Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα υλοποιήσει και φέτος το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Η γλώσσα των ελληνικών λειτουργικών κειμένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας».
Το πρόγραμμα έχει ως αντικείμενο τη γλωσσική προσέγγιση των λατρευτικών κειμένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Επικεντρώνεται στη γλωσσική ανάλυση και επεξεργασία των κειμένων αυτών, ενώ παράλληλα θίγονται και ζητήματα θεωρητικής φύσεως, όπως μεταφραστικά, λειτουργικά και ποιμαντικά.
Στόχοι του προγράμματος είναι:
Α. Η καλλιέργεια στους εκπαιδευομένους γλωσσικών δεξιοτήτων, μέσω της κατάκτησης βασικών γνώσεων γραμματικής, συντακτικού και λεξιλογίου, που θα τους καθιστούν ικανούς:
- να κατανοούν τη γλωσσική «ταυτότητα» των λειτουργικών κειμένων
- να αναγνωρίζουν τη δομή του λειτουργικού λόγου
- να κατανοούν το πρωτότυπο κείμενο
- όσον αφορά τους κληρικούς, αφενός να χειρίζονται με ορθό τρόπο τα κείμενα στη λειτουργική πράξη και αφετέρου να τα αξιοποιούν στη διακονία του λόγου και στο καθημερινό ποιμαντικό τους έργο.
Β. Η καλλιέργεια τεχνολογικών δεξιοτήτων, μέσω της ηλεκτρονικής επεξεργασίας των κειμένων και εφαρμογής των νέων γνώσεων.
Γ. Η ανάπτυξη κριτικής στάσης έναντι μεταφραστικών και ερμηνευτικών προτάσεων.
Δ. Η καλλιέργεια μεταγνωστικών δεξιοτήτων:
- αναγνώρισης της αξίας και της μοναδικότητας των πρωτότυπων κειμένων
- εκτίμησης του πλούτου της εκκλησιαστικής γλώσσας και γραμματείας
- διατήρησης και προστασίας των λατρευτικών κειμένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Το εξ αποστάσεως πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους που προέρχονται από τους χώρους της Θεολογίας, των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της Φιλολογίας, αλλά και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη μελέτη της γλώσσας των λειτουργικών κειμένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Η διδασκαλία γίνεται από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Θεολογίας και του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ.
Η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι συνολικά δέκα εβδομάδες.
Για την παρακολούθηση του προγράμματος απαιτείται δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο, καθώς και δημιουργία προσωπικής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Η αξιολόγηση των εκπαιδευομένων γίνεται κατά τη διάρκεια του προγράμματος, σύμφωνα με την επίδοσή τους στις ασκήσεις που περιέχονται σε κάθε ενότητα της ηλεκτρονικής γλωσσικής διδασκαλίας.
Το κόστος συμμετοχής στο αυτοχρηματοδοτούμενο αυτό πρόγραμμα είναι συμβολικό και ανέρχεται στο ποσό των 120 Ευρώ.
Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 2/9 έως 15/10/2015 και μόνον ηλεκτρονικά (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Την αίτηση θα τη βρείτε εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν ηλεκτρονικά με την υπεύθυνη του προγράμματος καθηγήτρια κ. Άννα Κόλτσιου-Νικήτα ( [email protected]). Όσον αφορά στον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος και υποβολής της αίτησης, πληροφορίες δίνονται από τον υπεύθυνο για τον ηλεκτρονικό σχεδιασμό του προγράμματος κ. Ευάγγελο Αναστασίου και τη γραμματεία του προγράμματος (2310 996985, 2310 997112, [email protected]).