Αρχική » π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

από christina

Αγαπητοί μου αδελφοί.

Σήμερα είναι Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας. Στους ιερούς ναούς αναγνώσθηκε η περικοπή του κατά Μάρκον Ευαγγελίου που αναφέρεται σε όλους εκείνους οι οποίοι επιθυμούν ν’ ακολουθήσουν τον Ιησού Χριστό.

Όπως τονίζει ο Ευαγγελιστής Μάρκος, όσοι θέλουμε ν’ ακολουθήσουμε τον Ιησού Χριστό, θα πρέπει να ετοιμασθούμε για δύο πράγματα: Πρώτον, ν’ αρνηθούμε τον εαυτό μας και το δικό σας θέλημα, εφαρμόζοντας τον τρόπο ζωής που θέλει ο Χριστός και όχι αυτόν που εμείς οι ίδιοι θα θέλαμε να ζήσουμε. Θα είμαστε το Φως μέσα στην οικογένειά μας, στην γειτονιά μας, στο χωριό μας, στην πόλη μας. Μόνο με αυτή την απόφαση ως δεδομένο, τονίζει ο Ευαγγελιστής, μπορούμε ν’ ακολουθήσουμε τον Κύριό μας. Δεύτερη προϋπόθεση που αναφέρει, είναι το ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε ένα βαρύ σταυρό, όπως βαρύ σταυρό σήκωσε και ο Κύριός μας.

Εμείς, λέγει ο Ευαγγελιστής, δεν τάζουμε επίγειες θέσεις και πολυθρόνες εδώ στην γη. Δεν υποσχόμεθα σε κανέναν ότι ακολουθώντας τον Χριστό η ζωή του θα είναι χωρίς προβλήματα και χωρίς μικρούς ή μεγάλους σταυρούς. Όλοι θα σηκώσουν τον σταυρό τους, όπως πρώτος τον σήκωσε ο διδάσκαλός μας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ευαγγελιστής Μάρκος ορίζει καθαρά έναν διαφορετικό τρόπο ζωής για όλους εμάς που αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τον Χριστό από αυτόν που ζουν οι υπόλοιποι άνθρωποι που δεν γνώρισαν τον Κύριό μας. Αυτό το γεγονός και μόνο θα ξεσηκώσει εναντίον μας θύελλα αντιδράσεων των «κοσμικών» ανθρώπων. Θα δεχθούμε ύβρεις, ειρωνείες, απομονώσεις, ταπεινώσεις, συκοφαντίες, διωγμούς και άλλα πολλά, τα οποία θα είναι ένας βαρύς σταυρός για τους ώμους μας.

Να είμαστε έτοιμοι, μας λέγει ο Ευαγγελιστής, διότι προς χάριν του Ιησού Χριστού θα υποστούμε πολλά βάσανα, δυσκολίες και μαρτύρια. Ίσως οδηγηθούμε και σε φυλακίσεις, ακόμη και στον θάνατο. Πρέπει να μη δειλιάσουμε και μη φοβηθούμε, συνεχίζει, διότι ο Κύριος μας τόνισε ότι: «Όποιος από εσάς ντραπεί, επειδή ακολουθεί Εμένα και τους λόγους μου σε αυτή την αμαρτωλή και μοιχαλίδα γενεά που ζείτε, να γνωρίζετε ότι κι εγώ θα ντραπώ να ομολογήσω ενώπιον του Πατέρα μου κατά την ημέρα της Κρίσεως, ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν μαθητής μου και χριστιανός».

Ο Κύριος δηλαδή ζητά από όλους εμάς που σήμερα Τον ακολουθούμε, όχι μόνο ν’ αρνηθούμε τον κοσμικό τρόπο ζωής μας, το θέλημά μας, αλλά και να σηκώσουμε τον σταυρό μας ομολογώντας δημόσια το άγιο Όνομά Του, υπομένοντας κάθε ταπείνωση, κίνδυνο ή άλλη συνέπεια που μπορεί να υποστούμε εξ’ αιτίας αυτής της πίστεώς μας στον Ιησού Χριστό.

Τέτοιους ομολογητές της Πίστεώς μας θέλει ο Χριστός μας. Άρνηση του κάθε εγωιστικού θελήματός μας και εφαρμογή μόνο του θελήματος του Χριστού. Θέλει χριστιανούς με θυσιαστικό και σταυρικό πνεύμα και όχι χριστιανούς βολεμένους στην καλοπέραση και στην άνεσή τους. Θέλει χριστιανούς των οποίων η ζωή με λόγια και με έργα δημόσια θα ομολογεί και θα εκδηλώνει την πίστη τους στον Ιησού Χριστό.

Αδελφοί μου, εμείς σήμερα έχουμε αρνηθεί το θέλημά μας και τον κοσμικό τρόπο ζωής; Εμείς σηκώνουμε λόγω αυτής της πίστεώς μας σταυρό μαρτυρίου; Εμείς ομολογούμε δημοσίως τον Ιησού Χριστό και δείχνουμε στους αρνητές της πίστεώς μας την αγάπη μας γι’ Αυτόν και για την Εκκλησία Του εν μέσω του σύγχρονου αμαρτωλού κόσμου, όπως τον ονόμασε ο Χριστός μας;

Φοβούμεθα ότι όσα μας καλεί να κάνουμε η σημερινή Ευαγγελική περικοπή, ελάχιστοι τα έχουμε εφαρμόσει. Μάλλον ομοιάζουμε δυστυχώς με τους κακούς εργάτες του αμπελώνος, αλλά και τους αδιάφορους προσκεκλημένους στους γάμους του υιού του Βασιλέως, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. Τι θα κάνει τελικά με εμάς ο Κύριος, εάν δεν αλλάξουμε ζωή και δεν κάνουμε όσα Εκείνος θέλησε και μας ζήτησε;

Αδελφοί μου, ο Θεός της Αγάπης, του ελέους και των οικτιρμών, διαρκώς μας δείχνει πόσο μας αγαπά, όπως αναλύσαμε αυτό σε άλλες Ευαγγελικές περικοπές. Πάντα στεκόταν με αγάπη δίπλα μας. Εμείς τελικά φανήκαμε απέναντί Του αχάριστοι και αγνώμονες. Μόνοι μας δεν ακολουθήσαμε το άγιο θέλημά Του. Γι’ αυτό δίκαιο θα ήταν ο καθένας μας να πληρωθεί με το νόμισμα που του αξίζει.

Παρακαλώ την αγάπη όλων σας, να ζητήσουμε έστω και τώρα το έλεος του Κυρίου μας. Να Του ζητήσουμε με δάκρυα μετανοίας στην ιερά εξομολόγηση μια συγγνώμη. Να Τον παρακαλέσουμε να δεχθεί κι εμάς κοντά Του όπως δέχθηκε εν μετανοία και τον ληστή επάνω στον σταυρό, τον άσωτο υιό, την πόρνη και μοιχαλίδα γυναίκα, αλλά και τον τελώνη ,που φώναζε «ο Θεός ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ και ελέησόν με». Τότε ας είμαστε βέβαιοι ότι ο Θεός του ελέους θα σπλαχνισθεί κι εμάς και θα μας σώσει. Αμήν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ