Αρχική » Δράμας Παύλος: Χαιρέτισε στα βλάχικα στο μεγάλο αντάμωμα του Βλάχικου Ελληνισμού

Δράμας Παύλος: Χαιρέτισε στα βλάχικα στο μεγάλο αντάμωμα του Βλάχικου Ελληνισμού

από kivotos

Ολοκληρώθηκε πριν από μερικές μέρες το 32ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων που έγινε στην Προσοτσάνη Δράμας. Την ευθύνη της διοργάνωσης και διεξαγωγής του Ανταμώματος είχαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, ο Σύλλογος Βλάχων Προσοτσάνης «οι Γραμουστιάνοι», μέλος της ΠΟΠΣΒ, κι ο Δήμος Προσοτσάνης. Τη διοργάνωση στήριξε επίσης η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Την προηγούμενη μέρα της έναρξης του Ανταμώματος (30 Ιουνίου) η ηγεσία της ΠΟΠΣΒ μαζί με το Δήμαρχο Προσοτσάνης και το Σύλλογο Βλάχων Προσοτσάνης «οι Γραμουστιάνοι» πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στο ιστορικό «Παπα-Τσαΐρ / Πόποβι Λιβάντε» στη γειτονική Βουλγαρία, αλλοτινό θέρετρο των Γραμουστιάνων, όπου ο Σύλλογος αναστήλωσε τον κατεστραμμένο ναό, αφιερωμένο στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο.

Οι εκδηλώσεις του 32ου Πανελληνίου Ανταμώματος των Βλάχων κορυφώθηκαν την Κυριακή 3 Ιουλίου στην τοποθεσία «Προφήτης Ηλίας» της Προσοτσάνης, όπου τελέστηκε στον ομώνυμο ναό αρτοκλασία από τον Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο. Ακολούθησε ο «Μεγάλος Χορός», «Κόρλου Μάρι», με τον οποίο κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του 32ου Πανελληνίου Ανταμώματος των Βλάχων.

Οι χιλιάδες επισκέπτες καταχειροκρότησαν και την ομιλία του Σεβασμιώτατου κ. Παύλου η οποία έγινε στα βλάχικα. Ο Μητροπολίτης εξήρε το έργο και την κουλτούρα των Βλάχων και την χριστιανική τους πίστη, ενώ τόνισε πως “εκεί που βρίσκεται ένας Βλάχος χτυπά και η καρδιά του Ελληνισμού”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ