Αρχική » Πατρών Χρυσόστομος: Φτάνει πια ο εξευτελισμός των Ιερών και Οσίων

Πατρών Χρυσόστομος: Φτάνει πια ο εξευτελισμός των Ιερών και Οσίων

από kivotos

Με λαμπροτητα γιορτάσθηκε η μνήμη της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της στα Προσφυγικά των Πατρών.

Ανήμερα, ετελέσθη η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντος τού Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, μεταξύ των άλλων, αναφέρθη και στην αποφράδα ήμερα της Αλώσεως τής Κωνσταντινουπόλεως, στον τελευταίο Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Παλαιολόγο και στους μετ’ αυτού ευκλεώς αγωνισαμενους και ηρωικώς πεσόντας υπερασπιστας της πατρώας ευσεβείας και της Βασιλίδος των πόλεων, ως και στα διδάγματα και μηνύματα πού εκπέμπει αυτή η θυσία των ηρώων και μαρτύρων της αλώσεως.

Επίσης, μίλησε για τις τρείς τάσεις πού υπήρχαν προ της αλώσεως: α) την φιλοδυτική με εκπρόσωπο τον Βησσαρίωνα, β) της επιστροφής στην Αρχαία Ελλάδα, την οποία εκπροσωπούσε ο Γεώργιος Πλήθων ή Γεμιστός, και γ) την Ορθόδοξη και παραδοσιακή την οποία εκπροσωπούσε ο Γεννάδιος Σχολάριος, ο πρώτος μετά την άλωση Πατριάρχης, μαθητής τού Αγίου Μάρκου επισκόπου Εφέσου τού Ευγενικού και η οποία τάσης τελικώς επεκράτησε και ευτυχώς, διότι έσωσε την ιδιοπροσωπία και την ταυτότητα τού Γένους μας.

Σήμερα, είπε ο Σεβασμιώτατος, θέλουν να επιβληθούν οι δύο πρώτες τάσεις και για αυτό έχουμε φθάσει σε αυτό το κατάντημα.

Αναφερθείς, δε στους «εορτασμούς» από τον Ερντογάν και τούς Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη για την άλωση από τη μια μεριά, και στις εισηγήσεις πού γίνονται, από την άλλη, από τις επιτροπές στο Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος για κατάργηση τής προσευχής, τού Εκκλησιασμού, των παρελάσεων τόνισε:

 «… Φθάνει πια ο εξευτελισμός των Ιερών και των Οσίων του Γένους μας. Φθάνει το ξερίζωμα και το ξεθεμελίωμα των αξιών. Πρέπει να αντισταθούμε σ’ αυτόν τον οδοστρωτήρα. Είναι χρέος μας έναντι τού παρελθόντος, αλλά και τού παρόντος και κυρίως τού μέλλοντος, άν θέλωμε νά έχει συνέχεια, αυτός ο τόπος και ο Ελληνισμός…».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθη επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως τού τελευταίου και θρυλικού Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου τού Παλαιολόγου και των σύν αυτώ ηρωικώς αγωνισαμενων και ενδόξως πεσόντων επί των επάλξεων της  Βασιλευούσης των πόλεων.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ