Αρχική » Πώς σώθηκε η Μονή του Οσίου Δαυίδ από την πύρινη καταστροφή;

Πώς σώθηκε η Μονή του Οσίου Δαυίδ από την πύρινη καταστροφή;

από christina

Του Δημητρίου Π. Λυκούδη, θεολόγου

Γράφω σε όσους και για όσους θέλουν και μπορούν να ακούσουν! Μόνο για αυτούς γράφω! Για τους υπόλοιπους, για όσους δηλαδή αδυνατούν και είναι “συνδεδεμένοι σε άλλο σταθμό στα ερτζιανά”, λυπούμαι, αδύνατον να συνεννοηθούμε δια του παρόντος. Γι᾿ αυτούς, ο μακαριστός και αγωνιστής Επίσκοπος πρ. Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης, συνήθιζε να λέει: «Άσε αυτούς στην “ησυχία” τους. Αυτοί, και ο ίδιος ο Κύριος Ιησούς Χριστός να κατέβει μπροστά τους, και τότε άπιστοι και δύσπιστοι θα παραμείνουν».

Αναφορικά με την πύρινη λαίλαπα που κατέστρεψε και κατατρώγει με αδηφάγο τρόπο ακόμη, ανθρώπινες περιουσίες, χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικές εκτάσεις σε όλη την ελληνική, σχεδόν, επικράτεια. Πόνος, ανείπωτη καταστροφή, ανέκφραστη οδύνη.

Στη Βόρεια Εύβοια, κοντά στη Λίμνη Ευβοίας, η οποία και βρέθηκε στη δίνη της πύρινης κολάσεως, δεσπόζει η Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος, του θαυματουργού. Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, όχι μόνο των Πατέρων της Μονής, που αναγκάστηκαν έστω προσωρινά, να το εγκαταλείψουν, μετά τις οδηγίες και εντολές των υπευθύνων ανδρών της Πολιτικής Προστασίας, αλλά, επαναλαμβάνω, με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και εθελοντών που έσπευσαν να σώσουν την περιοχή και να συνδράμουν στο πυρεσβεστικό έργο των αρμοδίων υπηρεσιών, η Μονή του Οσίου Δαυίδ σώθηκε, κυριολεκτικά, το τελευταίο λεπτό από θαύμα!

Η φωτιά, ως μαρτυρούν και οι σχετικές φωτογραφίες που διανθίζουν το διαδίκτυο περί του λόγου του αληθούς, σταμάτησε λίγο πριν αγγίξει τη μάνδρα της Μονής, ενώ τα διάσπαρτα μικρά εξωκκλήσια που βρίσκονται γύρω από το μοναστήρι, χωρίς υπερβολή, στέκουν αγέρωχα, ακόμη και σήμερα, ανέπαφα, γύρω και ανάμεσα στα αποκαϊδια!

Όσοι αυτόπτες μάρτυρες διασώζουν εκείνες τις φοβερές στιγμές της καταστροφής, συμμαρτυρούν ότι κατά θεία παρέμβαση, είδαν τη φωτιά, την τελευταία στιγμή, να αλλάζει πορεία, φορά και κατεύθυνση και, ενώ, ήδη, επ᾿ ολίγον, θα άγγιζε τον μανδρότειχο της Μονής, να επιστρέφει στα καμένα, για να αποτελειώσει το καταστροφικό έργο της.

Όσοι γνωρίσαμε εν ζωή τον Άγιο Ιάκωβο τον Τσαλίκη, όσοι αγαπούμε πολύ και αποδίδουμε την προσήκουσα τιμητική προσκύνηση στον Όσιο Δαυίδ, τον “Γέροντα” και θαυματουργό, γνωρίζουμε καλά ότι τέτοιες περιπτώσεις, τέτοια δηλαδή θαυμαστα σημεία που μαρτυρούν τη θαυματουργική και χαρισματική παρέμβαση των Οσίων Δαυίδ και Ιακώβου του Νέου, αλλά και όλων των Αγίων της Εκκλησίας μας, είναι αναρίθμητα, εκατομμύρια, καθημερινά σχεδόν και συνάμα ανεξήγητα, ανερμήνευτα, επουράνια και υπέρλογα.

Ο Άγιος Ιάκωβος ο Τσαλίκης, όσο τον θυμάμαι μικρός που πήγαινα στο μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ – ω, είναι αλήθεια, πόσο νοσταλγώ, απ᾿ όλες τις πλευρές, εκείνη την περίοδο στη Μονή του Οσίου Δαυίδ – συνήθιζε να λέγει: «Νηστεύετε και προσεύχεσθε! Όλα είναι ολοζώντανα, ζει Κύριος ο Θεός!».

Ας επιστρέψουμε, λοιπόν, άπαντες, κληρικοί και λαϊκοί, σε αυτή τη μακαρία κατάσταση και συνήθεια των Πατέρων και Γεροντάδων μας, που ακόμη και το παραμικρό ζήτημα και πρόβλημα που τους απασχολούσε το έκαμναν “θέμα προσευχής” και αντιμετώπιζαν κάθε δυσκολία που αναδυόταν με νηστεία πολυήμερη, ακατάπαυστη προσευχή και αφωνία εκούσια προς όλους!

Οι Άγιοι μας θαυματουργούν καθημερινά και πρεσβεύουν στον Πανάγιο Τριαδικό Θεό για όλους μας, για όλη τη συμπαντική κτίση. Ας αποκτήσουμε δια της προσευχής, της νηστείας και της γνήσιας μυστηριακής ζωής, ας αποκτήσουμε λέγω, οφαλμούς και ώτα πνευματικά, ώστε να δυνηθούμε να δούμε, να ακούσουμε και, κατά το δυνατόν, να αντιληφθούμε τη θαυματουργική παρουσία τους δίπλα μας και ανάμεσά μας.

Ωσάν και σήμερα, ο Άγιος Ιάκωβος να παροτρυνει, να συμβουλεύει, να καθοδηγεί: «Νηστεύετε και προσεύχεσθε! Όλα είναι ολοζώντανα, ζει Κύριος ο Θεός!».

Διαβάστε ακόμη:

Σώθηκε από τη φωτιά η Μονή του Οσίου Δαυίδ, στην Εύβοια – Κιβωτός της Ορθοδοξίας (ikivotos.gr)

Επέστρεψαν στη Μονή του Οσίου Δαβίδ οι Μοναχοί με τα λείψανα – Κιβωτός της Ορθοδοξίας (ikivotos.gr)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ