Αρχική » Θυρανοίξια μετά από 143 χρόνια, σε ναό στην Κεφαλλονιά

Θυρανοίξια μετά από 143 χρόνια, σε ναό στην Κεφαλλονιά

από kivotos

Του Σπύρου Αυγουστάτου

 

Το Σάββατο 23 Ιουλίου στις 8.00 μ.μ. ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος θα τελέσει τα θυρανοιξια του Ιερού Ναού αφιερωμενου στο Γενεσσιο του Άγιου Ιωάννου του Πρόδρομου και Βαπτιστού στην συνοικία “Σφαελάτα” του χωρίου Λακήθρας στο νησί.  

Ο Ιερός αυτός ναός προϋπήρχε στην περιοχή από πολύ παλιά. Σύμφωνα με το έγγραφο του τότε Μητροπολίτου Κεφαλληνίας Ζακύνθου και Ιθάκης Ιωαννικίου και με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 1806 δίδεται η άδεια στον ευλαβεστατο ιερομόναχο Χαράλαμπο τον Σφαελο (του οποίου το μνήμα ευρισκεται σήμερα στην είσοδο του ναού) να ανανεώσει τον Ιερό ναό ο οποίος είχε κατεδαφισθεί λόγω παλαιότητας.

Το έτος 1863 σεισμός γκρέμισε ξανά τον ιερό ναό ο οποίος παρέμεινε ερειπωμένος μέχρι το 2010, όπου με δαπάνες της, η οικογένεια του Βασιλείου Μιχαλιτσιανου εκ θεμελίων στο ίδιο μέρος ξανάκτισε ναό με το κωδωνοστάσιο και εξωράισε τον γύρω χώρο πού αποτελεί το κόσμημα της γειτονιάς και του χωριού μας Τα σχεδία της εκκλησιάς του κωδωνοστασίου και η επίβλεψης έγιναν από έμενα (Σπύρο Αυγουστάτο).

Όπως μου είχε διηγηθεί ο μακαριστος πατέρας μου, ιερέας Ιωαννης Αυγουστάτος, το καμπαναριό ήταν ενσωματωμένο στον δυτικό τοίχο της εκκλησίας, δηλαδή ηταν τύπου Μπαρόκ άλλα λόγω οικονομίας χώρου και λόγω διαπλατύνσεως του δρόμου το ετοποθετησα στο βορεινό μέρος του οικόπεδου. Η στατική μελέτη έγινε από τον πολιτικό μηχανικό Οθωνα Φιλιππάτο και η εκτέλεσις του έργου από τον καλλιτέχνη της πέτρας Γιάννη τον Αλβανό.  Η Αγία τράπεζα είναι μεγάλων διαστάσεων από πωρόλιθο και πολύ βαριά, ενώ κατά τον ειδικό Κωνσταντίνο Σταβερη ήταν καπάκι από αρχαία σαρκοφάγο.

 


Πηγή: http://www.kefaloniapress.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ