Νέοι διωγμοί για τους Έλληνες της κοινότητας Δρυμάδων στην Αλβανία. Οι αλβανικές Αρχές μετά την κατεδάφιση του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου πριν από μερικούς μήνες, η οποία είχε προκαλέσει και την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, τώρα προχωρούν και στη δήμευση των περιουσιών 123 οικογενειών, από τους οποίους ακυρώνονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας οι οποίοι είχαν εκδοθεί μόλις το 1994 με βάση τον νόμο 7501, με τον οποίο «επέστρεφαν στους κατοίκους» οι περιουσίες οι οποίες είχαν δεσμευτεί από το καθεστώς Χότζα.

Ο Δήμος Χειμάρρας, στον οποίο ανήκουν οι Δρυμάδες, πριν από λίγες μέρες τοιχοκόλλησε σε καφενείο του χωριού ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία από την Επιτροπή Ελέγχου Τίτλων Ιδιοκτησίας που λειτουργεί στη Νομαρχία Αυλώνας και από την Επιτροπή (Task Force) που έχει συσταθεί από τον πρωθυπουργό για τον ίδιο σκοπό, έχουν εντοπιστεί «παρατυπίες» σε 123 τίτλους ιδιοκτησίας που εκδόθηκαν το 1994 από τις τοπικές επιτροπές διανομής αγροτικής γης με βάση τον νόμο 7501. Για τον λόγο αυτό το Δημαρχείο Χειμάρρας θα προχωρήσει στη διοικητική διαδικασία «έρευνας» (=ακύρωσης) των τίτλων.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αλβανίας στις αρχές Απριλίου, μιλώντας στο χωριό Βουνό της Χειμάρρας, τόνισε πως οι Αρχές έχουν εντοπίσει 11.000 στρέμματα με «παράνομους» τίτλους ιδιοκτησίας.

Αυτό σημαίνει ότι το μέτρο της άρσης των τίτλων ιδιοκτησίας θα επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή. Η ίδια διαδικασία θα αναμένεται να συνεχιστεί στα χωριά Γκιλεκάτες, Κοντράκια, Άγιος Ηλίας και Πάλασα.

Η ακύρωση των τίτλων σημαίνει ότι τα κτήματα αυτά επιστρέφουν στο κράτος το οποίο μπορεί:

  • Να τα παραχωρήσει στο ταμείο ελεύθερων κτημάτων, τα οποία θα δοθούν σε Αλβανούς υπηκόους των οποίων οι περιουσίες (στα Τίρανα ή αλλού) είχαν κατασχεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς.
  • Να τα παραχωρήσει σε Αλβανούς επενδυτές έναντι 1 ευρώ με βάση τον νόμο για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Το θέμα της ακύρωσης των τίτλων θα απασχολήσει και το Ευρωκοινοβούλιο, ύστερα από ερώτηση που κατέθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του η οποία απευθύνεται στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φ. Μογκερίνι, «με μία προκλητική απόφαση η κυβέρνηση της Αλβανίας ακύρωσε τους τίτλους ιδιοκτησίας γης που κατέχουν 123 οικογένειες μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου στο χωριό Δρυμάδες της Χειμάρρας. Πρόκειται για τίτλους ιδιοκτησίας που εκδόθηκαν το 1994, βάσει του νόμου 7501. Η προκλητική αυτή απόφαση κάνει λόγο για δήθεν “παρατυπίες” στους εν λόγω 123 τίτλους ιδιοκτησίας και ζητά από τον Δήμο Χειμάρρας να προχωρήσει στην ακύρωσή τους. Κάθε τίτλος ιδιοκτησίας συμπεριλαμβάνει όλα τα αγροτεμάχια που έχει στην κατοχή της μια οικογένεια, που κατά περίπτωση μπορεί να είναι από 1 έως 10 και περισσότερα, με έκταση από 100 τ.μ. έως 10.000 τ.μ. το καθένα...».

Για τους λόγους αυτούς ο Έλληνας ανεξάρτητος ευρωβουλευτής καλεί τη Φ. Μογκερίνι να λάβει μέτρα προκειμένου να ακυρωθεί η παραπάνω παράνομη απόφαση των αλβανικών Αρχών και να διασφαλιστεί ότι η Αλβανία θα σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και τη λειτουργία του κράτους δικαίου.