Αρχική » Πανηγυρικός Εσπερινός του Τιμίου Προδρόμου στη Μητρόπολη Πειραιώς

Πανηγυρικός Εσπερινός του Τιμίου Προδρόμου στη Μητρόπολη Πειραιώς

από christina

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και κατάνυξη τελέστηκε, σήμερα Σάββατο 28 Αυγούστου 2021, η Ακολουθία του Εσπερινού επί τη μνήμη της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του  Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Ρέντη, Χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αφού σημείωσε πως είναι παράδοξο το γεγονός να πανηγυρίζουμε έναν αποκεφαλισμό, τόνισε πως ο Τίμιος Πρόδρομος είναι «ο εν γεννητοίς γυναικών μείζων» «γιατί αυτός απέβη προπτωτικός Αδάμ. Ξεπέρασε τον Αδάμ προ της πτώσεως».

Υπογραμμίζοντας πως ο άνθρωπος πλάστηκε για να αντιπελαργήσει την αγάπη του σε Εκείνον που από άπειρη αγάπη του χάρισε το κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν, επεσήμανε πως ο Ιωάννης ο Βαπτιστής «έγινε ο πρόδρομος που κήρυξε σε όλο το λαό μετάνοια»».

Αναφερόμενος εν συντομία στο ιστορικό της Αποκεφαλίσεως  τόνισε ότι «αυτός ο Αποκεφαλισμός δεν σίγησε τη Φωνή της Αληθείας», «γιατί εμείς δεν τιμούμε τον ηγεμόνα, τον εξουσιαστή αλλά τον σφαγιασθέντα, τον μάρτυρα, τον αληθινό άνθρωπο. Τιμούμε αυτόν που είχε το σθένος να καταδείξει το ψέμα και την αναλήθεια».

«Η αλήθεια την οποία διηκόνησε μέχρις αίματος ο Τίμιος Πρόδρομος, υπερίσχυσε και θα υπερισχύει για πάντα» ό,τι και αν μηχανεύονται οι δυνάμεις του σκότους, είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, συμπληρώνοντας παράλληλα πως «η αλήθεια δεν είναι ιδέα, δεν είναι θεωρητική προσέγγιση». «Η αλήθεια είναι πρόσωπο, είναι Εκείνος ο Οποίος δημιούργησε τα σύμπαντα εκ του μη όντος», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι ο άνθρωπος «είναι ελεύθερος και υπεύθυνος να γίνει Άγιος ή να γίνει διάβολος», επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «είμαστε φθαρτοί, είμαστε τρεπτοί, αλλά μπορούμε να γίνουμε Άγιοι εάν μείνουμε πιστοί στην αλήθεια όπως έμεινε ο Τίμιος Πρόδρομος».

Ανέφερε πως «ο άνθρωπος δεν μπορεί να χορτάσει με σάρκα και με χώμα και με ύλη. Ζητάει το ηθικό, το απόλυτο, το ευσεβές, το τίμιο, το ωραίο, το άρτιο και αυτά μόνο ο Κύριος μπορεί να τα δώσει. Κανείς άλλος και τίποτε άλλο»

Τέλος, υπογράμμισε πως «ο Τίμιος Πρόδρομος νίκησε τον αποκεφαλισμό, τη βία την εξουσία γιατί έμεινε πιστός στην αλήθεια», προτρέποντας όλους «να μείνουμε πιστοί στην αλήθεια μέχρι το τέλος».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ