Σε μία σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του πανεπιστημίου στην Καλαμάτα, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος,  αναγορεύτηκε επίτιμος Διδάκτωρ του τμήματος Φιλολογίας της Σχολής ανθρωπιστικών σπουδών και διαχειρίσεως πολιτισμικών αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. 

Ο αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου κ.Γεώργιος Ανδρειωμένος, στην προσφώνησή του τόνισε, ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα τιμά τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, για  το πολύπλευρο έργο του,   την επιστημονική του κατάρτιση και έρευνα, αλλά και για το ότι η ζωή του αποτελεί υπόδειγμα συνέπειας λόγων και έργων, προσήλωσης στις αξίες της Ορθοδοξίας, όπως επίσης και πραότητας και καλοσύνης για τον συνάνθρωπο.

Ο πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας κ.Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος, ανέγνωσε το βιογραφικό καθώς και το ψήφισμα  αναγόρευσης του Αρχιεπισκόπου σε επίτιμο Διδάκτορα. Τα διάσημα της αναγόρευσης επέδωσε ο κ. Ανδρειωμένος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, αφού ευχαρίστησε  τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας για την τιμή στο πρόσωπό του, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: "Φως Χριστού και Ευρώπη".

Στην τελετή παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Απολλωνίας και Φιέρ κ.Νικόλαος, Αμαντίας κ.Ναθαναήλ, Μαντινείας κ.Αλέξανδρος (εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών), Σπάρτης κ.Ευστάθιος, Ηλείας κ.Γερμανός, Ιλίου κ.Αθηναγόρας, Αργολίδος κ.Νεκτάριος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ωλένης κ.Αθανάσιος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.Χρισόστομος (εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη).

Φωτογραφίες- βίντεο:  Γιώργος Τσερεφός