Αρχική » Ένα μοναστήρι διεκδικεί… πλατείες στην Αττική

Ένα μοναστήρι διεκδικεί… πλατείες στην Αττική

από kivotos

Της Έλενας Τσακίρη

 

Πρόκειται για μια δικαστική διαμάχη που μετράει πολλές δεκαετίες, κι όμως μέχρι και σήμερα συνεχίζει να απασχολεί την Πολιτεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Μητρόπολη Φθιώτιδας. Ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας διεκδικεί 7.500 στρέμματα, που, σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία, βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης και καλύπτουν την περιοχή της Αγίας Τριάδας (Πεύκα Βέρδης) και τους Δήμους Πετρούπολης, Ασπροπύργου, Χαϊδαρίου, Περιστερίου και Άνω Λιοσίων.

Η συγκεκριμένη δικαστική υπόθεση ξεκίνησε από το… 1929, οπότε έγινε η πρώτη διεκδίκηση στρεμμάτων. Η πρώτη δίκη αφορούσε 300 στρέμματα. Από τότε έχει γίνει μια σειρά από δίκες, οι οποίες δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε αποτέλεσμα. Η τελευταία δικάσιμος ήταν στις 22 Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων. Τις τελευταίες μέρες, βέβαια, παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, με ευρείες συσκέψεις, στις οποίες συμμετέχουν και οι εμπλεκόμενοι δήμοι.

Πρόσφατα, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε ανακοίνωση για σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το Ποικίλο Όρος και τις προβαλλόμενες ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις. Στη σύσκεψη, η οποία έγινε σε επίπεδο γενικών γραμματέων των συναρμόδιων υπουργείων, με τη συμμετοχή του γ.γ. Δημόσιας Περιουσίας, κ. Ματζάκου, του γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Στουπή, και του εκπροσώπου της γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μπαριτάκη, παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός ΕΣΔΑ, Γιάννης Μπαλάφας, και εκπρόσωπος του υπουργού ΕΣΔΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, κοινός τόπος των μετεχόντων ήταν η προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση αφενός στην προάσπιση της δημόσιας περιουσίας και αφετέρου στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ συμφωνήθηκαν ο περαιτέρω συντονισμός και η άμεση υλοποίηση συγκεκριμένης δέσμης ενεργειών, ανάλογα με την αρμοδιότητα του κάθε υπουργείου.

Ο γ.γ. του ΥΠΕΣΔΑ υπογράμμισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον. Και με την έννοια αυτή, θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια να υπερβούμε την κακή κληρονομιά του παρελθόντος στο θέμα αυτό». Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, σημείωσε για το θέμα: «Οι τοπικές κοινωνίες στράφηκαν στο ΥΠΕΣΔΑ ζητώντας τη βοήθειά μας για τον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων, των δήμων της περιοχής και της Περιφέρειας Αττικής για την επίλυση ενός προβλήματος που ταλαιπωρεί επί μακρόν την περιοχή της Δυτικής Αθήνας και τους κατοίκους της. Το συγκεκριμένο ζήτημα, εκτός των άλλων, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της κακοδαιμονίας που ταλαιπώρησε τη χώρα μας επί δεκαετίες, αφού -πέρα από τις αντικειμενικές διοικητικές δυσκολίες- κάποιες πλευρές του γεννούν ερωτηματικά και ως προς τις πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν στο παρελθόν».

 

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η δικαστική αυτή ιστορία ξεκίνησε πριν από έναν αιώνα, με τον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας να διεκδικεί περιοχές από διαθήκη του 1916, βάσει της οποίας η εν λόγω εκκλησία έχει κληρονομήσει ένα μεγάλο μέρος του κτήματος Βερδή, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή. Όπως σημειώνεται από τον Δήμο Περιστερίου, μεγάλο μέρος της έκτασης του κτήματος Βερδή έχει οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες με κατοικίες, πλατείες, γήπεδα και άλλους κοινόχρηστους χώρους.

Φτάνοντας στο σήμερα, ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου διεκδικεί μια έκταση 7.500 στρεμμάτων, κάτι που προκαλεί τεράστιο θέμα για τις εντός σχεδίου περιοχές των δύο πόλεων, καθώς επίσης τις δημόσιες δασικές εκτάσεις του Ποικίλου Όρους. Ειδικότερα, από τις διεκδικήσεις του ναού τα 4.000 στρέμματα είναι σε κατοικημένες περιοχές των δύο δήμων (Περιστερίου και Πετρούπολης) και 3.500 στρέμματα εκτός σχεδίου, στο Ποικίλο Όρος, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί δασικά. Μάλιστα, ο ναός επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να ζητήσει αποζημίωση από τους σημερινούς ιδιοκτήτες.

Από τις διεκδικήσεις του ναού τα 4.000 στρέμματα είναι σε κατοικημένες περιοχές των δύο δήμων (Περιστερίου και Πετρούπολης) και 3.500 στρέμματα εκτός σχεδίου, στο Ποικίλο Όρος

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής σε συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη τόνισε πως είναι αδιανόητο ένας ιερός ναός να διεκδικεί πλατείες, παιδικές χαρές και δασικές εκτάσεις. Για τον λόγο αυτό ζήτησε την ενεργοποίηση των νομικών υπηρεσιών των αρμόδιων υπουργείων και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για να εξετάσουν όλες τις πτυχές του θέματος. Βέβαια, η υπόθεση τρέχει δικαστικά εδώ και δεκαετίες, αποδεικνύοντας τις λεπτές γραμμές ανάμεσα στα δικαιώματα των δύο πλευρών.

Η διεκδίκηση δεν μπορεί να λυθεί εύκολα, δεδομένου ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κενά στο πολεοδομικό κομμάτι, ενώ υπάρχει και ο φόβος να κατηγορηθεί το Δημόσιο για καταπάτηση έκτασης.

Ο δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών στις 7 Μαρτίου, εκτός του ότι υποστήριξε πως είναι απαραίτητο να δοθεί άμεσα πολιτική λύση, αλλά και να συνδράμουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Δήμοι, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Δασαρχείο και Κτηματική Υπηρεσία) στη διευθέτησή της, απαίτησε τα εξής:

– Το ελληνικό Δημόσιο να λάβει όλα τα απαραίτητα και πρόσφορα μέτρα ώστε να προχωρήσει σε άμεση και οριστική λύση και να διασφαλίσει τον δημόσιο και δασικό χαρακτήρα της περιοχής του Ποικίλου Όρους.

– Να γίνει επίσπευση της διαδικασίας σχετικά με την έκδοση της οριστικής απόφασης από το αρμόδιο συμβούλιο του ΥΠΕΚΑ, το ΣΥΠΟΘΑ (πρώην ΣΧΟΠ), για την έγκριση της μελέτης που έχει υποβάλει ο Δήμος Πετρούπολης με τίτλο «Αναθεώρηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχής Αγ. Τριάδα (Πεύκα Βέρδη), Δήμου Πετρούπολης», σύμφωνα με την εισήγηση της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ.

Ο κ. Σίμος τόνισε ότι το θέμα είναι πολύ σημαντικό, με πολλαπλές περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις, και κατήγγειλε τη στάση του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο τα τελευταία χρόνια δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστικές ενέργειες προς την επίλυση της υπόθεσης.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο Αντρέας Παχατουρίδης. Σε δηλώσεις του σημείωσε: «Ένας ναός διεκδικεί το μισό Περιστέρι, τη μισή Πετρούπολη. 7.500 στρέμματα δομημένων και αδόμητων οικοπέδων. Σε πλατείες και παιδικές χαρές όπου έπαιξα εγώ ως παιδί διαπιστώνω τώρα ως δήμαρχος ότι έπαιζα σε παιδικές χαρές μιας εκκλησίας από τη Λαμία. Όσον αφορά το Περιστέρι, επειδή είναι οικήματα και οικόπεδα ανθρώπων που με μόχθο έχτισαν τα σπίτια τους, θα βγει ο κόσμος στους δρόμους. Εγώ θα κάνω τα πάντα για να διασφαλίσω τον μόχθο των ανθρώπων της πόλης που πλήρωσαν το οικόπεδο και έχουν χτίσει. Εμείς πήγαμε και στο υπουργείο Εσωτερικών και ομολογώ την πολύ θετική στάση του υπουργού, που συγκάλεσε άμεσα όλα τα συναρμόδια υπουργεία, και για πρώτη φορά η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμος Περιστερίου και Πετρούπολης) συντάσσονται με το Δημόσιο. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους».  

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ