Αρχική » Η «Κιβωτός» προσέφερε 2.000 ευρώ και δώρα στα παιδιά της Κρέντης

Η «Κιβωτός» προσέφερε 2.000 ευρώ και δώρα στα παιδιά της Κρέντης

από kivotos

Στα Άγραφα, σε ένα μικρό χωριό, την Κρέντη, γράφεται μια ξεχωριστή ιστορία δημιουργίας με πρωταγωνιστές τα παιδιά του κατηχητικού, τους κατοίκους όλων των ηλικιών και τον ιερέα. Μια ιστορία που φέρνει στο επίκεντρο την παράδοση, την αγωνία για το αύριο, την ανάγκη για την ανάδειξη των παιδιών σε κεντρικά πρόσωπα μιας πορείας προς την ανάπτυξη ενός χώρου που δοκιμάζεται όλες τις εποχές του χρόνου.

Πριν από λίγες ημέρες η «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» βρέθηκε εκεί, με το διευθυντή της Πάνο Μπαΐλη, στην καθιερωμένη πια εκδήλωση των παιδιών της Κρέντης στην πλατεία του χωριού, η οποία επί ώρες θύμιζε μια κυψέλη όπου όλοι προσέφεραν. Η εφημερίδα προσέφερε δώρα για τα παιδιά του κατηχητικού αλλά και το ποσό των 2.000 ευρώ για τις ανάγκες τους, συμβάλλοντας στην όλη προσπάθεια που καταβάλει ο ιερέας Ευάγγελος Φεγγούλης τα τελευταία χρόνια να στηρίξει τη νεολαία του χωριού (σ.σ.: η Κρέντη είναι το μοναδικό χωριό που έχει τόσο πολλούς νέους) και να προσφέρει στο μέτρο του δυνατού διέξοδο με δραστηριότητες που ξαφνιάζουν ευχάριστα.

Κατά την ομιλία του, ο παπα-Βαγγέλης τόνισε: «Στην καθιερωμένη αυτή αυγουστιάτικη γιορτή μας θα προσπαθήσουμε τόσο εγώ και οι συνεργάτες μου στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο όσο και τα μέλη των δημιουργικών μας τμημάτων, να σας παρουσιάσουμε μια ωραία εκδήλωση, με ελληνορθόδοξο χαρακτήρα, με λαογραφικά στοιχεία από την πλούσια παράδοση του τόπου μας, με δράσεις και έργα από τα παιδιά και τους μετέχοντες στα τμήματα του εργαστηρίου δημιουργικής απασχόλησης της ενορίας μας».

 

Οι δραστηριότητες

Εδώ τίποτε δεν είναι τυχαίο. Οι δράσεις της Εκκλησίας σε συνεργασία με τους ντόπιους ξεφεύγουν κατά πολύ από τα όρια της μικρής και απομονωμένης κοινότητας: Η ενορία έχει τη δική της τράπεζα αίματος, η οποία ήδη λειτουργεί στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, ως «Σύλλογος Αιμοδοτών Άγιος Νεκτάριος Κρέντης», προσφέροντας τα τελευταία τέσσερα χρόνια πάνω από 150 φιάλες αίματος σε άτομα, που είχαν ανάγκη. Εκτός της τράπεζας αίματος, που είναι η μοναδική στην Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, δημιουργήθηκε Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, που λειτουργεί, μάλιστα, ως αναγνωρισμένο από το κράτος Παράρτημα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου. Οι απόφοιτοι του Παραρτήματος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Κρέντης, λαμβάνουν Πτυχίο Μουσικοδιδασκάλου, και μπορούν να διδάξουν στην κατώτερη και μέση εκπαίδευση.

Στο Πνευματικό Εργαστήρι του χωριού λειτούργησε και Τμήμα Διδασκαλίας ξένων γλωσσών, και πιο συγκεκριμένα της αγγλικής γλώσσα. Από τον Οκτώβριο το τμήμα αυτό θα λειτουργήσει με νέα δομή και πρόγραμμα. Στο εργαστήρι λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία τμήμα χορού και θεάτρου στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 50 άτομα. Από τον ερχόμενο Οκτώβριο θα λειτουργήσει και τμήμα διδασκαλίας τριών μουσικών οργάνων και, με την ολοκλήρωση των εργασιών στο κτίριο του πνευματικού κέντρου, τμήμα πληροφορικής και εργαστηρίων για την ανάπτυξη καλλιτεχνικών ταλέντων και δεξιοτεχνίας των νέων.

 

Η γιορτή

Όπως κάθε χρόνο τον Αύγουστο (σ.σ.: είναι η περίοδος όπου συγκεντρώνονται στο χωριό όλοι όσοι κατάγονται από εδώ), στη μεγάλη πλατεία οι ντόπιοι έστησαν το σκηνικό της γιορτής που είχε από όλα: φωτογραφίες από άλλες εποχές με πρόσωπα και εκδηλώσεις. Έκθεση ξυλογλυπτικής. Παλιά σκεύη, καλύβες (!), κουδούνια και ό,τι άλλο θύμιζε περασμένες δεκαετίες σε ένα αμιγώς κτηνοτροφικό χωριό. Ντόπια φαγητά προσφορά των γυναικών, παραδοσιακή μουσική, χορούς και «δρώμενα» που έφεραν τα νέα παιδιά σε επαφή με τα ήθη και έθιμα της κλειστής κοινωνίας των Αγράφων. Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν η συμμετοχή των κατοίκων, των τοπικών Αρχών αλλά και όσων «ξένων» βρέθηκαν στην περιοχή. Ήταν ένα ξεχωριστό πανηγύρι, όπου τιμώνται έμμεσα ή άμεσα όλοι όσοι συμβάλλουν στο να κρατιέται αυτό το χωριό –η Κρέντη– ζωντανό, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω έλλειψης υποδομών όλη η περιοχή, η οποία στερείται ακόμα και οδικού δικτύου!

 

Ο παπα-Βαγγέλης

Ψυχή όλων αυτών των δράσεων δεν είναι άλλος από τον 51χρονο ιερά Ευάγγελο Φεγγούλη. Ο παπα-Βαγγέλης γεννήθηκε στην Επισκοπή Ευρυτανίας το 1964.Το 1984 αποφοίτησε από την επτατάξια ιερατική σχολή Καρπενησίου και το 2001 από τη Θεολογική σχολή, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικών – Ψυχολογίας.

Το 2012, ύστερα από αρχαιρεσίες, εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ). Επανεξελέγη πριν από λίγο καιρό, λαμβάνοντας τη θέση του αντιπροέδρου του ΙΣΚΕ. Από τις αρχές του έτους είναι τακτικό μέλος του δ.σ. του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Επίσης, ο ιερέας ασχολείται ενεργά με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, ως παράγοντας στην περιοχή, στηρίζοντας τους νέους και δίνοντας μάχη κατά της βίας.

 

Η κοινότητα

Ο Κρέντης (Τοπική Κοινότητα Κερασοχωρίου – Δημοτική Ενότητα Βίνιανης) ανήκει στον Δήμο Αγράφων της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, που βρίσκεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας, όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ