κολλημένο πάνω, που θα αναφέρει την ημερομηνία τοποθέτησής τους».

«Δεν συναντήσαμε κανένα εμπόδιο! Ο κόσμος αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτή μας την προσπάθεια και, ειλικρινά, υπάρχει μαζική συμμετοχή. Δεν το περιμέναμε…», προσθέτει ο ίδιος.

 

Εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα. Πρόσφερε κι εσύ

Η σελίδα «Ο τοίχος της καλοσύνης» στο Facebook πολύ γρήγορα έγινε χώρος οργάνωσης για όσους θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την κίνηση. «Έχουμε γύρω στα 3.500 μέλη στη σελίδα μας, με καθημερινή ανοδική πορεία, ενώ ήδη γίνονται ανάλογες δράσεις σε αρκετά σημεία της Αθήνας (Ηλιούπολη, Δάφνη, Aγία Παρασκευή, Περιστέρι κ.α.), στις Σέρρες, το Ηράκλειο Κρήτης, την Κόρινθο, τον Βόλο, την Κοζάνη κ.λπ.», επισημαίνει ο Σάκης.

«Η ομάδα του “Τοίχου της καλοσύνης” χρειάζεται ανθρώπους που να θέλουν να διαθέσουν λίγα λεπτά από τον χρόνο τους -και τίποτε άλλο-, για να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε άλλες δράσεις, όπως συσσίτια της Εκκλησίας κ.λπ., αλλά να ενεργοποιηθεί ο κόσμος και να το κάνει με την καρδιά του. Γιατί κάπου χάθηκε η αλληλεγγύη», τονίζει.

Προκειμένου να εξαπλωθεί η ιδέα, λοιπόν, και, όπως λέει ο Σάκης, «να μη μένει κανένας νηστικός», όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να βρουν έναν τοίχο στη γειτονιά τους και να στείλουν ένα μήνυμα στη σελίδα της ομάδας. Τα μέλη της θα επικοινωνήσουν μαζί τους και κάποιο από αυτά σύντομα θα περάσει και θα κρεμάσει στη γειτονιά τους ακόμη μία κρεμάστρα για «καθαρό φαγητό» ή θα συντονιστούν, εάν το επιθυμούν, για ανάλογη δράση.

Όσον αφορά τη διαδικασία δημιουργίας αυτοσχέδιων κρεμαστρών, είναι απλή: «Παίρνουμε ένα κομμάτι ξύλο ή τάβλα, βάζουμε τρία γαντζάκια διπλά και τα βιδώνουμε, τη βάφουμε και στη συνέχεια την τοποθετούμε στον τοίχο».

Όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να βρουν έναν τοίχο στη γειτονιά τους και να στείλουν ένα μήνυμα στη σελίδα της ομάδας. Τα μέλη της θα επικοινωνήσουν μαζί τους και κάποιο από αυτά σύντομα θα περάσει και θα κρεμάσει στη γειτονιά τους ακόμη μία κρεμάστρα για «καθαρό φαγητό»

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ