Αρχική » Αγιασμός στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (ΦΩΤΟ)

Αγιασμός στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (ΦΩΤΟ)

από christina

Σε κλίμα ευφρόσυνο και με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και αισιοδοξίας τελέστηκε, το πρωί του Σαββάτου, ο καθιερωμένος Αγιασμός του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την έναρξη του νέου Ακαδημαϊκού έτους 2021-2022.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, ο οποίος έχει θέσει, το εν λόγω Πρόγραμμα Σπουδών, υπό την υψηλή επιστασία του και με την παρουσία, τους λόγους και τις παραινέσεις του ενίσχυσε πνευματικά το Τμήμα Θεολογίας. 

Παρόντες, εκτός από τον Πρόεδρο, τους Καθηγητές και τους φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας, ήσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Φίλιππος Πουγιούτας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών κ. Κλήμης Μαστορίδης, ο Εκπρόσωπος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αμαθούντος κ. Νικόλαος και Λήδρας κ. Επιφάνιος.

Ο Κύκκου Νικηφόρος, μετά το πέρας της ακολουθίας του Αγιασμού, αφού ευλόγησε όλους τους παρισταμένους, καλωσόρισε τους νέους φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας και τους ευχήθηκε πατρικά υγεία, δύναμη, πρόοδο και αυτή η ακαδημαϊκή χρονιά να τους φέρει, με την ευλογία του Θεού, καλές και πολλές επιτυχίες.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, Καθηγητής Χρήστος Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στην εισαγωγή των Θεολογικών Γραμμάτων στην μικρή μας πατρίδα, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή από τη σύλληψη του οράματος για τη δημιουργία Θεολογικής Σχολής στην Κύπρο μέχρι την πραγμάτωση του οράματος αυτού, το 2011, και την άνθιση πλέον των Θεολογικών Σπουδών με τη λειτουργία, το 2015, του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ο κ. Οικονόμου έκανε ακολούθως λόγο για τη δομή του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας, τη διακεκριμένη ομάδα των Καθηγητών που το υπηρετούν, αλλά και τα «Κέντρα Μάθησης», που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια επιτυχημένων συνεργασιών με Ιερές Μητροπόλεις στον Ελλαδικό χώρο. Υπογράμμισε, μάλιστα, εμφαντικά, ότι: «Αυτό που διατηρούμε, με επιστημονική ακρίβεια στα δέκα χρόνια που εισαγάγαμε τις Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές στην Κύπρο, είναι το υψηλό επιστημονικό επίπεδο και η αυτονόητη απόλυτη εξειδίκευση των καθηγητών στο γνωστικό αντικείμενο της Θεολογίας».

Καταλήγοντας, επεσήμανε: «Πιστεύω ότι κάνομε στον απόλυτο βαθμό το καθήκον μας προς την Εκκλησία της Κύπρου, της Ελλάδας και την Οικουμενική Ορθοδοξία, προσφέροντας ανωτάτου επιστημονικού επιπέδου σπουδές, μετεκπαιδεύοντας το Θεολογικό δυναμικό τους, όπως και άλλους πτυχιούχους άλλων Επιστημών».

Στη δική του ομιλία, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, αφού καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και τους φοιτητές, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο για την μέγιστη προσφορά και στήριξη, την οποία παρέχει στο Τμήμα Θεολογίας, αναφέρθηκε στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και εστίασε τον λόγο του στις σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις του Πανεπιστημίου.

Παράλληλα, εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμησή του στο Τμήμα Θεολογίας για το υψηλό επιστημονικό του επίπεδο, αλλά και για το έργο που επιτελεί με τις παρεμβάσεις του στην κοινωνία και τον σύγχρονο κόσμο, όπως και στον διάλογο που αναπτύσσει με τις άλλες επιστήμες.

Την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση του για το επιτελούμενο έργο στο Τμήμα Θεολογίας, εξέφρασε, έπειτα, και ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου με τον χαιρετισμό του, τον οποίο μετέφερε ο Επιθεωρητής Θρησκευτικών Μέσης Εκπαίδευσης Δρ Γεώργιος Κάκκουρας.

Το Τμήμα Θεολογίας είναι, κατά κοινήν ομολογία, ένα από τα σημαντικότερα Τμήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, προσφέρει μόρφωση υψηλού επιπέδου και ποιότητας και η προσφορά και δράση του εξακτινώνεται σε ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία διασφαλίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, την ευημερία και την κοινωνική πρόοδο στον τόπο μας.

Αμέσως μετά ακολούθησε επίκαιρη ομιλία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία και αποτελεί συμμετοχή του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στους εορτασμούς για το κορυφαίο αυτό γεγονότος της ιστορίας του Νέου Ελληνισμού. Ομιλητής ήταν ο Καθηγητής και τέως Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Μιχαήλ Τρίτος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο χαρακτήρας της Επαναστάσεως του 1821 και ο ρόλος της Εκκλησίας».

Ο κ. Τρίτος υποστήριξε ότι η Επανάσταση του 1821 δεν ήταν ταξική πάλη, αλλά εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, στο οποίο πήραν μέρος μαζί οι άρχοντες και ο λαός. Ανέφερε κείμενα των αγωνιστών του ’21, όπως του Κολοκοτρώνη, του Υψηλάντη και του Μακρυγιάννη, καθώς και των Εθνοσυνελεύσεων της Επιδαύρου, του Άστρους και της Τροιζήνας, που μιλούν για τον εθνικό χαρακτήρα του αγώνα. Επίσης, αναφέρθηκε στο φιλελληνικό ρεύμα, στο δημοτικό τραγούδι, που εκφράζει τις τάσεις της εποχής και στο γεγονός ότι η αστική τάξη δεν υπήρξε τότε στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.

Το δεύτερο σκέλος της ομιλίας στράφηκε στην προσφορά της Εκκλησίας στην Επανάσταση του ’21, την οποία εστίασε σε τρία σημεία: Στην καλλιέργεια της παιδείας, την τόνωση του αγωνιστικού φρονήματος με τις θυσίες του κλήρου και στην αναστολή του εξισλαμισμού, που ήταν ταυτόχρονα και αναστολή του εκτουρκισμού. Ειδική αναφορά έγινε στη θυσία των νεομαρτύρων, που έγιναν σύμβολα αντιστάσεως του λαού και πρότυπα να μην υστερήσει και ο λαός σε θυσίες.

Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε κέρασμα για όλους τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια έλαβε χώρα η οικογενειακή φωτογράφηση του Τμήματος Θεολογίας.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ