Αρχική » Δημητριάδος Ιγνάτιος: 18 χρόνια προσφοράς

Δημητριάδος Ιγνάτιος: 18 χρόνια προσφοράς

από kivotos

Της Μαίρης Ορφανίδη

 

Ήταν Νοέμβριος του 1998 όταν ως νέος Μητροπολίτης Δημητριάδος ο κ. Ιγνάτιος με τον ενθρονιστήριο λόγο του στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Βόλο έδωσε το στίγμα του για τον ρόλο της Εκκλησία, που θα χαρακτήριζε τη μετέπειτα πορεία του ως ιεράρχη.

Σύγχρονος, με μεστό θεολογικό λόγο και ήπιων τόνων, γνωρίσματα που τον ακολουθούν κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του στον μητροπολιτικό θώκο εδώ και 18 χρόνια. «Η Εκκλησία είναι και θα παραμείνει η στοργική αγκαλιά, η στοργική μητέρα όλων των ανθρώπων. Όραμά μας, μια Εκκλησία ελευθέρα και ελευθερώτρια, όχι δούλη σε ορισμένους και δεσποτική σε άλλους. Μια Εκκλησία ταπεινή και μαθητεύουσα. Μια Εκκλησία χωρίς προχειρότητες και κομπασμούς, μια Εκκλησία θαρραλέα, που κοιτάει κατάματα τα προβλήματα, μια Εκκλησία προσγειωμένη, με αίσθηση της πραγματικότητας. Μια Εκκλησία αισθανόμενη την ευθύνη της και εν γρηγόρση», είχε πει τότε.

Λίγο νωρίτερα την ημέρα της ενθρόνισής του, έξω από το Δημαρχείο Βόλου, παρουσία του τότε Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, τον οποίο διαδέχτηκε στη Μητρόπολη, ο κ. Ιγνάτιος, απευθυνόμενος στα πρόσωπα που τον ενέπνευσαν στη μέχρι τότε ποιμαντική του διαδρομή, είχε τονίσει:

«Διαδέχομαι έναν χαρισματικό και μεγάλο ηγέτη της Εκκλησίας μας, τον Μακαριότατο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο. Στηρίζομαι στην υπόσχεσή του ότι θα σταθεί στο πλευρό μας και πάντοτε θα είναι ο πατέρας μας, αυτός που θα μας προσέχει, θα μας καθοδηγεί και θα μας συντρέχει σε κάθε δύσκολη ώρα μας. Αυτό είναι που με παρηγορεί αυτή την ώρα που αναλαμβάνω τη μεγάλη ευθύνη να τον διαδεχθώ σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο».

Στη Μητρόπολη Πειραιώς

Πνευματικό παιδί του κ. Καλλίνικου, ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος είχε αναφερθεί εκείνη την ημέρα και στα 20 χρόνια θητείας του στη Μητρόπολη Πειραιώς από διάφορες θέσεις: «Τον υπηρέτησα 20 συναπτά έτη στη Μητρόπολη Πειραιώς. Η εμπειρία που απέκτησα κοντά του θα είναι ο μοχλός και το όπλο για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του ευλογημένου λαού μας». Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος -κατά κόσμον Παναγιώτης Γεωργακόπουλος- γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ χειροτονήθηκε διάκονος το 1976 και πρεσβύτερος το 1983, λαμβάνοντας το οφίκιο του αρχιμανδρίτη από τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Καλλίνικο. Από το 1984 μέχρι την εκλογή του ως Μητροπολίτου Δημητριάδος, το 1998, διετέλεσε πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Εργάστηκε ιδιαίτερα με τους νέους. Οργάνωσε και διηύθυνε το Γραφείο Νεότητας της Μητροπόλεως Πειραιώς, ανέπτυξε κατασκηνωτικά και άλλα ποιμαντικά προγράμματα για τη νεολαία, ενώ διετέλεσε αντιπρόεδρος του Συνδέσμου της Παγκόσμιας Αδελφότητας Ορθόδοξων Νεολαιών.

 

Άνοιγμα στην κοινωνία

Ο κ. Ιγνάτιος έπαιξε σημαντικό ρόλο στο «άνοιγμα» της Εκκλησίας στον χώρο των ΜΜΕ, με την έκδοση των περιοδικών «Πειραϊκή Εκκλησία» και «Ελπιδοφόρα Νειάτα», με την οργάνωση και τη διεύθυνση του ραδιοσταθμού Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM, και με την τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ1 «Αρχονταρίκι», την οποία παρουσιάζει από το 1992 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, για πέντε χρόνια επιμελήθηκε εκπομπή της ΕΡΑ-5 για τους απόδημους Ελληνες σε όλο τον κόσμο, ενώ διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου.

Άνθρωπος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σχέση της Εκκλησίας με την κοινωνία και την επιστήμη, διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων, συμμετείχε σε ιατρικά και επιστημονικά συνέδρια, καταθέτοντας τις απόψεις της Ορθόδοξης Θεολογίας, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς.

Ο κ. Ιγνάτιος έπαιξε σημαντικό ρόλο στο «άνοιγμα» της Εκκλησίας στον χώρο των ΜΜΕ, με την έκδοση των περιοδικών «Πειραϊκή Εκκλησία» και «Ελπιδοφόρα Νειάτα», με την οργάνωση και τη διεύθυνση του ραδιοσταθμού Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM, και με την τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ1 «Αρχονταρίκι», την οποία παρουσιάζει από το 1992 μέχρι και σήμερα

Πατέρας όλων στον Βόλο

Στα 18 χρόνια της ποιμαντορίας του στη Μητρόπολη Βόλου, ο κ. Ιγνάτιος κάνει πράξη τα λόγια που απηύθυνε στους πιστούς της περιοχής του κατά τον ενθρονιστήριο λόγο του: «Ελπίδα, πίστη μου είναι να είμαι πατέρας όλων. Των νέων και των ηλικιωμένων, των μορφωμένων και των αγράμματων, των πλουσίων και των φτωχών. Θα απλώσω το χέρι μου σε όλους, γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι για εμάς η ζωντανή εικόνα του Θεού». Έτσι ο κ. Ιγνάτιος στο, φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό τομέα ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες οι οποίες συνέβαλαν στον γόνιμο διάλογο της Εκκλησίας με την τοπική κοινωνία.

Όπως την ίδρυση εκπαιδευτηρίων, που περιλαμβάνουν βρεφονηπιακό σταθμό, νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, με την επωνυμία «Άγιος Απόστολος ο Νέος». Η Εκκλησία κατέθεσε με αυτό τον τρόπο τη δική της πρόταση παιδείας στη νεολαία, συνδυάζοντας το πρόγραμμα της Πολιτείας με το ήθος της παράδοσης. Ακόμα, ανέλαβε την ίδρυση του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης», η οποία διοργανώνει ιατρικά και κοινωνικά προγράμματα σε συνεργασία με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής. Γιατροί, νοσηλευτές και κληρικοί προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσίες σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, δείχνοντας την ευαισθησία της Εκκλησίας, η οποία αγκαλιάζει τον άνθρωπο σε όλο τον κόσμο. Επίσης, είναι ιδρυτής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, η οποία βοηθά στην κατάθεση της μαρτυρίας της Ορθόδοξης Θεολογίας στον σύγχρονο κόσμο, χωρίς φόβο, αλλά με επίγνωση της αλήθειας της πίστης μας.

Ο κ. Ιγνάτιος φροντίζει και για τη διεξαγωγή επιμορφωτικών προγραμμάτων για τον ιερό κλήρο, τα στελέχη της Εκκλησίας, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, με σκοπό την πνευματική καλλιέργεια και τη δυναμική παρουσία των Χριστιανών στον σύγχρονο κόσμο.

Επίσης, μέλημά του είναι να προσφέρεται συμπαράσταση σε ειδικές κατηγορίες συνανθρώπων μας με τη λειτουργία του «Σπιτιού για ασθενείς με Alzheimer», με το πρόγραμμα σίτισης «Δος ημίν σήμερον» και με τη συμβολή στην ενσωμάτωση των οικονομικών μεταναστών, την καλλιέργεια του εθελοντισμού και της δραστηριοποίησης του λαϊκού στοιχείου στη ζωή της τοπικής Εκκλησίας.

Παράλληλα, είναι πρόεδρος της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας και αντιπρόεδρος των Βιβλικών Εταιρειών του Κόσμου, ενώ είναι μέλος στη Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, όπως και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο κ. Ιγνάτιος είναι μεταξύ εκείνων των ιεραρχών που η άποψή τους στα θέματα που ανακύπτουν, ειδικά μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, έχει κύρος στον δημόσιο διάλογο. Πρόσφατα, αναφέρθηκε στο θέμα που ανέκυψε με το μάθημα των Θρησκευτικών.

«Τουλάχιστον, υπάρχει καλή διάθεση, όπως διαφαίνεται, σε επίπεδο ηγεσίας. Εμείς οι ιεράρχες θέλουμε να εμπιστευόμαστε, θέλουμε να πιστεύουμε τους ανθρώπους και αυτή τη στιγμή θα φανεί, πλέον, από την περαιτέρω εξέλιξη τόσο του διαλόγου για το μάθημα των Θρησκευτικών όσο και από άλλα ζητήματα που βρίσκονται μπροστά μας, όπως είναι, π.χ., η συνταγματική αναθεώρηση και άλλα θέματα. Πάντως, από την πλευρά μας, το πρώτο που θέλω να τονίσω είναι ότι παραμένει αμιγώς ενωμένη η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν υπάρχει κανένας που θα διακυβεύσει αυτή την ενότητα. Ο Αρχιεπίσκοπος ξέρει να οδηγεί το σκάφος της Εκκλησίας με εξαιρετικό τρόπο και ελπίζουμε ότι και από την άλλη πλευρά υπάρχει αξιοπιστία και ότι θα φανούν αντάξιοι των περιστάσεων οι σημερινοί ηγέτες της Ελλάδος, προκειμένου, ό,τι κι αν συμβεί, να είναι πάντοτε για το καλό του ελληνικού λαού».

Αλλά και για το Προσφυγικό ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος πρόσφατα δήλωσε: «Όπως γράφω και σε ένα άρθρο μου, η Εκκλησία γνωρίζει μόνον μία πανανθρώπινη τραγωδία: Την απομάκρυνση από τον Θεό. Και κατά συνέπεια, μόνον μία λύση: Την επιστροφή σε Εκείνον, την πηγή της αγάπης. Εκκλησία τελικά είναι η ταύτιση της ματιάς του ανθρώπου με τη ματιά του Θεού για τον κόσμο. Και με τον ερχομό του Χριστού γνωρίζουμε πλέον πώς μας βλέπει ο Θεός: Με αγάπη, αγάπη απέραντη και αδιάκριτη. Η Εκκλησία, λοιπόν, στα πρόσωπα των θαλασσοδαρμένων εικόνων του Θεού βλέπει μόνον ταλαιπωρημένες εικόνες Θεού. Και όποιος επιθυμεί να κάνει την πίστη του πράξη, ρωτάει λίγα και πράττει πολλά. Αν ο Έλληνας, ως πιστός, γεμίσει αγάπη, τότε και ως πολίτης θα προβληματιστεί και θα διεκδικήσει για τους ανθρώπους αυτούς λύσεις δομικές, πολιτικές και κοινωνικές. Τα αδιέξοδα και στη χώρα τους, αλλά και στην Ευρώπη δεν είναι μόνον πολιτικά. Είναι κυρίως πνευματικά και ηθικά. Λύσεις για αυτά βρίσκονται πρώτα σε χώρους πνευματικότητας και κατόπιν στις μεγάλες αίθουσες των κέντρων αποφάσεων. Και θέλω να πω και κάτι τελευταίο: Η Ελλάδα, με τη μέχρι τώρα συμπεριφορά της απέναντι στους πρόσφυγες, υπερασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο ιδεώδη πανευρωπαϊκά. Μακάρι να την ακολουθήσουν και οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί. Προς το παρόν, αναμένουμε».

Η Εκκλησία, στα πρόσωπα των θαλασσοδαρμένων εικόνων του Θεού βλέπει μόνον ταλαιπωρημένες εικόνες Θεού. Και όποιος επιθυμεί να κάνει την πίστη του πράξη, ρωτάει λίγα και πράττει πολλά. Αν ο Έλληνας, ως πιστός, γεμίσει αγάπη, τότε και ως πολίτης θα προβληματιστεί και θα διεκδικήσει για τους ανθρώπους αυτούς λύσεις δομικές, πολιτικές και κοινωνικές

Έχοντας καλή επικοινωνία με τα ΜΜΕ, ο κ. Ιγνάτιος συχνά αρθρογραφεί σε μεγάλες εφημερίδες της Αθήνας και της περιφέρειας κάνοντας αισθητό τον λόγο της Εκκλησίας στον δημόσιο διάλογο. Το «παρών», όμως, δίνει και καθημερινά, μέσα από τις δράσεις που έχει αναλάβει στα όρια της Μητρόπολής του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας. Τα συσσίτια, οι Γιατροί της Αγάπης, ο βρεφονηπιακός σταθμός, το Κοινωνικό Φαρμακείο, ακόμη και ο συμβουλευτικός σταθμός υποστήριξης πολιτών είναι μόνον μερικές από τις πρωτοβουλίες του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου για τη διακονία του ποιμνίου του.   

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ