1/11
Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού και της μητρός αυτών Θεοδότης. Οσίου πατρός ημών Δαβίδ του «Γέροντος», του εν Ευβοία ασκήσαντος. Οσιομαρτύρων Ιακώβου διακόνου, Ιακώβου του εκ Καστοριάς και Διονυσίου. Ιερομαρτύρων Ιωάννου επισκόπου εν Περσία και Ιακώβου του Ζηλωτού. Μαρτύρων Καισαρίου, Αγρίππα, Αδριανού, Δασίου, Σάβα, Σαβινιανού και Θωμά του νηπίου. Κυριαίνης και Ιουλιανής. Ερμηνιγγίλδου και Θεολήπτης.
Ο άγιος Ερμηνιγγίλδος ήταν γιος του βασιλιά των Βησιγότθων, Λιουβιγγέλδου. Σε αντίθεση με τον πατέρα του, που είχε προσχωρήσει στην αίρεση του Αρείου, ο άγιος διδάχθηκε και ακολούθησε την ορθόδοξη πίστη από τον επίσκοπο Λέανδρο, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του. Όταν επέστρεψε στο σπίτι του, ο πατέρας του έμαθε ότι είχε γίνει χριστιανός. Προσπάθησε να τον μεταπείσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τότε ο άγιος φυλακίστηκε, βασανίστηκε άγρια και στη συνέχεια βρήκε τραγικό θάνατο από στρατιώτες οι οποίοι τον σκότωσαν την ώρα που προσευχόταν.
2/11
Μαρτύρων Ακινδύνου, Ανεμποδίστου, Αφθονίου, Ελπιδηφόρου, Πηγασίου και Ανεμποδίστου. Νεομαρτύρων Θεοδώρου και Λάμπρου. Δόμνης, Δομνίνης και Κυριακής της από της Συγκλήτου Βουλής. Αττικού και των συστρατιωτών αυτού Αγαπίου, Ευδοξίου, Ευστρατίου, Καρτερίου, Μαρίνου, Νικοπολιτιανού, Στύρακος, Τωβίου και Ωκεανού. Οσίων Αβίβου και Μαρκιανού.
3/11
Ακεψιμά, Ιωσήφ και Αειθαλά. Ιερομάρτυρος Γεωργίου Νεαπολίτου, του νέου. Αδριανού, Αδρωνά, Δασίου, Θεοδότης, Θεοδότου, Πηγασίου, Σεβήρου. Αχεμενίδου του ομολογητού. Οσίων Ηλιού, Θεοδώρου Αγκύρας. Ευθυμίου και Νεοφύτου.
4/11
Οσίου Ιωαννικίου του Μεγάλου, του εν Ολύμπω Προύσης. Ιερομαρτύρων Νικάνδρου επισκόπου Μύρων και Ερμείου πρεσβυτέρου. Μάρτυρος Πορφυρίου, εξ Εφέσου. Ευσεβέστατου βασιλέως Ιωάννου (Βατάζη), του «ελεήμονος». Του αγίου και Δικαίου Αβιμέλεχ.
5/11
Μαρτύρων Γαλακτίωνος και Επιστήμης. Αγίων Γαΐου επισκόπου Εφέσου, Ερμά επισκόπου Φιλίππων, Λίνου πρώτου επισκόπου παλαιάς Ρώμης. Πάτροβα επισκόπου Ποτιόλων και Φιλολόγου επισκόπου Σινώπης. Μάρτυρος Παμφίλου, του πρεσβυτέρου. Αγαθαγγέλου, Δομετίου, Δομνίνου, Δωροθέου πρεσβυτέρου, Ευψυχίου, Θεοτίμου, Θεοφίλου, Καρτερίου, Κάστορος επισκόπου, Σιλβανού, Τιμοθέου και Φιλοθέου. Οσίου Γρηγορίου του ομολογητού. Ιωνά επισκόπου Νοβογοροδίας και Παύλου επισκόπου.
Ο όσιος Γρηγόριος έζησε τον 9ο αιώνα, την εποχή του αυτοκράτορα Λεόντου του Ε’. Μετά τον θάνατο του πατριάρχη Αλεξανδρείας, χειροτονήθηκε πατριάρχης. Αργότερα, και όταν ο Λέοντας ο Ε’ αναζωπύρωσε την εικονομαχία, ο όσιος Γρηγόριος αντέδρασε. Μάλιστα, δεν δείλιασε να χαρακτηρίσει τον αυτοκράτορα αιρετικό, άθεο και ασεβή. Τότε ο Λέοντας διέταξε να τον μαστιγώσουν, να τον κλείσουν στη φυλακή και στη συνέχεια να τον εξορίσουν. Ύστερα από τρία ολόκληρα χρόνια εξορίας, ο όσιος απεβίωσε.
6/11
Παύλου Αρχιεπισκόπου Κων/πόλεως, του ομολογητού και μάρτυρος. Μάρτυρος Νικάνδρου. Οσίων Αβραάμ (Βαρλαάμ) και Λουκά των Ρώσων. Λουκά του Σικελού, του εν Κορινθία ασκήσαντος, Δημητριανού Επισκόπου Χυτρών (Κύπρου), του θαυματουργού, Παύλου, του διά Χριστόν σαλού, Λεονάρδου.
7/11
Των εν Μελιτινή 33 Μαρτύρων: Ιέρωνος, Αθανασίου, Ανικήτου, Βαράχου, Βοστρυκίου, Γιγαντίου, Διοδότου, Δουκιτίου, Δωροθέου, Επιφανίου, Ευγενίου, Ευτυχίου, Ησυχίου, Θεαγένους, Θεμελίου, Θεοδότου, Θεοδούλου, Θεοδώρου, Θεοφίλου, Ιέρωνος, Ιλαρίου, Καλλιμάχου, Καλλινίκου, Καστρικίου, Κλαυδιανού, Λογγίνου, Μαμά, Μαξιμιανού, Νικάνδρου, Νίκωνος, Ξαντίκου, Ουαλερίου καί Ουίκτωρος. Αθηνοδώρου, Αλεξάνδρου του Θεσσαλονικέως, Αμβροσίου, Αντωνίου. Μελανίππου, Κασσίνης και Αντωνίου. Των εν Αμφιπόλει (Θεσσαλονίκης) μαρτυρησάντων • Αύκτου, Θεσσαλονίκης και Ταυρίωνος. Οσίων Λαζάρου του Γαλησιώτου και Αθηνοδώρου.
8/11
Η σύναξις των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Αγίων Ασωμάτων και Ουρανίων Ταγμάτων.
9/11
Νεκταρίου μητροπολίτου Πενταπόλεως, του εν Αιγίνη, του θαυματουργού. Μαρτύρων Ονησιφόρου και Πορφυρίου. Αντωνίου οσίου, Ναρσή και Αρτεμίωνος. Χριστοφόρου και Μαύρας. Οσίων Θεοκτίστης της Λεσβίας, της εν τη «Εκατονταπυλιανή» Πάρου ασκησάσης, Ματρώνης της εκ Πέργης, Ελλαδίου, Ιωάννου του «βραχύσωμου», Συμεώνος του «μεταφράστου». Ευθυμίου, Νεοφύτου και Νικηφόρου. Ευστολίας και Σωπάτρας.
Ο άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε στη Θράκη, το 1846. Για σχεδόν έξι χρόνια εργάστηκε στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια χειροτονήθηκε διάκονος και έλαβε το όνομα Νεκτάριος (αρχικά ονομαζόταν Αναστάσιος). Σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα και χειροτονήθηκε μητροπολίτης στην Αλεξάνδρεια. Το ήθος και τα κηρύγματά του ενόχλησαν, συκοφαντήθηκε, γι’ αυτό και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε ως ιεροκήρυκας και ως διευθυντής στη Ριζάρειο Σχολή. Ίδρυσε τη γνωστή Μονή στην Αίγινα και αφιερώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Πέθανε στις 8 Νοεμβρίου του 1920.
10/11
Αποστόλων (Ο΄) Εράστου επισκόπου Νεάδος, Ηρωδίωνος επισκόπου Πανεάδος, Κουάρτου επισκόπου Βηρυττού, Ολυμπά, Σωσιπάτρου επισκόπου Ικονίου και Τερτίου. Ιερομαρτύρων Γεδίου ομολογητού, Μίλου του θαυματουργού και Σενοεί του διακόνου. Μαρτύρων Εβόρη, Καλλιοπίου, Νίρου, Ορέστου του Τυανέως, Πάπα και Ωρίωνος. Τιμοθέου καί Μαύρας. Οσίων Θεοστηρίκτου «του εν Συμβόλοις», Μαρτίνου επισκόπου Ταρακίνης και Νόννου επισκόπου. Οσίου Αρσενίου Καππαδόκου.
11/11
Μηνά Μεγαλομάρτυρος. Των αγίων Μαρτύρων Βικεντίου διακόνου, Βίκτωρος. Δράκωνα και Στεφανίδος. Των Οσίων Θεοδώρου ομολογητού, ηγουμένου των Στουδίου και Μαξίμου «του διά Χριστόν σαλού».
12/11
Ιωάννου αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας, «του ελεήμονος» και Λέοντος πατριάρχου Κων/πόλεως. Μαρτύρων Αντωνίου, Γερμανού και Νικηφόρου. Αρσακίου. Νεομαρτύρων Νικολάου καί Σάβα του Νιγδελή, των εν Κωνσταντινουπόλει. Οσίων Νείλου ασκητού, του Σιναΐτου και Νείλου του μυροβλύτου, του εκ Κυνουρίας. Μαρτίνου επισκόπου Φραγγίας του θαυματουργού, Ιωάσαφ και Μαρτίνου επισκόπου Ταρακίνης. Προφήτου Αχιά.
Ο όσιος Μαρτίνος έζησε τον 4ο αιώνα. Καταγόταν από τη Σαβωρία της Παννονίας. Στα 15 του χρόνια κατετάγη στον στρατό, όπου υπηρέτησε τους αυτοκράτορες Κωνσταντίνο και Ιουλιανό.
Λέγεται πως, στην Αμιένη, συνάντησε έναν ζητιάνο. Ο άγιος έβγαλε τον μανδύα του και του τον έδωσε για να ζεσταθεί. Την επόμενη νύχτα λέγεται ότι εμφανίστηκε ο Κύριος στον ύπνο του. «Μαρτίνε, αν και κατηχούμενος ακόμη, με ζέστανες δίνοντας στον επαίτη τον μανδύα σου», του είπε.
Όταν βαπτίστηκε, ο Μαρτίνος πήγε στον άγιο Ιλάριο, επίσκοπο του Πουατιέ της Γαλλίας. Έγινε κληρικός και στη συνέχεια επίσκοπος στην Τουρ. Απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών.
13/11
Ιωάννου Χρυσοστόμου αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως. Οσιομάρτυρας Δαμασκηνού του Κωνσταντινοπολίτου.
Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε το 347 στην Αντιόχεια. Μελέτησε τις ιερές γραφές, αποκτώντας βαθιά θεολογική κατάρτιση. Μετά τις σπουδές του αποφάσισε να γίνει μοναχός, γι’ αυτό και πήγε στην έρημο. Όταν επέστρεψε στην Αντιόχεια, χειροτονήθηκε διάκονος από τον πατριάρχη Μελέτιο. Έξι χρόνια μετά ενθρονίστηκε πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ο Ιωάννης, πέραν όλων των άλλων, άφησε ανεκτίμητο συγγραφικό έργο. Εξορίστηκε στον Κουκουσό της Αρμενίας και λίγο αργότερα απεβίωσε.
14/11
Αποστόλου Φιλίππου, εκ των IB’. Γρηγορίου αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, του Παλαμά. Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου.
15/11
Μαρτύρων και ομολογητών Αβίβου, Γουρίου και Σαμωνά. Ευψυχίου, Καρτερίου και Νεάρχου. Δημητρίου του εν Δαβουδίω, Ελπιδίου και Μαρκέλλου. Οσίων Θωμά πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, «του Νέου». Κυντιριανού (Κυντιώνος), επισκόπου Σελευκείας.
16/11
Αποστόλου και ευαγγελιστού Ματθαίου.
17/11
Γρηγορίου επισκόπου Νεοκαισαρείας, του θαυματουργού. Γενναδίου και Μαξίμου πατριαρχών Κων/πόλεως. Οσίων Γενναδίου του εν Άθω, Ζαχαρίου του «σκυτόμου», Ιουστίνου, Ιωάννου του από «περιφανών», Ιωάννου του Δερμοκαΐτου. Λαζάρου ζωγράφου του ομολογητού. Λογγίνου του ασκητού και Νίκωνος θαυματουργού, του Ρώσου. Μάρτυρος Σακ (Σάκτου) του Πέρσου.
18/11
Μεγαλομάρτυρος Πλάτωνος και Ρωμανού διακόνου. Αλφαίου (Αλφειού). Ζακχαίου διακόνου του εν Ισπανία. Νεομάρτυρος Αναστασίου, του εκ Παραμυθίας (Ηπείρου). Οσίου Βασιλείου.
19/11
Προφήτου Αβδιού. Μαρτύρων Αγαπίου, Άζη του θαυματουργού. Ανθίμου, Θαλελαίου, Χριστόφορου, Ευφημίας. Βαρλαάμ, Ηλιοδώρου. Οσίων Σίμωνος του θαυματουργού, του εκ Καλαβρίας και Βαρλαάμ ηγουμένου.
20/11
Προεόρτια των Εισοδίων της Θεοτόκου. Οσίων Γρηγορίου του Δεκαπολίτου, Πρόκλου πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Των εν Περσία ξίφει τελειωθέντων Μαρτύρων Ισαακίου, Ιωάννου, Ιωσήφ, Νιρσά και Σαβωρίου, των επισκόπων. Παπία και Ισαακίου των πρεσβυτέρων και Ωνάμ του ασκητού. Γεϊθαζέτ του ευνούχου. Θέκλας και των συν αυτή γυναικών Άννης, Αστής, Βαουθά, Δινάχ, Μαλάχ, Μαλοχίας, Μαμάς, Νάνης και Τέντους. Δασίου. Των αυταδέλφων αγίων Μαρτύρων Ευσταθίου διακόνου, Θεσπεσίου και Ανατολίου. Σωζομένου, επισκόπου Καρπασίας του θαυματουργού. Θεοκτίστου ομολογητού του πατρικίου.
21/11
Η εν τω Ναώ Είσοδος της υπεραγίας Θεοτόκου. Σωζομένου οσίου, του εν Κύπρω.
22/11
Αποστόλων (Ο’) Ονησίμου, Φιλήμονος επισκόπου Γάζης, Απφίας, Αρχίππου. Ιερομαρτύρων Κλήμεντος αρχιεπισκόπου Βουλγαρίας, του θαυματουργού και Σισινίου. Μαρτύρων Βαλλεριανού, Κικιλίας και Τιβουρτίου. Στεφάνου, Μάρκου και Μάρκου. Ευφημίας, Χριστοφόρου, Θαλελαίου και Ανθίμου. Αγαπίου του Καππαδόκου, Αγαπίωνος, Θαδδαίου, Μαξίμου του δεσμοφύλακος, Μένιγνος του Κναφέως και Προκοπίου του Παλαιστίνου. Οσίων Αββά, Καλλίστου και Μιχαήλ δουκός, του Ρώσου.
23/11
Οσίων Αμφιλοχίου επισκόπου Ικονίου, Γρηγορίου επισκόπου Ακραγαντίνων (Σικελίας), Ελένου επισκόπου Ταρσού, Ισχυρίωνος επισκόπου και Σισινίου ομολογητού. Μάρτυρος Μερόπης. Μητροφάνους (Μακαρίου) ιεράρχου και Αλεξάνδρου δουκός, των Ρώσων. Διονυσίου πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, του «Σοφού».
24/11
Ιερομαρτύρων Κλήμεντος του αποστολικού πατρός και επισκόπου Παλαιάς Ρώμης και Πέτρου πατριάρχου Αλεξανδρείας. Ερμογένους επισκόπου Ακραγαντίνων. Μαρτύρων Αλεξάνδρου του εν Κορίνθω, Ευγενίου, Θεοδώρου του Αντιοχέως, Μερκουρίου του Ρώσου, Προκοπίου και Χριστοφόρου. Φιλουμένου, Χριστοφόρου και Χρυσογόνου. Οσίων Γρηγορίου του εν τη «Χρυσή Πέτρα», Καρίωνος, Μάλχου και Μάρκου του Τριγλινού.
25/11
Απόδοση της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου. Μεγαλομαρτύρων Αικατερίνης της πανσόφου και Μερκουρίου μεγαλομάρτυρος. Πορφυρίου του στρατηλάτου και Βασιλίσσης, συζύγου βασιλέως Μαξεντίου. Πέτρου οσίου, του ησυχαστού.
26/11
Οσίων Ακακίου του «εν Κλίμακι», Αλυπίου του «Κιονίτου», Ιακώβου του «αναχωρητού», Νίκωνος του «μετανοείτε» (προστάτη Λακωνίας), Σίλου επισκόπου Περσίδας, Στυλιανού του Παφλαγόνος, Χαιρέμονος. Πέτρου «πατριάρχου Ιεροσολύμων». Προκοπίου του Πέρσου και Ιννοκεντίου επισκόπου, του Ρώσου. Νεομάρτυρος Γεωργίου του Χιοπολίτου.
27/11
Μεγαλομάρτυρος Ιακώβου του Πέρσου. Οσίων Μωυσέως, Ναθαναήλ, Πινουφρίου και Ιακώβου του Ρώσου.
Ο άγιος Ιάκωβος έζησε τον 4ο αιώνα, στη Βηθλαδά της Περσίας και καταγόταν από επιφανές γένος. Διατηρούσε καλές σχέσεις με τον βασιλιά των Περσών, Ισδιγέρδη, εξαιτίας του οποίου απαρνήθηκε την πίστη του στον Χριστό.
Για την απόφασή του αυτή η μητέρα και η σύζυγός του λέγεται πως διέκοψαν κάθε επικοινωνία μαζί του. Ο άγιος Ιάκωβος λίγο αργότερα κατάλαβε το λάθος του. Πήγε στον βασιλιά και φίλο του, και ομολόγησε μπροστά του πως είναι χριστιανός.
Ο Ισδιγέρδης προσπάθησε να τον μεταπείσει. Όμως ο Ιάκωβος παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του και γι’ αυτό διατάχθηκε να τον βασανίσουν. Μαρτύρησε με ακρωτηριασμό των άκρων του και κατόπιν με αποκεφαλισμό.
28/11
Ιερομάρτυρος Ειρηνάρχου. Οσίου Στεφάνου ομολογητού υπέρ των Αγίων Εικόνων. Των εν Τιβεριουπόλει μαρτυρικώς αθλησάντων Τιμοθέου και Θεοδώρου, επισκόπων. Πέτρου, Ιωάννου, Σεργίου, Θεοδώρου και Νικηφόρου, πρεσβυτέρων. Βασιλείου και Θωμά διακόνων. Ιεροθέου, Δανιήλ, Χαρίτωνος, Σωκράτους, Κομασίου και Ευσεβίου μοναχών, και Ετιμασίου. Ρωμανού, επισκόπου Μακεδονίας.
29/11
Ιερομαρτύρων Διονυσίου επισκόπου Κορίνθου, Ιωάννου του εν Περσίδι και Ουρβανού επισκόπου Μακεδονίας. Μαρτύρων Παραμόνου και των συν αυτώ 370 μαρτύρων. Ουαλλερίνου, Φαιδρού, Φιλουμένου. Οσίων Νικολάου αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, Μάρκου, Παγκοσμίου, Πιτηρούν και Νεκταρίου επισκόπου, του Ρώσου.
30/11
Αποστόλου Ανδρέου του «πρωτοκλήτου». Φρουμεντίου αρχιεπισκόπου και φωτιστού Αιθιοπίας και Αλεξάνδρου επισκόπου Μηθύμνης του θαυματουργού.