Αρχική » Χαλκίδα: Εκδήλωση για το 1821 από την ορχήστρα και τη χορωδία νέων της Μητρόπολης

Χαλκίδα: Εκδήλωση για το 1821 από την ορχήστρα και τη χορωδία νέων της Μητρόπολης

από kivotos

Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 το απόγευμα, στην αίθουσα τελετών της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος, έλαβε χώρα η καθιερωμένη μουσική εκδήλωση της Χορωδίας – Ορχήστρας Νέων της Μητρόπολη Χαλκίδος, στην οποία συμμετείχε και το τμήμα «Μουσικής Παιδείας» της ενορίας Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος, αφιερωμένη στο γεγονός της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.

Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν γνωστές μελωδίες Ελλήνων συνθετών, τραγούδια από τη δημοτική μουσική μας παράδοση και χορευτικό πρόγραμμα παραδοσιακών χορών, το οποίο εντυπωσίασε όλους τους παρευρεθέντες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδος κ. Γεώργιος Γιαννούκος, η δημοτική σύμβουλος κ. Αναστασία Μακαρώνα-Ψυχογιού, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Χαλκίδος κ. Παναγιώτης Καράβας, ο νέος διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας κ. Δημήτριος Κυριτσόπουλος, τ. βουλευτής και ευεργέτης της Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός, ο Αντισυνταγματάρχης κ. Μπίχτας, ως εκπρόσωπος της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος, ο Διευθυντής του ΔΟΑΠΠΕΧ κ. Φώτιος Γκούνης κ.ά.

Επίκαιρα μίλησε ο Αρχιμανδρίτης π. Αχίλλιος Τσούτσουρας, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, ο οποίος αναφέρθηκε στην πνευματικότητα των Ηρώων της Επαναστάσεως, στους οποίους υπήρξαν, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, γενναίοι άνδρες και ανδρείες γυναίκες, οι οποίοι ήταν ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

Ο ομιλητής επεσήμανε ότι ο αγώνας των Ηρώων της Επαναστάσεως ήταν και για την Πίστη και για την Πατρίδα και προς επιβεβαίωση αυτού του ισχυρισμού παρουσίασε λόγους των ιδίων των Ηρώων, μεταξύ των οποίων και του Γέρου του Μωριά Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος έλεγε ότι ο Αγώνας έγινε «πρώτα υπέρ Πίστεως και έπειτα υπέρ Πατρίδος».

Ακόμη, ο π. Αχίλλιος, παρουσίασε παραδείγματα συναγωνισμού στις αρετές και τα ιδανικά, μεταξύ των Ηρώων του ’21, που φανερώνουν την συγκινητική συνάντηση λευτεριάς και πίστης, ενώ κάλεσε όλους τους παρευρεθέντες, παιδιά και μεγαλυτέρους, να αντλήσουν στοιχεία από την πρόταση ζωής και την πίστη των Αγωνιστών, ως βίωση της αλήθειας και να μην παραμείνουν σε μια απλή επισήμανση των κατορθωμάτων τους.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Ποιμενάρχης κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε την Σχολή Πεζικού για την φιλοξενία της εκδήλωσης, τους συντελεστικούς παράγοντες της ρκδήλωσης, τον μαέστρο κ. Παύλο Κουρμπέτη και τα αδέλφια του μουσικούς Κωνσταντίνο, Βασιλική και Αλεξάνδρα, την υπεύθυνο του Παιδικού Τμήματος και του Τμήματος εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών κ. Άννα Ροδά, τη γενική Υπεύθυνο της Χορωδίας – Ορχήστρας κ. Μαγδαληνή Αργυράκη, καθηγήτρια – θεολόγο και τη βοηθό της πρεσβυτέρα κ. Χρυσούλα Καλαφάτη και τα 200 περίπου παιδιά πού συμμετέχουν σ’ αυτήν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «καμαρώσαμε τα παιδιά μας, τονώθηκε η ελπίδα μας και η καρδιά μας απέκτησε δύναμη», ενώ ιδιαίτερες ήταν οι ευχαριστίες του προς τον εκλεκτό ομιλητή π. Αχίλλιο για την εμπνευσμένη, όπως την χαρακτήρισε, ομιλία του.

Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι οι Ήρωες του Απελευθερωτικού Αγώνα της Πατρίδος είχαν καρδιά ευρύχωρη, με αξίες, ιδανικά, αγάπη για τον Τόπο και πίστη στο Θεό και ήταν ελεύθεροι έως θανάτου. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ελευθερία είναι δώρο ακριβό, αλλά και ευαίσθητο και συμβαδίζει με την συν-ελευθερία των άλλων ανθρώπων.

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος είπε ότι δεν έπαψαν να υπάρχουν άνθρωποι με πνευματικότητα σε όλες τις τάξεις, με φιλότιμο, καρδιά, αγάπη, άνθρωποι που αισθάνονται ελεύθεροι, αλλά και με σεβασμό στην ελευθερία των άλλων.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ