Την Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015, ο αρχαιολογικός λειτουργός Α´ του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, κ. Γεώργιος Φιλοθέου, παρέδωσε στον Μητροπολίτη Μόρφου, κ. Νεόφυτο, ένα άγιο Ποτήριο και ένα άγιο Δισκάριο, που ανήκουν στον ιερό ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ Πάνω Ζώδιας στην Κύπρο. To συγκεκριμένο χωριό βρίσκεται στα κατεχόμενα, 32 χλμ. δυτικά της Λευκωσίας και 4 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόρφου, στη δυτική Μεσαορία, σε υψόμετρο 100μ. Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στην τοποθεσία όπου κατά την παράδοση λειτουργούσε τα παλιά χρόνια η Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ κι αυτό το αποδεικνύουν οι βάσεις επί των οποίων στηρίζονται οι καμάρες του βορείου ηλιακού της εκκλησίας. Το 1960 ο πληθυσμός της κοινότητας ανερχόταν σε 1345 και το 1973 σε 1630.
Τα ιερά αυτά σκεύη της Ορθόδοξης λατρείας χρονολογούνται στο 1910, σύμφωνα με τις σχετικές επιγραφές που φέρουν: «Δι᾽ ἐξόδων Ἐκκλησίας Ἀρχαγγέλου Μιχαὴλ Ἄνω Ζώδιας. 1910». Το άγιο Ποτήριο φέρει ανάγλυφη διακόσμηση, με απεικονίσεις των 4 Ευαγγελιστών, Αρχαγγέλων, Αγγέλων, Εξαπτερύγων, καθώς και των Τριών Ιεραρχών.
Ιδιαίτερα μεγάλη υπήρξε η συγκίνηση, τόσο του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου, όσο και των άλλων Πανωζωδιατών, που ήταν παρόντες στην παράδοση των εν λόγω ιερών σκευών, καθότι έβλεπαν ξανά το άγιο Ποτήριο, από το οποίο, δια των τιμίων χειρών του μακαριστού παπά-Χρύσανθου, παιδιά τότε, μεταλάμβαναν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Το άγιο τούτο Ποτήριο της Ζωής επανέρχεται, για να συνεχίσει τη θεία Αιμοδοσία σε μια ελεύθερη Κύπρο.
Όπως αναφέρει η σε ανακοίνωση της η Μητρόπολη Μόρφου “…το θαυμαστό με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ Πάνω Ζώδιας είναι, ότι τα τελευταία χρόνια άνοιξε τις άυλες πτέρυγές του και φέρνει κοντά μας ό,τι του ανήκει και είχε διασκορπιστεί στα τετραπέρατα, ένεκα της κατοχής. Μέχρι στιγμής, έχουν ευρεθεί και επιστραφεί στην καθ᾽ ημάς Μητρόπολη Μόρφου τα εξής ιερά κειμήλια από τον ναό του: Μικρός θυμιατός, ιερό Ευαγγέλιο με αργυρεπίχρυσο κάλυμμα εξαίρετης τεχνουργίας, μεγαλοπρεπής λιτανευτικός σταυρός, ξυλόγλυπτη κεφαλή Αγγέλου από το εικονοστάσιο και, τώρα, τα άγια δισκοπότηρα”.
Πηγή: Ι.Μ. Μόρφου