Αρχική » Επιστρέφονται κειμήλια από τα κατεχόμενα της Κύπρου

Επιστρέφονται κειμήλια από τα κατεχόμενα της Κύπρου

από kivotos

Μετά από μια πολυετή δικαστική μάχη που δόθηκε στην υπόθεση του τούρκου αρχαιοκάπηλου Aϊντίν Ντικμέν, το Εφετείο του Μονάχου «άναψε» το πράσινο φως για τον επαναπατρισμό 34 κειμηλίων που προέρχονται από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Τον Οκτώβριο του 2013 επαναπατρίστηκαν στο πλαίσιο της ίδιας δικαστικής διαμάχης 173 κειμήλια ενώ για τα υπόλοιπα 49 κειμήλια που απομένουν (εικόνες ρωσικής τεχνοτροπίας και προϊστορικές αρχαιότητες) βρίσκεται σε εξέλιξη νομική διαδικασία με στόχο την όσο το δυνατόν συντομότερη ανάκτηση και επαναπατρισμό τους.

Όσον αφορά στα 34 κειμήλια που επαναπατρίστηκαν στην Κύπρο, τα 24 είναι βυζαντινά και τα υπόλοιπα προϊστορικές αρχαιότητες, στην πλειοψηφία τους από την συλλογή Χρ. Χατζηπροδρόμου, τον Άγιο Επίκτητο κ.α.

Μεταξύ των βυζαντινών κειμηλίων χαρακτηριστικότερα είναι: τρία ζεύγη βημοθύρων (Μονή Αντιφωνιτή Χριστού, Μονή Παναγίας Καντάρας), τοιχογραφίες από τη Μονή του Αντιφωνιτή Χριστού, το ναό της Αγίας Σολομωνής στην Κώμα του Γιαλού και την Μονή Παναγίας Αψινθιώτισσας στο Συγχαρί. Επίσης χειρόγραφο ομιλιάριο (17ος αί.) απόν τη Μονή της Παναγίας Τροοδίτισσας και το χειρόγραφο ευαγγέλιο της Αρμενικής κοινότητας (18ος αί.) που κλάπηκε κατά την περίοδο της Τουρκικής ανταρσίας το 1963.

Όμως υπάρχουν ακόμη δεκάδες χιλιάδες εκκλησιαστικοί θησαυροί στα κατεχόμενα και ήδη είναι σε εξέλιξη δύο δικαστικές διαδικασίες στη Ζυρίχη για επαναπατρισμό κειμηλίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ