Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίο, τον οποίον συνόδευε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’.

Μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την ενημέρωση που έτυχε στο περιθώριο της συνάντησης, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε ότι «είχαμε μια ωραία συνάντηση, εθιμοτυπικά πρώτα με τον Πατριάρχη Σερβίας και την ακολουθία του.

Κατόπιν εξήλθαν οι άλλοι, μείναμε με τον Πατριάρχη και τον Πρόεδρο, ο οποίος μας έκανε μια πολύ καλή ενημέρωση. Ανταλλάξαμε μερικές απόψεις. Υπομνήσαμε ότι κάπου να είμεθα πολύ προσεκτικοί, επιφυλακτικοί, να μη μείνουν ασάφειες και νομίζω η όλη στιχομυθία ήταν πολύ θετική».

Ερωτηθείς ποια είναι η εικόνα που έχει για το πού βρίσκεται το θέμα με το Εδαφικό μετά την ενημέρωση που έτυχε από τον Πρόεδρο, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «δεν πρέπει να μπούμε σε λεπτομέρειες διότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες. Εσείς ως δημοσιογράφοι ξέρετε πολύ καλά πού βρίσκεται η όλη κατάσταση, δεν χρειάζεται να πω εγώ περισσότερα».

Σε ερώτηση αν είναι πιο αισιόδοξος τώρα μετά την ενημέρωση από τον Πρόεδρο, είπε ότι «μπορώ να πω ναι, είμαι πιο αισιόδοξος, αλλά θέλει καλή διαπραγμάτευση. Εμείς δώσαμε θάρρος, εγώ είπα στον Πρόεδρο η Εκκλησία θα συνεχίσει να σε στηρίζει και θέλουμε να διεκδικείτε σε όλο το μέγεθος τα δίκαια του λαού μας. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πιέσεις, δεν θέλω να μου πείτε ότι υπάρχουν πιέσεις, το ξέρω ότι υπάρχουν, αλλά για αυτό το σκοπό είμαστε κοντά σας για να σας δίνουμε δύναμη διαπραγματευτική την οποία να χρησιμοποιείτε».

Τέλος ερωτηθείς αν αισιοδοξεί ότι είναι στις δυνατότητες της πλευράς μας να πετύχει το επιθυμητό για το Εδαφικό, ο Αρχιεπίσκοπος είπε «πιστεύω, βεβαίως», ενώ σε ερώτηση αν αυτό μπορεί να πετύχει κατά τρόπο που να ικανοποιεί τις θέσεις της Εκκλησίας, είπε «βεβαίως, αλλά αφού ξέρετε ότι υπάρχει διαπραγμάτευση ακόμα».